Çok enterasan niye bu soru cevaplanmadı..cevabı o kadar zor olamasa gerek diyeceğim ama ondan da öte bu koca forumda bu tür sorulara daha teknik cevap verebilecek iktisatçı niye yok hakikaten anlamıyorum..nihayetinde burada pek çoğumuz kel alaka mesleklerin içindeyiz..eksik kalabiliriz..
Neyse dilim döndüğünce izah etmeye çalışayım..
Öncelikle FED faizi arttırırken bono piyasasında faizlerde artar tabiki..
Fakat büyüme varsa yani örneğin senin o meşhur reel ücretler artıyorsa..kendi ayağına kurşun sıkılmaz o durumda..ekonomi canlı ve insanların cebinde para varsa faizler artsada tıkır tıkır ödemelerini yaparlar, sorun olmaz..ama canlı ekonomide faizleri arttırmassan bu seferde fiyatlar yani enflasyon kopup gider..
Ha işte zurnanın zırt dediği yer burası esasen;eğer ekonomi canlı değilse ve faiz arttırmada aşırı gidersen ekonomiyi resesyona sokarsın..heleki hane halkları bu kadar borçlu iken..Mortgage faizleri, araba kredi vb. artmaya başlar..özet olarak o yüzden diyorum, hayvan terli artık, yemiyor

..herkes borç içinde..biliyorsun..
Esasen faiz artış silsilesi için ''escape velocity'' lazım..var mı böyle bir durum, yok..hadi bırakalım faiz arttırım silselesini..büyümede bir fevkaladelik var mı ABD'de, yok..maazallah yukarıdaki saydığım nedenlerle faiz konusunda aşırıya kaçılırsa örekeyi görmek çabuklaşabilir..
Yukarıda bilgi New york FED tarafından ayın 7'sinde yapılmış tahmin ..3. yarıyıl tahmini daha aşağıda!!!
Neyse birde bono piyasası farklı oyuncuların oyun sahası..bir çok oyuncu beklentilerle hareket ettiğinden FED faiz arttırımından ziyade gelecekteki faiz beklentilerine göre hareket edebilir..FED'in cağım-ceğim hikayelerini pek takmayabilir..yada FED faiz arttıra dursun güvenli liman hissettiği anda bu bonolara giriş yapabilir..
Bunlardan başka hayır-hasenat işlerinden hoşlanan ülkeler vardır..mesela Belçika gibi..cürmünü bakmadan ABD bonolarından bol miktarda alabilir..Japonya Çin'de vb. örnek olarak verilebilir..ama bunlar daha çok ABD'yi sübvanse atmek içindir..
Birde bu piyasada şu an bol miktarda doğan görünümlü şahinler var

..faiz farklarından yaralanmaya çalışan Dolar görünümlü Yen ve Avro'lar yani..şu an bunların ABD bono faizlerinin düşük kalmasında etkili olduğunu sanıyorum..selamlar..
Yer İmleri