Originally Posted by
deniz43
ABD'de yılın ilk 7 ayında çekirdek enflasyon %2.4351 olmuş,yedinci dereceden kökünü aldığımızda ortalama aylık enflasyon %0.3465,yıllıklandırılmışı %4.238 oluyor.Yani enflasyon aynı trendde giderse,para politikasında ilave sıkılaştırıcı veya gevşetici bir adım atılmaz ise yıllık %4.2 civarında bir çekirdek enflasyon gerçekleşebilir.Ama akaryakıt fiyatlarındaki artışın çekirdek enflasyona doğrudan bir etkisi olmasa bile nakliye ,ulaşım maliyetlerinin artması üzerinden dolaylı olarak ürün ve hizmet fiyatlarına maliyet artışının yansıtılması,ayrıca verdiği hizmet için bir maliyet getirmese de akaryakıt harcamalarındaki artış satınalma gücünü aşındırdığı için hizmet veren gerçek kişiler satınalma güçlerini korumak için verdikleri hizmetlerin fiyatlarında bir artışa gidebilirler,buradan çekirdek enflasyona yıllık %4.2'den %4.4'e giden dolaylı bir etki gelebilir.
Bir de sağlık sigortası hizmetlerinde önümüzdeki dönemde hesaplama metodolojisinde değişiklikler ve buna bağlı hesaplamalarda düzeltmeler olacak.
https://www.bls.gov/cpi/additional-r...ance-index.htm
Temmuz ayından Temmuz ayına %29.5 gibi bir şaşırtıcı düşüş olmuş ve hesaplama metodolojisinde soru işaretleri yaratmıştı,endekste ağırlığı fazla yüksek değil,%0.6 kadar,ama düzeltme sonrası yıllık manşet enflasyonda %0.1 kadar yukarı yönlü etkisi olabileceği ifade ediliyor,çekirdek enflasyonda biraz daha fazla.
Teşekkürler.
Akaryakıt fiyatları ile ilgili yorum ve beklentilerine de katılıyorum...brent için bir ara 70 usd altı konuşuluyordu, benim beklentim ağırlıklı 80-90 arası takılmasıydı...buradan tüm dünya için bir miktar enflasonist etki gelecektir..90-100 usd arası tavan olur ve son çeyrekte yavaşlama endişeleri ile tekrar 80-90 arasına döneriz diye düşünüyorum.
Tüpraş yatırımın olduğu için akaryakıt fiyatlarını yakın takip ediyor ve kendimce projeksiyonlar oluşturuyorum. Özellikle petrol fiyatları üzerinden tüm dünyada bol bol spekülasyon yapılıyor.
Unutmadan bir de abd stratejik rezervler konusu var...boşalan rezervler dolacaktı, o da becerilemedi..bu da fiyatların aşağı gelmesine engel olacaktır..zaten genel olarak petrol stokları düşük. Bunlar hep fiyata destek olan undırlar.
Önemli dönüm noktalarını, beğendiğim analizleri Twitter dan da paylaşıyorum...@cautionary53
Yer İmleri