Originally Posted by
ada1
Sayın Deniz 43,
Viop LI forumuna yazmış olduğunuz yazıyı okudum. Daha yakın takip ediyor olduğunuzu düşündüğüm için buraya yazıyorum.
İşin özü yazdığınızı tam anlayamadım. Şöyle ki; Kamunun taahhüt ettiği tutar 105,47 milyar dolar ise ve vade sonunda kamu bunu 8.-TL den döviz veya karşılığı kadar TL ile öderse taahhütünü yerine getirmiş olmaz mı? (Hesap sahiplerinin alacağı gölge faizi bankalar ödüyor) Ve bu yaratacağı farklı etkiler bir yana kamuya avantaj sağlamaz mı?
Paylaştıklarınızla bilgi ve düşüncelerime çok fazla katkı yaptığınızı belirterek müteşekkir olduğumu ifade etmek isterim, Saygılarımla.
Yazınız:
"... Siz yanlış anlamışsınız...Merkez bankası çift yönlü yükümlülüğün altına girmiş durumda,eğer döviz kurları faizden fazla artarsa merkez bankası kkm hesaplarına aradaki fark kadar TL ödüyor bu kötü ama diğer seçenek daha kötü,,yok döviz kurları düşerse kkm hesapları hesap kapanış tarihindeki merkez bankası dönüşüm kuru üzerinden dövize çevrilirken artıyor.Şu anda KKM hesaplarında kabaca 2.6 trilyon TL var rayiç dolar kuruyla 2.6 trilyon tl/24.65=105.47 milyar dolar; inmesi imkansız ama dolar kuru diyelim ki dolar 8 TL'ye indi,bu durumda KKM hesapları dönüşüm kurundan 2.6/8=325 milyar dolara yükselmiş olur,yani karşılanması imkansız olur.(kkm hesapları bir döviz hesabı değil,döviz kurundaki değişimlere opsiyon/dövize dönüş garantisi verilen bir TL hesabı)
Son düzenleme : deniz43; Dün saat: 21:40.
Yer İmleri