Sayfa 1786/2453 İlkİlk ... 7861286168617361776178417851786178717881796183618862286 ... SonSon
Arama sonucu : 19618 madde; 14,281 - 14,288 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. Kur yükselecek ve cazip seviyeden yabancı sermaye gelecek deniyor da hatırlatayım, ülkenin notu hala yatırım yapılma seviyesinin çok altında, bu durumda gelecek olan ancak riskli hedge fonları, kumarbaz fonlar vb olur, ya da kur-faiz getiri garantisi almış para olur. Kalıcı uzun vadeli para çekmek için notun yükselmesi lazım.

2.  Alıntı Originally Posted by Westwind Yazıyı Oku
    Sn deniz sabah tv izledim kafam karıştı size sorayım dedim.
    En düşük memur maaşını yükseltme, asgari ücreti 500 dolara getirme hedefi var deniyor. İşveren bu konuda destek istiyor deniyor. EYT maliyeti 250 milyar civarında deniyor.
    Sonra mehmet şimşek sıkı maliye politikası uygulayacaktır. Vergiler artabilir deniyor.
    Bu iş nasıl olacak.
    Bunlar olurken konut kiralarında fahiş fiyat artışına hapis cezası deniyor. Bu kiralık konut arzını azaltıp kiraları yukarı çekmeyecek mi ?
    Bunların hepsini yönetmenin yolu var mı ?

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
    Ben bunları seçim öncesi vaatlerini duyduğumda düşündüm, içinden çıkamadım, buraya da yazmıştım.
    Benden size öneri bunları boşverin kafaya takmayın kendinize yazık, bırakın yetkililer düşünsün siz kendi ölçeğinizdeki kararlara yoğunlaşın (nasıl paramı yönetirim vb.).

3.  Alıntı Originally Posted by turali Yazıyı Oku
    Kur dengesinin olduğu yerde kalmaması riski

https://www.ekonomim.com/kose-yazisi...i-riski/697213
    Hangi denge? Denge serbest piyasada arz-talebin eşitlendiği yerde olur, piyasaya da bırakamıyorlar ki kuru, küçük küçük salmaya çalışıyorlar.

Dolar başlığına yazdım ama orada boş muhabbetlerin arasında kayboldu gitti, ben kendi hesabımı buraya da kopyalayayım belki faydalanan olur:

Dolar/TL grafiğini açıp Aralık 2021'deki KKMnin icadından önce ve hemen sonraki bölüme baktığımızda kurun kısmen stabil olduğu 13.8 seviyesini denge seviyesi olarak gözüme kestirdim. 13.8'in bugünkü değeri tüfeye göre 26,2, yi-üfeye göre 29,2 ediyor. ABD enflasyonunu da hesaba katarsak sırasıyla 24,0 ve 26,8 ediyor.
    Ben bu aralığın dolar kurunun bugünkü olması gereken makul değeri olduğunu düşünüyorum, üstü paniğe giriyor, kkm ilanında görülen 18.36 tepesinin bugünkü ederi ise yukarıdaki hesaba göre 32 ve 35,6'dır (tüfe ve yi-üfe). Yani bu seviye de panik oluşursa görülebilecek tepeye aday bence.

Benzer şekilde kendiniz de başka bir kur seviyesini daha doğru bir denge seviyesi olarak seçerseniz kümülatif TR ve ABD enflasyonlarıyla bugünkü değerini hesaplayabilirsiniz.
    Elinde doları olanlar kıvranıyor kaça kadar çıkar diye, bu çalışmalar en azından bir fikir verir.

4. Şu an için 33 lira civarı bir kur ile cari dengenin sağlanabileceğini düşünüyorum. Ama tabi bunun yaratacağı özellikle üretici fiyatları enflasyonu ile bu değerin aylık olarak güncellenmesi gerekebilir. Tabi tek etken bu değil. MB rezervlerinin durumu, piyasadaki dövizin emilerek dış borç ve ithalat amaçlı yurt dışına çıkmış olması olumsuz, gelebilecek yabancı sermaye miktarı ise flu bölge. Ama kendi hesabıma gire kur şu anlık bu değer altında kaldıkça sürekli basınç biriktirir. Faiz silahı çok uzun süreli kullanılabilecek bir enstrüman değil bizim gibi bir ekonomi için. Hem iflaslar ve işsizlik boyutu ile hem de kredi ile dönen üretim ve ticarette krediye ulaşabilenler için bile faiz maliyetinin fiyatlara yansıması ve dolayısıyla yine enflasyon yaratması kaçınılmaz olur.

Bence konu o kadar basit değil. Hani isimler konuşarak, klasik doğruları yapıp bekleyerek sonuç almak bu kez biraz zor. Ciddi yapısal reform dediğimiz her alanı kapsayan değişimlerin hızlıca, hiç vakit kaybetmeden yerine getirilmesi gerekiyor.

Şunu da eklemek istiyorum. Özellikle TUİK te güven verecek bir revizyona gidilmez ise yapılacak her şey havada kalır. Tabi el mecbur geçmişe yönelik veri setinde de güncelleme gerekecek.

5. Şimdi

Kim inanır? Kadir bile inanmaz.

6.  Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    Hangi denge? Denge serbest piyasada arz-talebin eşitlendiği yerde olur, piyasaya da bırakamıyorlar ki kuru, küçük küçük salmaya çalışıyorlar.

Dolar başlığına yazdım ama orada boş muhabbetlerin arasında kayboldu gitti, ben kendi hesabımı buraya da kopyalayayım belki faydalanan olur:

Dolar/TL grafiğini açıp Aralık 2021'deki KKMnin icadından önce ve hemen sonraki bölüme baktığımızda kurun kısmen stabil olduğu 13.8 seviyesini denge seviyesi olarak gözüme kestirdim. 13.8'in bugünkü değeri tüfeye göre 26,2, yi-üfeye göre 29,2 ediyor. ABD enflasyonunu da hesaba katarsak sırasıyla 24,0 ve 26,8 ediyor.
    Ben bu aralığın dolar kurunun bugünkü olması gereken makul değeri olduğunu düşünüyorum, üstü paniğe giriyor, kkm ilanında görülen 18.36 tepesinin bugünkü ederi ise yukarıdaki hesaba göre 32 ve 35,6'dır (tüfe ve yi-üfe). Yani bu seviye de panik oluşursa görülebilecek tepeye aday bence.

Benzer şekilde kendiniz de başka bir kur seviyesini daha doğru bir denge seviyesi olarak seçerseniz kümülatif TR ve ABD enflasyonlarıyla bugünkü değerini hesaplayabilirsiniz.
    Elinde doları olanlar kıvranıyor kaça kadar çıkar diye, bu çalışmalar en azından bir fikir verir.
    ben halen kkm nin ne olacağı konusunda Mehmet Şimşek'in de kafasının net olduğunu sanmıyorum. Şuanki durum belki 1994 yılına benziyor olabilir belki daha kötüsü. Yapısal büyük sorunlar var ve bunların farkında olunduğundan da emin miyiz?
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

7.  Alıntı Originally Posted by pilavli Yazıyı Oku
    Ben bunları seçim öncesi vaatlerini duyduğumda düşündüm, içinden çıkamadım, buraya da yazmıştım.
    Benden size öneri bunları boşverin kafaya takmayın kendinize yazık, bırakın yetkililer düşünsün siz kendi ölçeğinizdeki kararlara yoğunlaşın (nasıl paramı yönetirim vb.).
    Faturayı büyük ihtimal biz ödeyeceğizde ne kadar onu anlamaya çalışıyorum.
    Kendi önlemlerimi aldım zaten yapacağım fazla bir şey kalmadı kendimizi akıntıya bırakacağız.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

8.  Alıntı Originally Posted by Westwind Yazıyı Oku
    Faturayı büyük ihtimal biz ödeyeceğizde ne kadar onu anlamaya çalışıyorum.
    Kendi önlemlerimi aldım zaten yapacağım fazla bir şey kalmadı kendimizi akıntıya bırakacağız.
    Bunun adı caresizlik.

Sayfa 1786/2453 İlkİlk ... 7861286168617361776178417851786178717881796183618862286 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •