1 sene olmuş gerçi ama olsun, yeni fark ettim.
Sn Yeşil Bursa, Sn BJK Coccinella,
Küresel Ponzi topiğinde tarif etmiştim bunu gerçi ama, sanırım pek fark edilmedi.
Şu linkten;
https://stooq.com/db/h/
İlgilendiğiniz piyasa verilerini, -ki sizin için US sanırım, toplu halde CSV/ASCII formatında, gün, saat, 5 dk.lık olarak ayrı ayrı sıkıştırılmış olarak indirin. Bir klasöre açın. Sol alttaki klasör yapısında ama şöyle olsun 'C:\Stooq\data', bu önemli, \data nın altında da üç klasör olacak, 5 min, daily, hourly. (Yoksa klasörler birbirine girer, dönüşüm işi çorba olur. İç içe ekstra klasör de olmasın.)
Şu linkte tarif edildiği gibi,
https://stooq.com/db/i/
MS Downloader'den ilk metastock formatına dönüşüm işini yapın, bu biraz uzun sürecek, muhtemelen geceden bilgisayarı açık bırakın, sabaha kadar sürer, başlattığınızda kilitlendi sanıp, sağı solu tıklamayın. (İlk klasör yapınız yanlışsa, dönüştürürken karmakarışık olur, dikkat.)
Bittiğinde, indirdiğiniz datalar metastock formatında bu sefer C:\Stooq\data klasöründen C:\data klasörü içine 5, h, D ayrı ayrı klasörlerde hazır olacak. Ama bunu ayrı ayrı yapacaksınız, misal önce C:Stooq\data\5 min den, C:\data\5 min 'e, sonra hourly den hourly klasörüne, en son daily den daily'e, ayarlar da ona göre Options'tan değişecek misal Intraday seçip, altta 5 min yapılacak, 5 dk.lık çevrilirken, 60 min yapılacak sonra, günlük için gerek yok, daily seçmek yeterli MS Downloader ayarlarında. Her defasında kaynak 'Source' ve hedef klasöre dikkat, hedef klasörü boş olarak elle yaratın.
C:\data\daily deki mesela, daily klasörünü elle yaratacaksınız, ayarlardan. (Bu linkteki tarifte, bunlara gerek yok gibi anlatılmış, ama ben parça parça önce daily, sonra hourly, sonra 5 min, diye sırayla tek tek dönüştürün diye anlatıyorum.)
Artık güncelleme işi kaldı, ilk defa güncellemede şu linkten;
https://stooq.com/db/
Sol alttan hepsine tik koyup, sağ alttan hepsini indireceksiniz, ve ilk dönüşüm işinde olduğu gibi, CSV/ASCII formatında indirip, dönüştürerek güncelleyeceksiniz. (Topluca indirmişseniz, source ve target klasörleri \data olacak, ayrı ayrıysa da \daily den \daily e olacak, buna da dikkat)
Artık hepsi güncel, her gün sonu, veya günde 1-2 defa parça parça yayınlanıyor, misal sadece o esnada 5 dk.lığını güncelleyebilirsiniz, akşam tekrar tüm gün periyotları güncelleyebilirsiniz.
US borsa verileri çok fazla, bunları kendi içinde de ayıklamak yok, yani hepsini indireceksiniz, 11.000 küsur hisse/ETF, ilk dönüşüm epey uzun sürecek. Sadece günlüğünü indirmek, evet bu işi hafifletir, orası size kalmış.
Alttan misal Makro klasörü var, onun içinde Türkiye ile ilgili temel ekonomik veriler var, World klasöründe, 61 tane ülke endeksi, para piyasası veya döviz çiftleri var, gibi gibi...Onları da aynı şekilde klasör yapısına dikkat edip indirebilirsiniz.
Sadece US klasörünü seçerseniz şunlar var;

Bundan daha kapsamlı, ve sürekli güncellenen, bir defada problemsiz indirilen dünya borsaları verisi yok, varsa da görmedim.
Bunda temel sorun, ilk dönüştürme, ve ilk güncelleme, uzun sürüyor ve iki kez ikaz ettim, klasör yapısını düzgün yapmazsanız tekrar baştan yapmalısınız, ondan sonrası çok kullanışlı ve çok kolay, her gün sonu güncellerseniz hiç sorun olmaz, veya son güncelleme nerede kalmışsa, o günden itibaren indirip güncellemelisiniz. Bunda da gün atlamayın, sonra fark edemezsiniz, günceller geçer, arada eksik gün saat kalır, grafiğe bakınca da pek gözle anlaşılmayabilir.
Kolay gelsin.
p.s: İlk denemeyi sadece hu/hungary için indirip sadece günlük periyotta misal yapabilirsiniz, 58 tane enstrüman var, kısa sürer, dönüştürme ve klasör yapısı nasıl olmalıdırı, MS Downloader kullanmayı keşfedersiniz bu şekilde. Sonra 11.000 enstrümana girişirsiniz.
Yer İmleri