Sayfa 729/831 İlkİlk ... 229629679719727728729730731739779829 ... SonSon
Arama sonucu : 6646 madde; 5,825 - 5,832 arası.

Konu: TUKAS - Tukaş Gıda Sanayi

Arkadaşlar Merhaba..Tukaşın 2023 yılı 1.çeyrek ihracat beklentisini oluşturabilmek adına kendimce çok detaylı bir çalışma ve analiz yaptım..Bu analiz için de,Ege İhracatçılar Birliğinin ülkeler bazında aylık ihracat değerlerine erişmem gerekiyordu(Daha önce de bahsetmiştim biraz,Türkiye bazındaki ihracat değerlerini baz kabul edip ona göre aylık değerlendirme yapmak yanıltıcı oluyordu,örneğin 2022 yılında Irak a yapılan salça ihracatı Türkiye olarak çok artmıştı ve bu ihracat Akdeniz ve Bursa dan yapıldığından Tukaş açısından doğru bir analiz yapmaya engel oluyordu)..Bir şekilde 2022 yılı ve 2023 yılı için ülke bazında Ege İhracatçılar Birliğinden yapılan ihracatı aylık olarak erişme fırsatı yakaladım.Öncelikle GTIP kodlarını belirledim,Kornişon Turşu,Biber Turşusu,Soslar,Soyulmuş Domates Konservesi,Salça,Sebze Konservesi ve Hazır Yemekler,Reçeller için ayrı ayrı kodları belirleyip ona göre ihracat değerlerini ayrıştırdım.Sonuç olarak da;2023 yılı 1.çeyrekte,2022 yılı 1.çeyreğe göre dolar bazında ihracat yüzdesel olarak,

-Salatalık ve Kornişon Turşu için EİB olarak yüzde 9,Almanyaya ise yüzde 20 artmış

-Biber Turşusu için EİB olarak yüzde 15,Almanyaya ise yüzde 12 artmış

-Soyulnuş ve Doğranmış Domates için EİB olarak yüzde 17,Almanyaya ise yüzde 110 artmış.

-Salça için EİB olarak yüzde 19,Almanyaya ise yüzde 53 artmış.

-Sofralık Zeytin için EİB olarak yüzde 3,5 ve Almanyaya ise yüzde 14 düşmüş.

-Sebze Konservesi ve Hazır Yemek için EİB olarak yüzde 15 artmış ve Almanyaya ise yüzde 13 düşmüş.

-Ketçap ve Sos için EİB olarak yüzde 36 ve Almanyaya ise yüzde 257 artmış.

-Reçel için EİB olarak yüzde 126 ve Almanyaya ise yüzde 20 artmış.

Benim analizimde çıkan sonuçlar bunlar arkadaşlar,hepsini toplayıp oranladığımda ise hem EİB olarak ve hem de Almanyaya yapılan ihracatın değer olarak ve dolar bazında yüzde 15 arttığını hesapladım.Buna göre de beklentim;geçen yıl ilk çeyrekte yapılan 270 milyon liralık ihracata(Tukaşın ihracatı) göre ve doların da geçen yıla göre artış oranını da hesaba kattığımda 1.çeyrekte 320-350 milyon lira civarı bir ihracat rakamına ulaşıyorum.

Beklentim ve tahminim bu yönde arkadaşlar,sizlerle de paylaşmak istedim.Saygılarımla..

AL YA DA SAT TAVSİYESİ DEĞİLDİR..

Arkadaşlar,madem ki çenem düştü biraz,önümüzdeki dönemde oluşabilecek bazı beklentilerimi de ifade etmek isterim.Biliyorsunuz,Cem ve Cengiz Okullu kardeşlerin ayrıca Cem Zeytin Şirketi var ve bu şirketin Tukaşın bünyesine katılması için başvuru yapılmıştı ve gerçekleşmedi.Cem Zeytin 2022 yılı ortasında Mersin Mut OSB de zeytin işleme fabrikası inşaatına başladı ve Eylül ayında da tamamlanıp faaliyete geçti.Ben de yakından takip ettim zeytin sezonunu ve Mut da Cem Zeytin ile birlikte Tukaş afişleri de kullanılarak işlenmek üzere zeytin toplandı.Cem Zeytinin Balıkesirdeki fabrikası yıllık 25.000 ton kapasitesindeydi ve bu yeni açılan fabrika da 15.000 ton kapasiteye sahip.Tukaş da zeytin işleme için Akhisar fabrikasını kullanıyor.Ayrıca Cem Zeytin de Tukaş için fason üretim yapıyor bildiğim kadarıyla.Ve zaten son çeyrekte kar marjının düşük olmasına sebeplerden bir tanesi de bu diye düşünüyorum.Bu derken de,siz de incelerseniz ticari mal maliyetinde(Cem Zeytinin Tukaş için ürettiği zeytinin maliyeti) son çeyrekte yüksek bir artış var,geçen yıllara göre çok daha fazla zeytin işlenip satılacak diye düşünüyorum.Bunun sebebi de,İspanyada kuraklıktan dolayı zeytin rekoltesinin yüzde 40 düşmesi ve bunun Türkiye ve Tukaş için fırsata çevrilmek istenmesi olabilir.Ve eğer aynı kuraklık bu yıl da devam ederse hem fiyat ve hem de ihracat olarak iyi fırsatlar yakalanabilir diye beklentim var..Bu konularda fazlasıyla makale okuyorum ve detaylıca öğrenmeye çalışıyorum arkadaşlar,örneğin iklim değişikliği ile birlikte kuraklık ve seller üretime etki ettiğinde hemen birkaç ay ya da bir yıl sonra üretimi düşen ürünler için pahalılık ya da daha fazla ihracat yapabilme durumu olamıyor,neden derseniz öncelikle stok durumu devreye giriyor.Ne zaman ki stoklarda düşmeler hızlanmaya başladı(tarla domatesinde böyle bir durum oluşmaya başladı ve rakamlara yansıyor) akabinde de hızlı bir biçimde piyasa bunu hissediyor ve gerçekleşme oluyor.Domates ürünleri için ketçapta böyle bir durum fiyatlarda hissedilmeye başlandı.Kuraklıktan en çok etkilenen ürünlerden bir tanesi de mısır..İnsanlar kuraklık olunca domates ve mısır yerine suyu fazla istemeyen buğday ekiyor mesela.Bu açıdan da Tukaşın faaliyet raporunda da belirttiği gibi yazın Niğde Bor fabrikasında mısır konservesi üretimine başlanması planı çok doğru bence..Domates,Mısır ve Zeytine daha çok yatırım yapmak;ileriyi görmek demek ve doğru öngörüler ama vade 6 ay olmamalı en az 2-3 yıl olmalı..Neden 1-2 yıl değil de 2-3 yıl derseniz de dondurulmuş patates üretimine başlanıp yol alınması Şirkete çok değer katacağından bir yatırımcı olarak bunu görmek isterim..Saygılarımla..

3.  Alıntı Originally Posted by efe09 Yazıyı Oku
    Arkadaşlar,madem ki çenem düştü biraz,önümüzdeki dönemde oluşabilecek bazı beklentilerimi de ifade etmek isterim.Biliyorsunuz,Cem ve Cengiz Okullu kardeşlerin ayrıca Cem Zeytin Şirketi var ve bu şirketin Tukaşın bünyesine katılması için başvuru yapılmıştı ve gerçekleşmedi.Cem Zeytin 2022 yılı ortasında Mersin Mut OSB de zeytin işleme fabrikası inşaatına başladı ve Eylül ayında da tamamlanıp faaliyete geçti.Ben de yakından takip ettim zeytin sezonunu ve Mut da Cem Zeytin ile birlikte Tukaş afişleri de kullanılarak işlenmek üzere zeytin toplandı.Cem Zeytinin Balıkesirdeki fabrikası yıllık 25.000 ton kapasitesindeydi ve bu yeni açılan fabrika da 15.000 ton kapasiteye sahip.Tukaş da zeytin işleme için Akhisar fabrikasını kullanıyor.Ayrıca Cem Zeytin de Tukaş için fason üretim yapıyor bildiğim kadarıyla.Ve zaten son çeyrekte kar marjının düşük olmasına sebeplerden bir tanesi de bu diye düşünüyorum.Bu derken de,siz de incelerseniz ticari mal maliyetinde(Cem Zeytinin Tukaş için ürettiği zeytinin maliyeti) son çeyrekte yüksek bir artış var,geçen yıllara göre çok daha fazla zeytin işlenip satılacak diye düşünüyorum.Bunun sebebi de,İspanyada kuraklıktan dolayı zeytin rekoltesinin yüzde 40 düşmesi ve bunun Türkiye ve Tukaş için fırsata çevrilmek istenmesi olabilir.Ve eğer aynı kuraklık bu yıl da devam ederse hem fiyat ve hem de ihracat olarak iyi fırsatlar yakalanabilir diye beklentim var..Bu konularda fazlasıyla makale okuyorum ve detaylıca öğrenmeye çalışıyorum arkadaşlar,örneğin iklim değişikliği ile birlikte kuraklık ve seller üretime etki ettiğinde hemen birkaç ay ya da bir yıl sonra üretimi düşen ürünler için pahalılık ya da daha fazla ihracat yapabilme durumu olamıyor,neden derseniz öncelikle stok durumu devreye giriyor.Ne zaman ki stoklarda düşmeler hızlanmaya başladı(tarla domatesinde böyle bir durum oluşmaya başladı ve rakamlara yansıyor) akabinde de hızlı bir biçimde piyasa bunu hissediyor ve gerçekleşme oluyor.Domates ürünleri için ketçapta böyle bir durum fiyatlarda hissedilmeye başlandı.Kuraklıktan en çok etkilenen ürünlerden bir tanesi de mısır..İnsanlar kuraklık olunca domates ve mısır yerine suyu fazla istemeyen buğday ekiyor mesela.Bu açıdan da Tukaşın faaliyet raporunda da belirttiği gibi yazın Niğde Bor fabrikasında mısır konservesi üretimine başlanması planı çok doğru bence..Domates,Mısır ve Zeytine daha çok yatırım yapmak;ileriyi görmek demek ve doğru öngörüler ama vade 6 ay olmamalı en az 2-3 yıl olmalı..Neden 1-2 yıl değil de 2-3 yıl derseniz de dondurulmuş patates üretimine başlanıp yol alınması Şirkete çok değer katacağından bir yatırımcı olarak bunu görmek isterim..Saygılarımla..

zaman harcanmış analizler ,,teşekkürler

https://www.freshplaza.com/europe/ar...ions-in-italy/

5. Altın değerinde bilgiler için çok teşekkürler sayın efe09.

POCO F2 Pro cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

https://agroinsurance.com/en/News/Au...--Tomato-price

7. Çok değerli bilgiler paylaşıyorsunuz teşekkürler @efe09

ABD de stokların son durumu arkadaşlar..

https://www.tomatonews.com/en/us-inv...nt_2_1955.html

Sayfa 729/831 İlkİlk ... 229629679719727728729730731739779829 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •