Sayfa 372/690 İlkİlk ... 272322362370371372373374382422472 ... SonSon
Arama sonucu : 5517 madde; 2,969 - 2,976 arası.

Konu: ARENA - Arena Bilgisayar

1. borsadaki en mal tahta yapicilar bunlar...kac senedir kastiriyorlar...tahtaya mafya bile girdi hareket cekti bu mallar surundurmekle istedikleri sonucu elde edemeyince tahvil ihraci yoluyla buyuyecek sirkette kontrol paylarini arttirma yoluna gitmeye karar verdiler sanirim...

tr kucaktan indikce tr de dolarsiz gunlerde hayata gecmeye baslayacak...kurlarin kurla manipulasyonla ulkeyi soymanin zeka urunu goruldugu donemlerin sonuna gidiyoruz...

tr de dunyanin en buyuk balonu dolar tl balonu var ve ulkede dunyanin en ucuz borsasi ve sirketleri var...

gunes balcikla sinanmaz...su akiyor yolunu da bulacak istedikleri kadar manipulasyondan medet umsun bu ulkenin bekci kopegi aileleri ve satilmislari...daha cok boru dosenecek enerji ve savunma sanayi basta olmak uzere...

Alıntı Originally Posted by sorpressa Yazıyı Oku
    Genel kurula katılan arkadaşlara teşekkür ederim.
    Tutanaklara sorulan sorulara verilen cevaplar geçmis yıllara nazaran daha detaylı yazılmış.
    Yazman arkadaşa da teşekkür ederim.
    Rica ederiz sorpressa, ben kurula katıldım bol bol kap ve faaliyet raporu içeriklerine dikkat cektim umarım faydalı olmuştur ortaklara. Epeyce KY adına sitem ettim bizzat serkan bey e.

3. Emirhan hoca gemiyi terketti herhalde; kendisini özledik ama…

4. 2 senedir kurtlu baklanın kör alıcısını bekliyoruz!!!Canımızdan bezdik bilanço iyi de gelse kötüde gelse hiç bir şey fark etmiyor.İşlerinin tek kalemi olan cep telefonu yenileme işini yapan şirkete 100 milyon usd değer biçiliyor bir çok iştiraki olan Arena 74 milyon usd.den işlem görüyor.Artık sinirlerim iyice yıprandı ama satmayacağım.2 senedir ne enflasyondan ne kurdan hiç etkilenmedi 2 sene öncesi fiyatıyla aynı BİST içerisinde bunun gibi bir şirket yoktur sanırım

5.  Alıntı Originally Posted by UYSAL61 Yazıyı Oku
    Emirhan hoca gemiyi terketti herhalde; kendisini özledik ama…

Yok hocam gemiyi terk etmedim ama artık çok fazla yazmayacağımı birçok defalar dile getirmiştim. Hatta çok fazla yazmamanın dışında , foruma çok da fazla girmiyorum. Birkaç arkadaş özelden mesaj da yazmış onlara da çok geç cevap yazdım kusuruma bakmasınlar. Daha önce de sattığım zaman söylemiştim , yine sattığım zaman söylerim. Ben sattım demediğim sürece gemide olduğumdan emin olabilirsin.

Ancak foruma girdikçe , altimeinvest ve kardanadam3'ün yazılarını çok keyifle okuyorum. Özellikle altimeinvestin grafikli , rakamlı , karşılaştırmalı bilimsel yaklaşımları ve yorumları çok yerinde.

Forumdaki herkes adına bu 2 arkadaşa teşekkür ediyorum ve daha sık yazmalarını talep ediyorum. KY'nin böyle kaliteli yazılara ihtiyacı var.

Artık çok önemli birşey olmadıkça yazmayacağım demiştim ama bu arada Q1 sonuçları açıklandı , dolayısıyla finansal sonuçlardan önemli ne olabilir buna mutlaka birşeyler yazmayalım dedim ama zaman bulamadım. Hafta sonu ancak zaman buldum o yüzden Q1 sonuçları hakkında biraz yorum yapmak istiyorum.

Öncelikle sonuçlar beklentimden çok daha iyi geldi bunu belirtmek isterim. Borsa genelinde ilk çeyrek sonuçları çok parlak gelmedi. Çimentolar ve bankalar dışında geçen senenin anlamlı bir şekilde üstünde kar eden çok az şirket var. Bunlardan biri de arena oldu.

Çoğu şirket ya enflasyonun daha altında bir artış ile kar açıkladı , hatta geçen senenin bile altında açıklayan bile bayağı bir şirket var. Hatta kardan zarara geçenler bile olmuş.

Böyle bir ortamda açıkcası arenadan yine kötü bir sürpriz bekledim. Yılbaşında 23 lira olan fiyat 14 liralara kadar düşünce , kötü bilançoyu önden haber alanlar herhalde sattı diye düşündüm ama bilanço çoğumuzu yanılttı. Açıkcası 25-30 milyon kar gelse buna da şükür diyecekken , 62 milyon gibi geçen senenin %126 üstünde bir kar geldi.

Enflasyonun %60 seviyesinde olduğunu kabul etsek bile enflasyonun 2 katı fazlası bir net kar artışı bence çok olumlu.

Ciro %84 , brüt kar %121 , EFK %104 , Net kar ise %126 artmış.

Yani tüm yukarıdaki kalemlerde enflasyonun üstünde bir artış var.

Brüt kar marjı , geçen sene ilk çeyrek %4,82 iken bu sene %5,79 olmuş. Ben brüt karlılıktaki artışı çok önemsiyorum. Çünkü biz cirosu çok yüksek bir şirketiz. Bu seneki TL ciromuz 27-28 milyarı bulabilir. O yüzden brüt kardaki her %1'lik artış bize bu yıl 270-280 milyon lira fazladan brüt kar getirir. Bu para da genel yönetim ve pazarlama giderindeki ve faiz giderindeki umulmadık sürpriz artışlarda bize kalkan olur ve EFK ile net karın çok da düşmemesini sağlar.

Bunu somut bir örnek ile daha anlaşılır hale getireyim.

Bu sene ilk çeyrek ciro 5 milyar 277 milyon lira. %5,79 brüt kar marjı ile brüt karımız 305 milyon yaptı. Ama eğer brüt kar marjımız geçen seneki gibi %4,82 olsaydı o zaman bu seneki brüt karımız 254 milyon olacaktı.

Yani 51 milyon daha az. Bu 51 milyon yüzünden EFK'mız 167 yerine , 116 milyona , net karımız da muhtemelen 62 milyon yerine 10-15 milyonlara düşecekti.

Ama brüt kar marjı artınca bu risklerden kurtulduk. Brüt kar marjının artmasında bence Güneş enerji işindeki artışlar ve özellikle de Paynetteki ciro patlaması çok etkili. Çünkü bu 2 iş kolundaki brüt kar marjı diğer aktivitelerden çok daha fazla olduğundan , bunların cirosu , konsolide ciro içinde arttıkça , konsolide brüt kar marjını da yukarı çekiyorlar.

Paynet cirosu muhtemelen geçen seneye göre yaklaşık 3-4 kat arttı. GM 2. çeyrek daha da iyi geçecek dedi. Geçen sene Paynet cirosu 550 milyon civarı idi. Bu tempo ile giderlerse bu sene 2 milyar TL'nin üstüne çıkabilir. Oradaki net kar marjı %8-10 arası. Yani sadece Paynetten gelecek olan net kar bu sene 150-200 milyon arasında olabilir.

Konsolide bilançoya gelirsek , bir kere ciro USD bazında yaklaşık % 37 artmış ki bu USD bazında gayet iyi bir büyüme. Çünkü son 1 senede hemen hemen hiç yeni bir şirket alımı , yada büyük bir iş bağlantısı olmadı. Sadece yenilenmiş telefon işi anons edildi ki o işte henüz çok büyük cirolar olduğunu sanmıyorum. Bir de İnfinix telefon distribütörlüğü haberi vardı ki o da toplam ciroya en fazla % 3 civarı etki etmiştir.

Demek ki mevcut işlerimizde de USD bazlı büyümeler çok yüksek oldu. Ya pazar büyüdü , yada pazar payımızı arttırdık.

Geçen sene ilk çeyrek 205 milyon USD olan ciro bu sene 280 milyon USD olmuş. Geçen seneyi 1 milyar 70 milyon USD ciro ile kapattığımızı düşünürsek , bu büyüme sürdürülürse , bu seneyi 1 milyar 450 milyon USD civarında bir ciro ile kapatabiliriz. Bugünkü kur ile neredeyse 29 milyar TL.

EFK marjında , vergi öncesi kar marjında ve net kar marjında da geçen seneye göre yükselişler var.

Şirket yılbaşına göre elindeki nakitin bir bölümü ile , piyasadan alacağı olan paranın bir bölümünü ( yaklaşık 700 milyon ) , bu çeyrek stoğa çevirmiş. Elindeki nakit ve ticari alacaklar toplamda 700 milyon azalırken , stok 650 milyon lira artmış. Yani 2. çeyreğe daha güçlü bir stokla girmişiz.

Kısa ve uzun vadeli banka kredi borçlarında artış olmaması olumlu.

Bunların dışında gelir tablosunda dikkat çeken değişikliklerden de bahsedelim biraz. Benim bu şirkette uzun zamandır anlamadığım tek konu , neden bizim genel yönetim ve pazarlama giderimiz , enflasyonun üstünde artıyor ben senelerdir bunu anlamıyorum. Her defasında diyorum ki , artık bu sene genel yönetim ve pazarlama giderinde zirveyi gördük seneye daha makul bir artış olur diyorum ama gelecek sene yine bakıyorum yine enflasyonun üstünde abartı bir gider.

İndeks bilgisayar 108 milyonluk genel yönetim ve pazarlama gideri ile 8,4 milyar TL'lik mal satmış , biz 135 milyon liralık genel yönetim ve pazarlama gideri ile 5,3 milyarlık mal satmışız. Onlarda bu giderin ciroya oranı % 1,2 , bizde ise %2,5.

Ondan sonra bizim karlılığımız neden düşük diyoruz. 2 ana sebebi var , birincisi yüksek genel yönetim ve pazarlama gideri , ikincisi yüksek faiz gideri.

Ne zaman piyaasa şartlarında bir genel yönetim ve pazarlama giderimiz olacak çok merak ediyorum. Üstelik bu sene Brighstar alımında kullanılan danışmanlık hizmeti yok giderler içinde. Geçen sene bu kalem 11 milyondu bu sene 4 milyonun altında. Yani bu gider 7 milyon düşmesine rağmen toplamda yine anormal bir artış var.

Yani aslında bu sorunun genel kurulda sorulması lazımdı ama yine gidemedik.

Yani biz sektör ortalamasının üstünde mi maaş veriyoruz yoksa sektör ortalamasının çok üstünde adam mı çalıştırıyoruz. Cevap hangisi ise farketmez bunun sebebi nedir. Biz de İndeks gibi bu gideri cironun %1,2'sine çekebilsek karlılığımız ne kadar artacak siz hesap edin.

Bunun dışında klasik yüksek faiz giderimiz var. Bunun sebebini biliyoruz. Bu sene kredilerde ağırlığı TL'den dövize çevirmişler ama gider yine çok fazla çünkü bu sefer de kur artışından gol yiyoruz.

Bunu daha önce 1-2 kere söyledim yine söylüyeyim. Paynet satılmadan , 1,7 milyarlık banka borcu 700-800 milyon seviyesine düşmeden hep diken üstünde olacağız.

Ama Paynet satılırsa 6-9 ay içinde müthiş bir ralli yaşarız. Hisse 50-60 lira seviyesine de gidebilir. Paynet satılmazsa o zaman iyi kar açıklasak da öyle ahım şahım bir net kar patlaması olmaz dolayısıyla daha yavaş yükseliriz.

Ama er yada geç bu şirket 300 milyon USD piyasa değerini görecektir.

Selamlar

6. Yok artık!!!Devenin bale pabucu!!Adamlar 10-15 bin lotla neredeyse tabana çaktılar hisseyi.

7. Sn Emirhan nın dediği gibi şirketin genel yönetim giderleri çok yüksek.. 3 yıl önce genel kurula katılmıştım.. Bu konuyu dile getirdim. Özellikle bağımsız yön kur üyelerine verdikleri maaşa hayret etmiş ve bunu eleştirmiştim.. Ancak gördüğüm kadarı ile Arena hissedarlara değil yöneticilere ve yönetim kurulu üyelerine çalışıyor.. Arena nın hakim ortağının galiba Türkiye deki ücretlerden haberi yok arkadaşlar meydanı boş bulmuşlar kendilerine ulufe dağıtıyorlar..Yazık bu hissedarlara..

8. Tl olarak yaklaşık 2 yıl önceki fiyatlara geldi.1 haftadır soluksuz düşüyor.Kimi ekonomistlerin seçimden sonra yaşanacak döviz sıkışıklığı şimdiden satılıyor sanırım!!Allah sonumuzu hayır etsin.65 cent seviyelerine düşen bir hisse ve hissesine sahip çıkmayan yönetimle gerçekten işimiz çok zor.

Sayfa 372/690 İlkİlk ... 272322362370371372373374382422472 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •