Artan

61,60 10 18:10
6,93 10 18:10
70,40 10 18:10
54,95 9.99 18:10
18,08 9.98 18:10
Artan Hisseler

Azalan

143,40 -9.98 18:10
136,70 -9.95 18:10
5,35 -9.93 18:10
102,80 -9.82 18:10
3,34 -9.73 18:10
Azalan Hisseler

İşlem

12.607.356.284,25 18:10
7.591.540.594,46 18:10
7.262.691.453,02 18:10
7.259.808.316,80 18:10
6.876.065.189,00 18:10
Tüm Hisseler
Arama sonucu : 3773 madde; 1 - 8 arası.

Konu: şu anda ev almak ne kadar doğru bir yatırım 3

Hybrid View

Previous Post Previous Post   Next Post Next Post
     Alıntı Originally Posted by kastirsef Yazıyı Oku
    Walmart ABD de kendisinde çalışan eczacıların maaşını düşürmüş. Deflasyon. Eleman çok, maaşları kesmeye başladılar.

Doktor ve Mühendis maaşlarında da azalış olacak diyorlar. Deflasyon.

Walmart cuts pharmacist pay, hours while workload piles up.

https://www.reuters.com/business/hea...up-2023-08-29/
    Ev ve araba fiyatları balon değilmiydi. Esas balon maaşlamış demek. Ne diye maaşlara dokunup göze batıyorlar bizim tuik gibi onlarda enflasyonla oynasınlar bitek marketçiler değil herkesin maaşlarını eritsinler
    bir halt olacağı yok.

2.  Alıntı Originally Posted by ayhan53 Yazıyı Oku
    Ev ve araba fiyatları balon değilmiydi. Esas balon maaşlamış demek. Ne diye maaşlara dokunup göze batıyorlar bizim tuik gibi onlarda enflasyonla oynasınlar bitek marketçiler değil herkesin maaşlarını eritsinler

Konutta balon yok. Kaçak mülteci sayısındaki rekor artış ve Yabancıya yapılan kontrolsüz gayrimenkul satışlarından dolayı konut fiyatları rekor kırmaya devam edecek. Ayrıca peynir ekmek gibi plansız açılan niteliksiz Özel Okullarda problemi büyüttü. Bir de tren yolu yetersiz olduğu için coğrafyaya eşit dağılınamadı.

Konut sorunu giderek daha da ağır büyük bir problem olmaya devam edecek.

Ama evi olan dükkanı olan aklı varsa malını boş bırakıp malının daha da değerlemesini izleyecek, çünkü hukuk hızlı işlemiyor, bu kadar problem olursa işe mutlaka mafya bulaşıyor. İki ucu pis değnek.

Türkiye’de en çok öğrencinin bulunduğu 10 ildeki kiralık konut fiyatları araştırıldı. 10 il arasında en yüksek ortalama kira değeri 17 bin 742 TL ile 13 devlet üniversitesi bulunan İstanbul’da. İstanbul’u 16 bin 303 TL ile Antalya, 14 bin 820 TL ile İzmir izledi. Erzurum, Sakarya ve Eskişehir’de ise 10 bin TL’nin altında ortalama kira bedeliyle ev bulunabiliyor.

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...ralar-42322676

3.  Alıntı Originally Posted by kastirsef Yazıyı Oku
    Konutta balon yok. Kaçak mülteci sayısındaki rekor artış ve Yabancıya yapılan kontrolsüz gayrimenkul satışlarından dolayı konut fiyatları rekor kırmaya devam edecek. Ayrıca peynir ekmek gibi plansız açılan niteliksiz Özel Okullarda problemi büyüttü. Bir de tren yolu yetersiz olduğu için coğrafyaya eşit dağılınamadı.

Konut sorunu giderek daha da ağır büyük bir problem olmaya devam edecek.

Ama evi olan dükkanı olan aklı varsa malını boş bırakıp malının daha da değerlemesini izleyecek, çünkü hukuk hızlı işlemiyor, bu kadar problem olursa işe mutlaka mafya bulaşıyor. İki ucu pis değnek.

Türkiye’de en çok öğrencinin bulunduğu 10 ildeki kiralık konut fiyatları araştırıldı. 10 il arasında en yüksek ortalama kira değeri 17 bin 742 TL ile 13 devlet üniversitesi bulunan İstanbul’da. İstanbul’u 16 bin 303 TL ile Antalya, 14 bin 820 TL ile İzmir izledi. Erzurum, Sakarya ve Eskişehir’de ise 10 bin TL’nin altında ortalama kira bedeliyle ev bulunabiliyor.

https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/...ralar-42322676
    Konut talebinin bir dğer nedenide sosyo kültürel değişimdir......bunu Doğudaki bazı şehirleri gezerken fark ettim.....Bazı şehirlerin nufusları 4-5 yıldaan beri sabit kalmış durumda....Buna rağmen TOKİ ve Yapsatçıların onca konut arzına rağmen konut talebi hala çok canlı...Sonradan sordum soruşturdum....Meğer yeni evlenen gençlerin çoğu ebeveynleri ile birlikte aynı evde yaşamiyorlar...Hatta evlenmeden önce ev tutup döşüyorlar...

Batıdaki büyük şehirlerde konut talebinin en büyük sebebi mülteci ve yabancılardır.... Sadece 1 milyon mülteci sınır dışı edilse Bir çok büyük kentte konut fiyatları durur yada düşüşe geçmeye başlar....

Alıntı Originally Posted by abartin Yazıyı Oku
    Konut talebinin bir dğer nedenide sosyo kültürel değişimdir......bunu Doğudaki bazı şehirleri gezerken fark ettim.....Bazı şehirlerin nufusları 4-5 yıldaan beri sabit kalmış durumda....Buna rağmen TOKİ ve Yapsatçıların onca konut arzına rağmen konut talebi hala çok canlı...Sonradan sordum soruşturdum....Meğer yeni evlenen gençlerin çoğu ebeveynleri ile birlikte aynı evde yaşamiyorlar...Hatta evlenmeden önce ev tutup döşüyorlar...

Batıdaki büyük şehirlerde konut talebinin en büyük sebebi mülteci ve yabancılardır.... Sadece 1 milyon mülteci sınır dışı edilse Bir çok büyük kentte konut fiyatları durur yada düşüşe geçmeye başlar....
    Yabancılar satılan konutların sadece yüzde 20 sini alıyor. Konut krizini sadece yabancılara bağlamak bence çok yanlış.

5.  Alıntı Originally Posted by Cilginfenci Yazıyı Oku
    Yabancılar satılan konutların sadece yüzde 20 sini alıyor. Konut krizini sadece yabancılara bağlamak bence çok yanlış.
    Ve bir diğer detay. Hep yabancıların konut alımına suç atılıyor ama aslında satılık konutta kıtlık yok.

Kiralardaki kısıtlama yüzünden kiralar "önden yüklemeli" oldu, eskiye göre tek fark bu.

Ama öyle bir algı oluşturuluyor ki, sanki yabancılar ev almasa fiyatlar 500 bine, kiralar da 2 bine düşecek.

Alıntı Originally Posted by djoz Yazıyı Oku
    Ve bir diğer detay. Hep yabancıların konut alımına suç atılıyor ama aslında satılık konutta kıtlık yok.

Kiralardaki kısıtlama yüzünden kiralar "önden yüklemeli" oldu, eskiye göre tek fark bu.

Ama öyle bir algı oluşturuluyor ki, sanki yabancılar ev almasa fiyatlar 500 bine, kiralar da 2 bine düşecek.
    Kesinlikle katılıyorum. Şuan konut piyasasında birileri sürekli algı pompalıyor. Ayrıca yabancılar marka dediğimiz lüks konutları alıyor. Bu konutların şehrin genelindeki oranı belki yüzde 10 bile değil. Konut piyasasının bu hale gelmesi arz ve maliyet kaynaklı olduğunu düşünüyorum.

7. Konut piyasasının bu hale gelmesinin nedeni arz ve talep de değil.

Neden, tamamen bedava kredilerle müteahhit ve emlakçı kesimin bol ve kolay kazanca alıştırılması.

O kadar ki bu kesim, sürekli olarak daha fazla daha fazla diye bastıran bir canavara dönüştü.

Eskiden dükkanlarının sabit giderini karşılamakta zorluk çeken, gün boyu dolaşıp kiralık/satılık ev arayan emlakçılar, artık oturdukları yerden bir kaç tıkla muazzam paralar kazanmaya başladılar.

Hele 0,64'lükı kredi zamanı bu kesim servetlerine servet kattı.

Bu işin çözümü ucuz kredi olayının bitirilmesinden geçer.

Eskiden birşey alınacağı zaman değerinin tamamına yakını biriktirilir, kalan küçük kısım için de kredi alınırdı. Şimdi küçük bir kısım biriktirilip büyük kısım için kredi kullanılmaya başlandı.

Piyasayı bozan şey bu. Evin değerinin en az yüzde 80'i elinde nakit olmayanın kredi kullanmasına izin verilmemeli.

Artı verilecek kredi de piyasa şartlarında olmalı. Kesinlikle ucuz kredi olmamalı.

Bu şekilde bir kaç yıl geçirilirse dengelerin yerine oturması sağlanır.
     Alıntı Originally Posted by Cilginfenci Yazıyı Oku
    Kesinlikle katılıyorum. Şuan konut piyasasında birileri sürekli algı pompalıyor. Ayrıca yabancılar marka dediğimiz lüks konutları alıyor. Bu konutların şehrin genelindeki oranı belki yüzde 10 bile değil. Konut piyasasının bu hale gelmesi arz ve maliyet kaynaklı olduğunu düşünüyorum.
    Mi 9T cihazımdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •