Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
Ara sıra portföyümde bulunan hisseleri yazıyorum burada. Bunlar kimse için bir öneri listesi değildir. Bugün için gördüğüm doğru yarın için yanlış olabilir ve bu yanlışı gördüğümde ben düzeltmekten çekinmem. Bu listeye göre alım satım önermem hiç bir kimseye. Her arkadaşımız kendi alım satım sistemini kendisi oluşturmalı ve ona göre seçimlerini yapmalıdır. Başkalarının seçim metodolojisi alternatif bir bakış açısı olarak değerlendirilmeli, faydalı olduğunu düşündüğümüz şeyleri kendi metotlarımızı yenilerken ya da güncellerken kullanabilmeliyiz. Ama onları mutlak doğru parametrelermiş gibi görmemeliyiz.

Adam ayın evrelerine göre alım satım yapar ve kazanır, belki de iyi kazanır. Bu seçim yönteminin doğru olduğu anlamına gelmez. Küçük-orta büyüklükte bir portföyü olan aynı zamanda da akademik titri olan bir arkadaşımız oldukça basit bir parametre ile son 1 yılda portföyünü 15,66 kat artırmış durumda. Bana göre o parametrelerin sürdürülebilirliği yok, belli bir noktadan sonra aynı kazançlar devam etmeyecektir. Ancak iyi kazandıran bir yöntem buldu iseniz, o yöntem artık iyi çalışmamaya başlayıncaya kadar onu kullanmaktan da imtina etmeyiniz. Mesela ben o yönteme ikna olsam, emin olun hemen alım parametrelerimi değiştirirdim. Sürekliliğine ikna olmadım. Ancak belki portföyün bir kısmını o yönteme tabi tutmaktan da çekinmeyebilirim, test etmek için. Hiç bir yatırım metoduna ön kabul ile ya da ön red ile yaklaşmıyorum.

Siz de başkalarının yöntemlerine ön kabul ya da ön red ile yaklaşmayın; okuyun, tartın, ölçün, biçin, sonra makul ve mantıklı geliyorsa test amaçlı portföyünüzün ufak bir kısmı ile deneme yapın. Başarılı sonuçlar alınabiliyorsa, portföyünüzdeki oranı yükseltebilir, başarısız sonuçlar alıyorsanız bu yöntemi denemekten vazgeçebilirsiniz. Aslolan kazanmaktır, ancak kazanmanın sürdürülebilirliği bir kereye mahsus kazanmaktan çok daha önemlidir.
Bravo hocam. Altına bin kere imza atarım. Keşke her yatırımcı bu bilinçle hareket etmeyi becerebilse.

Örnek olması açısından; son iki yılda tecrübe ettiğim caydırıcı gelişmeler üzerine döngüsel olan ve fiyatı globaldeki hareketlere belirlemek zorunda kalan ara madde üreten şirketlere bundan sonra yatırım yapmama kararı aldım. Portföyümde iki tane bu tarz şirket bulunmakta idi, şimdi bir adede düştü. Kalanı da en kısa zaman içinde postalayacağım.

Bu kararım sadece beni bağlar, kimseye örnek olmamalı. Ancak benimle benzer düşünen yatırımcılara da kendilerine soru sordurmalı, bu tarz şirketleri sorgulatmalı, daha iyi analiz yapma fırsatını sunmalı. Sonuç başarılı olur yahut olmaz, bunun önemi yok, önemli olan iyi birer yatırımcı olabilmek için farklı bakış açıları kazanmak ve uzun vadede bu tecrübeleri genişletmek. Başarı ardından gelecektir.

Bir yatırımdan kısa sürelerde para kazanıyor olmak süreklilik arz etmeyecektir. Bir noktada piyasa gereğini yapar. O noktayı tespit edebilmek kısada kazanılan parayı korur, uzun vade için kaynak yaratır.

Sevgiler, saygılar.