Originally Posted by
pilavli
Hangi denge? Denge serbest piyasada arz-talebin eþitlendiði yerde olur, piyasaya da býrakamýyorlar ki kuru, küçük küçük salmaya çalýþýyorlar.
Dolar baþlýðýna yazdým ama orada boþ muhabbetlerin arasýnda kayboldu gitti, ben kendi hesabýmý buraya da kopyalayayým belki faydalanan olur:
Dolar/TL grafiðini açýp Aralýk 2021'deki KKMnin icadýndan önce ve hemen sonraki bölüme baktýðýmýzda kurun kýsmen stabil olduðu 13.8 seviyesini denge seviyesi olarak gözüme kestirdim. 13.8'in bugünkü deðeri tüfeye göre 26,2, yi-üfeye göre 29,2 ediyor. ABD enflasyonunu da hesaba katarsak sýrasýyla 24,0 ve 26,8 ediyor.
Ben bu aralýðýn dolar kurunun bugünkü olmasý gereken makul deðeri olduðunu düþünüyorum, üstü paniðe giriyor, kkm ilanýnda görülen 18.36 tepesinin bugünkü ederi ise yukarýdaki hesaba göre 32 ve 35,6'dýr (tüfe ve yi-üfe). Yani bu seviye de panik oluþursa görülebilecek tepeye aday bence.
Benzer þekilde kendiniz de baþka bir kur seviyesini daha doðru bir denge seviyesi olarak seçerseniz kümülatif TR ve ABD enflasyonlarýyla bugünkü deðerini hesaplayabilirsiniz.
Elinde dolarý olanlar kývranýyor kaça kadar çýkar diye, bu çalýþmalar en azýndan bir fikir verir.
ben halen kkm nin ne olacaðý konusunda Mehmet Þimþek'in de kafasýnýn net olduðunu sanmýyorum. Þuanki durum belki 1994 yýlýna benziyor olabilir belki daha kötüsü. Yapýsal büyük sorunlar var ve bunlarýn farkýnda olunduðundan da emin miyiz?
Yazdýklarým kesinlikle yatýrým tavsiyesi degildir..Sadece kendi kiþisel görüþlerimdir...
Yer Ýmleri