hep diyorum ama halkımızın algılama kapasitesinden kaynaklı olarak hükümetin bu tür yaptığı eylemler başarılıymış gibi algılanıyor ama asıl sorunlar hiçbir zaman çözülmüyor.
kiraya %25 limiti koydun, yeni kiraya verilecek evlerin kiraları uçtu, ikinci el araçlarla ilgili yasaklamalar koydun sonucunu hep beraber görürüz. şimdi de boş duran evlere vergi vs deniyor.
Tüm bunların hepsi serbest piyasaya müdahaleler ve sonuçları davranışsal iktisata göre oluşacak şeyler. Yani sen bir yasak koydun hoop fiyatlar, kiralar düşecek diye beklersin ama çok farklı sonuçlar piyasaya döner.
ev fiyatlarının artışında en büyük etken talep değil maliyet devlet olarak birşey yapacaksan öncelikle maliyet tarafında ne yapabilinir ona bakılması lazım.
Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...
Bizde her şey eskiden tefe/tüfe bölü 2 kuralının kalkmasıyla bozuldu. Zira o kural varken insanlar 3 aşağı 5 yukarı bir noktada buluşuyordu. Hatta daha düşük kiralı ev bulunca evini bile değiştiriyordu.
Mesela kiraya bu kadar duyarlı siyasetçilerin, ne emlakçı komisyonuna ne de elektrik, su , doğalgaz bağlantı ücretlerine ses etmemesi ilginç. Sonuçta gider giderdir.
Tapatalk kullanarak iPhone 20 aracılığıyla gönderildi
Aidatlar daha da artacak. Çoğu sitede yönetimi Avukatlar ele geçirdi, ve burayı rantiye olarak yönetiyorlar. Kanunları iyi bildikleri için karşılarına çıkan fazla olmuyor. Aidatları kol gibi sokacaklar site sakinlerine.
Ayrıca asgari ücretin artışı da aidatları çok arttırdı.
Sosyal alanı çok olan sitelerde aidatların ciddi oranda artacağı aşikar.
Türkiyede kiralara bakarsan evler pahalı...
Evlerin fiyatına bakarsan kiralar ucuz...
Bu birinden biri diğerine gidecek hangisi hangisine gidecek?
Yatırım tavsiyesi değildir.
Bir yere gitmeyecek 2 yıl önce bunları hep anlattık Venezuela'da 1000 hatta 3000 ay kira katsayıları oluştu dedik.
Hiperenflasyonda Kiraların satılık evlerin fiyat artışlarına yetişmesi imkansızdır. Ve hatta hükümetimiz %25 sınırı koymuşken ve bu kararını uzatmışken Kira katsayısı düşmeyecektir. Ben bunları anlattığımda hep burada bu kira katsayısı çok yüksek evler pahalı diyorlardı. Yeni normali bir türlü öğrenemediler... Hal bu ki yüksek enflasyon olan ülkeleri inceleseler...
Venezuela'da 150 bin dolarlık evde 30-40 dolara kirada oturanlar(eski kiracılar) vardı hiperenflasyon döneminde.
Özellikle F/K cı borsacılar Konut kira katsayısına çok takıklar. Enflasyonun yüksek olduğu ama resmi enflasyonun düşük gösterildiği ülkelerde kira katsayıları hep yüksek kalır. Kitabi bilgilerle yatırım pek doğru değil. Her şey kitaplarda anlatıldığı gibi olsa kitap yazanlar zengin olurlardı..
-----------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
Son düzenleme : vivatrader; 27-07-2023 saat: 12:58.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yeni dünya düzeninde adamlar büyükbaş hayvanların dışkısına bile takmışlar.
Köylerde, kırsalda kimseyi yaşatmaya niyetlerinin olduğunu zannetmiyorum.
Hedefleri herkesi 15 dakikalık şehirlerde yaşatmak. O yüzden önce "şehirden köye göç" diye milletin elinden mallarını kapacaklar, Daha sonra da köyde yaşamayı yasaklayıp/kısıtlayıp malını kaptığı insanları tekrar şehre göçe zorlayıp onları kirada oturmak zorunda bırakacaklar.
Gelecekle ilgili öngörüm bu şekilde..
--------
Yazdıklarım kişisel görüşlerim olup asla yatırım tavsiyesi değildir.
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer İmleri