Originally Posted by
kastirsef
Bu bankanın diğer amaçları olabilir. Onlarla ilgilenmiyorum. İşin petrol tarafına baktığımızda bu banka NATIONAL BANK OF TURKEY alt şirket olarak Türkiye Petrol Şirketi ni kurmuş, petrol haklarını sonra da yabancı dev petrol şirketlerine devretmiş. Adı Türk ama kendisi herşeyi yabancı. Petrol arsalarını ve imtiyazlarını yabancılara sessiz sedasız devretmiş. Bu arsalar ve imtiyazlar Abdülhamid in şahsi malıymış. Ancak 1909 da darbenin 5 gün sonrası, Abdülhamid in şahsi bütün haklarını bu yabancı bankaya ve alt şirketine devretmişler.
OSMANLI’DAN CUMHURİYET’E TÜRKİYE’DE YABANCI BANKALARIN ÇALIŞMALARI: TÜRKİYE MİLLİ BANKASI ÖRNEĞİ
Bankanın kuruluşunda yer aldığı en önemli şirket ise Türkiye Petrol Şirketi idi. TMB grubu petrol sahaları ile yakından ilgilenmekteydi. TMB’ın yönetim kurulunda petrol kariyeri ile ünlü Gulbenkian’ın bulunması bankanın petrole olan ilgisini kaçınılmaz kılmaktaydı.
https://asosjournal.com/?mod=makale_...akale_id=36252
Sayın kastırşef,
sanırım güzel anlatamadım. Osmanlı padişahları yaptıkları savaşları finanse etmek için Gülbekyan, Rotschild ve Contador ailelerinden sürekli borç alırdı. Bunlar Galata Bankerleri diye anılırdı. Hatta Osmanlı Bankasını büyük ortak olarak kuran Contador ailesi idi (küçük ortak Osmanlı padişahı).
Savaşları sürekli kaybeden bir Osmanlı olduğunu düşünürseniz (yani üstüne bir de savaş tazminatı ödemek zorunda kalıyor) alınan borçları Osmanlının 7 ceddi ödeyemezdi herhalde. Bu nedenle bir müddet sonra bu bankerler bazı imtiyazlar istedi (borç olarak verdikleri altınları geri alamayacaklarını anladıkları için). Bunlardan en önemlisi de Petrol çıkarma ve işletme imtiyazı idi.
Osmanlı Padişahı tapusunda olan arazilerde petrol çıkarma ve işletme imtiyazı borçlara karşılık belli yabancı ailelere verilmiş. Ancak, o dönemde petrol ticaretinden elde edilen gelir ile Osmanlı borcu ödenmesi mümkün (yeterli) olmadığı için daha sonra bu araziler yabancı aileler devredilmiş olabilir. Zaten Gülbekyan aileside bunların tamamını Portekiz hükümetine bağışlamış ilerleyen yaşlarında.
Portekizli bir rehberin anlattığından bunları anladım. Doğruluğunu bilemiyorum. İZ TV'de "Galata Bankerleri" ile ilgili bir belgesel izlemiştim. Bu rehberin anlattığına benzer şeyler vardı.
Burada yer alan yorumlar, kişisel görüşlere dayanmaktadır. Bu nedenle, yatırım veya al/sat tavsiyesi olarak değerlendirilmemelidir.
Yer İmleri