Sayfa 1852/2513 İlkİlk ... 8521352175218021842185018511852185318541862190219522352 ... SonSon
Arama sonucu : 20098 madde; 14,809 - 14,816 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. Deniz hocam iyi akşamlar diliyorum öncelikle. Tüm yazılarınız ders niteliğinde, hep söylüyorum ve söyleyeceğim de.
    Sizin fikrinizi almak istediğim konu, ykbnk'taki hisse satışı.
    Koç holding, belli ki bir sektör yada şirkete yatırım için altyapı oluşturuyor, önce saraydan icazet aldılar, sonrasında bunun için tat gıda ile birlikte yapı kredide pay satışı ile para topluyorlar, ama satabileceği farklı sektör hisseleri varken, onlar banka hissesi tercih ettiler.
    Siz bu durumu, seçim sonrası yabancıların(gerçi kimin aldığını dahi bilmiyoruz) bankalara bakışında bir farklılık olarak görür müsünüz? (Şirketin , yaklaşık %7si satılmış dahi olsa), yoksa, yeterince yükselmiş, bünyesindeki en zayıf sektör olarak bank hisselerini mi seçerdiniz?
    Fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Bankaların özvarlıklarının tamamına yakını para,duran varlıkları çok az.%100'ün üzerinde çok yüksek bir enflasyon varken ve bilançolara enflasyon muhasebesi uygulanmıyorsa,bu bilançoların hiç bir anlamı ve değeri yok.Daha önce bu başlıkta enflasyon muhasebesine göre düzenlenmiş banka bilançolarını paylaştım.Çok büyük miktarda kar ediyor gözüken bankaların aslında zarar ettikleri gözüküyordu.Bu dönem için ise ,bu hafta yayınlanacak garanti bankası bilançosu,ve sonrasında hafta sonu yayınlanacak konsolide BBVA bilançosuna bakacağım.Bakalım arada ne kadar büyük fark olacak!...

Enflasyon muhasebesi uygulandığında karlar reel olarak nasıl düzeltiliyor:

https://apaksoy.github.io/hisse/2023...uhasebesi.html

Hisseleri Borsa İstanbul'da işlem gören 12 banka 2022'de toplam 301 milyar TL kar etmiş gözükürken ("Tarihi"), TÜFE bazlı enflasyon muhasebesi uygulandığında bu toplam %92 azalarak 2022 sonu TL'si cinsinden aşağıdaki tabloda gözüktüğü gibi 25 milyar TL'ye ("Düzenlenmiş") iniyor. Bu tabloya göre, enflasyon muhasebesi uygulandığında, örneğin Akbank'ın 2022'de 60 milyar TL net kar yerine 11 milyar TL net kar ettiği, Halkbank'ınsa 15 milyar TL net kar yerine 14 milyar TL zarar ettiği ortaya çıkıyor.

Enflasyonun hızla yükseldiği ilk yıl olan 2021'de bu bankaların toplam karı 63 milyar TL'ken, enflasyon muhasebesi uygulandığında yukarıdaki tabloda gözüktüğü gibi, 2021 sonu TL'si cinsinden toplamda 48 milyar TL zarar ortaya çıkıyor. 2021'de enflasyon muhasebesi altında kar etmiş banka neredeyse yok!

Ama enflasyon muhasebesinde genel konsensüs ÜFE'nin kullanılmasıdır,Türkiye'de bundan önce resmi olarak yapılan enflasyon muhasebelerinde de ÜFE kullanılmıştır.Bu durumda,genel fiyat düzeyi için TÜFE yerine Yİ-ÜFE kullanıldığında ,enflasyon muhasebeli finansallarda 12 bankanın 2022 toplam net karı da 2022 sonu TL'si cinsinden 105 milyar TL zarar (TÜFE bazlı 25 milyar TL kar),2021 toplam net karı da 2021 sonu TL'si cinsinden 169 milyar TL zarar (TÜFE bazlı 48 milyar TL zarar) çıkıyor.

Alıntı Originally Posted by ragwaer Yazıyı Oku
    Deniz hocam iyi akşamlar diliyorum öncelikle. Tüm yazılarınız ders niteliğinde, hep söylüyorum ve söyleyeceğim de.
    Sizin fikrinizi almak istediğim konu, ykbnk'taki hisse satışı.
    Koç holding, belli ki bir sektör yada şirkete yatırım için altyapı oluşturuyor, önce saraydan icazet aldılar, sonrasında bunun için tat gıda ile birlikte yapı kredide pay satışı ile para topluyorlar, ama satabileceği farklı sektör hisseleri varken, onlar banka hissesi tercih ettiler.
    Siz bu durumu, seçim sonrası yabancıların(gerçi kimin aldığını dahi bilmiyoruz) bankalara bakışında bir farklılık olarak görür müsünüz? (Şirketin , yaklaşık %7si satılmış dahi olsa), yoksa, yeterince yükselmiş, bünyesindeki en zayıf sektör olarak bank hisselerini mi seçerdiniz?
    Fikirlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.

Redmi Note 9 Pro cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
    Yabancıların bakışında farklılık görmüyorum(Zaten gerçek yabancı mı, "bıyıklı yabancı" mı olduklarını da bilmiyoruz.)Yukarıda yazdığım gibi ,ülkemizde çok yüksek enflasyon var ve bankaların görünen karları enflasyon şişkinliği."Bankaların özvarlıklarının tamamına yakını para,duran varlıkları çok az.%100'ün üzerinde çok yüksek bir enflasyon varken ve bilançolara enflasyon muhasebesi uygulanmıyorsa,bu bilançoların hiç bir anlamı ve değeri yok",etmedikleri reel karlar üzerinden çok yüksek de vergiler verip ,sermayelerinden yiyorlar.

Peki bu banka hisselerini alanlar neden aldılar o zaman,madem reel olarak kar etmiyorsalar,alanların analistleri bunu göremiyorlar mı!..Eğer 1 gün önce borsa kapanış fiyatının %12 altında bir fiyatla değil,borsa kapanış fiyatından banka hissesi satılsaydı ben de böyle düşünürdüm.Ama %12 iskontolu fiyatla hisse almak kimsenin reddedemeyeceği cebine "bedava para koymak" türünden bir teklif.Ertesi gün aldığın fiyatın ortalama %5 altında satsan bile 100 milyon dolarda 7 milyon dolar cebine koymuş olursun.Tabandan bile satış yapmış olsalardı yine para kazanmış olacaklardı.Bana böyle bir teklif gelse,ben de ertesi gün satmak üzere alırdım.Bu satışa alıcılar açısından farklı bir anlam yüklememek lazım.Yatırım değil,trade amaçlı alınmış ve güzel para kazanılmış bir alışveriş.

Peki satıcı açısından durum ne;Öncelikle borsa fiyatını iyi bir fiyat, hatta bu seviyenin %12 altını da satış için iyi bir fiyat olarak görmüşler. Muhtemelen bankacılıkta özvarlık karlılığını enflasyon oranının altında olduğu için, yazdığınız gibi, buradan çıkacak parayı özvarlık karlılığı daha yüksek başka bir sektöre yatırmak istemiş olabilirler.Ama bir ikinci ihtimal daha var.Eğer yakın vadede ülke ekonomisinde bir türbülans görüyorlarsa,döviz cinsinden borçlarını çok yüksek maliyetlerle çevirmek yerine ,elde ettikleri nakitle kısa vade döviz borçlarını azaltıp,türbülans durumunda nakit olarak daha güçlü bir durumda piyasada olmayı tercih etmiş olabilirler.Hangi ihtimalin geçerli olduğu, yıl sonuna kadar belli olur.

https://www.federalreserve.gov/newse...g20230727b.htm

https://www.reuters.com/business/fin...es-2023-07-27/

Fed, büyük bankaların sermaye yeterlilik rasyosu kıstaslarını yükseltti. Şu anda raporlanan atıl sermayelerin çoğu artık zorunlu sınıfına geçecek. ABD bankalarının temettü dağıtımı ya da borsadan hissesini geri alabilmeleri için daha çok kar etmeleri gerekecek.

Türkiye'de durum:

https://www.bddk.org.tr/Mevzuat/DokumanGetir/958

https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20230728-1.pdf

Merkez bankası başkan yardımcıları değişti.

5.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20230728-1.pdf

Merkez bankası başkan yardımcıları değişti.
    Cevdet Akçay başkan yardımcısı olmuş. Yanılmıyorsam 2018 rahip krizinde de Cevdet Akçay'ın danışmanlık vb görevi vardı.
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

https://www.bloomberght.com/kuresel-...etkisi-2335596

Küresel piyasalarda BoJ etkisi

Japonya Merkez Bankası (BoJ) getiri eğrisi kontrolünde esnemeye gitti. Bu kararın ardından tahvil piyasalarında büyük hareketler yaşandı.

Banka getiri eğrisi kontrolünü, 10 yıllık getirinin yüzde 0,5 civarında dalgalanmasına izin verecek şekilde değiştirdi. Daha önce banka tarafından katı bir sınır olarak görülen bu seviye bu kez "referans noktası" olarak adlandırıldı.
    BOJ ayrıca yüzde 1 getiriyle her iş günü 10 yıllık devlet tahvili alacak.

BoJ'un getiri eğrisi kontrolünde esnekliğe gitmesi sonrası Japon 10 yıllık tahvil getirileri 11 baz puan yükseldi.ABD 10 yıllık tahvil getirisi de şahin BoJ sinyalinin ardından yüzde 4,02'ye yükseldi. Japonya'da uzun süredir gevşek politika uygulanması sebebiyle Japon yatırımcılar önemli miktarda diğer ülkelerin tahvillerine yatırım yapıyorlardı.

7. https://twitter.com/santmanukyan/sta...jVyDeLD1bqGYBA

Tapatalk kullanarak iPhone 20 aracılığıyla gönderildi

Merkez bankasının dün yayınlanan enflasyon raporuna göre;

https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/conn...2970b9-oCmqZcn

sayfa:48

Döviz Kurundan Tüketici Fiyatlarına Geçişkenlik: Büyüklük, Zaman İçindeki Seyir, Etki Kanalları ve Sektörel Farklılaşma

Model sonuçları son bir yıllık dönem için maliyet kanalından gelen geçişkenliğin yüzde 25 civarında
    olabileceğini ima etmektedir
    . Diğer bir ifade ile, enflasyon beklentilerinin rolü kontrol edildiğinde,
    döviz kuru sepetindeki yüzde 10'luk bir değer artışının tüketici fiyatlarına maliyet kaynaklı etkisinin bir
    yıllık bir süre zarfında 2,5 puan civarında olduğu öngörülmektedir.

Benim hesaplamalarım daha yüksek bir geçişkenlik oranını, %35 üzerini gösteriyor ama yine de fikir vermesi açısından merkez bankasının çalışmasını paylaşıyorum.

Sayfa 1852/2513 İlkİlk ... 8521352175218021842185018511852185318541862190219522352 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •