Originally Posted by
deniz43
ABD'de yýlýn ilk 7 ayýnda çekirdek enflasyon %2.4351 olmuþ,yedinci dereceden kökünü aldýðýmýzda ortalama aylýk enflasyon %0.3465,yýllýklandýrýlmýþý %4.238 oluyor.Yani enflasyon ayný trendde giderse,para politikasýnda ilave sýkýlaþtýrýcý veya gevþetici bir adým atýlmaz ise yýllýk %4.2 civarýnda bir çekirdek enflasyon gerçekleþebilir.Ama akaryakýt fiyatlarýndaki artýþýn çekirdek enflasyona doðrudan bir etkisi olmasa bile nakliye ,ulaþým maliyetlerinin artmasý üzerinden dolaylý olarak ürün ve hizmet fiyatlarýna maliyet artýþýnýn yansýtýlmasý,ayrýca verdiði hizmet için bir maliyet getirmese de akaryakýt harcamalarýndaki artýþ satýnalma gücünü aþýndýrdýðý için hizmet veren gerçek kiþiler satýnalma güçlerini korumak için verdikleri hizmetlerin fiyatlarýnda bir artýþa gidebilirler,buradan çekirdek enflasyona yýllýk %4.2'den %4.4'e giden dolaylý bir etki gelebilir.
Bir de saðlýk sigortasý hizmetlerinde önümüzdeki dönemde hesaplama metodolojisinde deðiþiklikler ve buna baðlý hesaplamalarda düzeltmeler olacak.
https://www.bls.gov/cpi/additional-r...ance-index.htm
Temmuz ayýndan Temmuz ayýna %29.5 gibi bir þaþýrtýcý düþüþ olmuþ ve hesaplama metodolojisinde soru iþaretleri yaratmýþtý,endekste aðýrlýðý fazla yüksek deðil,%0.6 kadar,ama düzeltme sonrasý yýllýk manþet enflasyonda %0.1 kadar yukarý yönlü etkisi olabileceði ifade ediliyor,çekirdek enflasyonda biraz daha fazla.
Teþekkürler.
Akaryakýt fiyatlarý ile ilgili yorum ve beklentilerine de katýlýyorum...brent için bir ara 70 usd altý konuþuluyordu, benim beklentim aðýrlýklý 80-90 arasý takýlmasýydý...buradan tüm dünya için bir miktar enflasonist etki gelecektir..90-100 usd arasý tavan olur ve son çeyrekte yavaþlama endiþeleri ile tekrar 80-90 arasýna döneriz diye düþünüyorum.
Tüpraþ yatýrýmýn olduðu için akaryakýt fiyatlarýný yakýn takip ediyor ve kendimce projeksiyonlar oluþturuyorum. Özellikle petrol fiyatlarý üzerinden tüm dünyada bol bol spekülasyon yapýlýyor.
Unutmadan bir de abd stratejik rezervler konusu var...boþalan rezervler dolacaktý, o da becerilemedi..bu da fiyatlarýn aþaðý gelmesine engel olacaktýr..zaten genel olarak petrol stoklarý düþük. Bunlar hep fiyata destek olan undýrlar.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri