Originally Posted by
pilavli
Hangi denge? Denge serbest piyasada arz-talebin eşitlendiği yerde olur, piyasaya da bırakamıyorlar ki kuru, küçük küçük salmaya çalışıyorlar.
Dolar başlığına yazdım ama orada boş muhabbetlerin arasında kayboldu gitti, ben kendi hesabımı buraya da kopyalayayım belki faydalanan olur:
Dolar/TL grafiğini açıp Aralık 2021'deki KKMnin icadından önce ve hemen sonraki bölüme baktığımızda kurun kısmen stabil olduğu 13.8 seviyesini denge seviyesi olarak gözüme kestirdim. 13.8'in bugünkü değeri tüfeye göre 26,2, yi-üfeye göre 29,2 ediyor. ABD enflasyonunu da hesaba katarsak sırasıyla 24,0 ve 26,8 ediyor.
Ben bu aralığın dolar kurunun bugünkü olması gereken makul değeri olduğunu düşünüyorum, üstü paniğe giriyor, kkm ilanında görülen 18.36 tepesinin bugünkü ederi ise yukarıdaki hesaba göre 32 ve 35,6'dır (tüfe ve yi-üfe). Yani bu seviye de panik oluşursa görülebilecek tepeye aday bence.
Benzer şekilde kendiniz de başka bir kur seviyesini daha doğru bir denge seviyesi olarak seçerseniz kümülatif TR ve ABD enflasyonlarıyla bugünkü değerini hesaplayabilirsiniz.
Elinde doları olanlar kıvranıyor kaça kadar çıkar diye, bu çalışmalar en azından bir fikir verir.
ben halen kkm nin ne olacağı konusunda Mehmet Şimşek'in de kafasının net olduğunu sanmıyorum. Şuanki durum belki 1994 yılına benziyor olabilir belki daha kötüsü. Yapısal büyük sorunlar var ve bunların farkında olunduğundan da emin miyiz?
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Yer İmleri