Sayfa 684/895 İlkİlk ... 184584634674682683684685686694734784 ... SonSon
Arama sonucu : 7153 madde; 5,465 - 5,472 arası.

Konu: SASA - Sasa Polyester

Alıntı Originally Posted by kardamadam06 Yazıyı Oku
    Kusura bakmazsan ben o kadar masum olunduğunu sanmıyorum. Neyse forum herkese açık. İsteyen istediği gibi yazsın.

Kendi adıma ise SASA ile ilgili resim benim için netleşmiştir. Genel durum ile ilgili yorumum... hisse fiyatının çok da ekonomik göstergeler ile hareket etmediği, tezgahın tamamen patron tarafından kurgulandığı, patronun son derece bencil ve çıkarcı olduğu, hisse fiyatını tamamen kendi çıkarları doğrultusunda belirlediğidir. Hele hele asla KY dostu olmadığı tastiklenmiştir. Şu an bir anlamda sular çekilirken karıncalar balıkları yiyor.

Bir gün patronun çıkarları hisse fiyatının yükselmesini gerektirdiğinde (ki bundan da eminim çünkü hisseyi alttan toplayıp yukardan satarak sermaye oluşturuyor), o gün de karıncalar balıkları yiyecektir. O günlere kadar hissedeyim... artık kısa vade mi, orta vade mi, uzun vade mi onu patron bilir.

---
    YTD
    masum derken
    haydi kumda oyna derim sana cavo
    svg
    yatırım tavsıyesı degıldır

2. 46.25 liradan 59 milyon Sasa hissesi satıldı yabancıya.

Bu öyle sıradan bir satış değil.

Devamı muhtemelen gelecek

Sasa stratejik bir şirket oluyor uluslararası arenada

Erdemoğlu holding 'in elinden alırlar Sasa 'nın anahtarını. 10 milyar USD 'ya gelin etmek zor değil

Tekel konumuna geldi Dünya çapında.

Erdemoğlu ya ortak alacak kendine yada komple satacak diyor içimden bir ses
    yazdığım öngörüler sadece fikir alışverişi amaçlıdır. yatırım maksadı ile kullanmayınız...

3. ABD merkezli Koch Industries’e bağlı Invista şirketi, yıllık 90 milyon ton olan Dünya pta ihtiyacının Çin ve Hindistanlı üreticilerine kaptırmamak için , asgari ücreti ve üretim maliyeti düşük olan Türkiye'yi partner olarak seçip, üretimi Türkiye de yapmayı düşünmüş olabilir.

Stratejik bir gizli ortaklık sezinliyorum şu tahsisli hisse satışlarında ki X yabancı.mevzusu nedeniyle

Sasa 'nın kredi borcunu tahsisle ödeyen bir yabancı var ve ABD merkezli Koch Industries’e bağlı Invista şirketinin dolaylı yada direk olarak o yabancı olduğunu düşünüyorum.

Yanilabilirim.... lakin Erdemoğlu 'nun bu milyarlarca dolarlık yatırımı yapacak güç ve paraya sahip olmadığını sanıyorum.

6 ay içinde belli olur , pta tesisinden çıkan malın invista müşterilerine gitmesine şahit olursak
    yazdığım öngörüler sadece fikir alışverişi amaçlıdır. yatırım maksadı ile kullanmayınız...

4. Taraflar arasında imzalanan 27.
    10.2017 tarihli “Hisse Alım Sözleş
    mesi†uyarınca, A&ATile A&AT’yi oluş
    turan malvarlığının tamamına sahip
    olan Arteva Global Holdings B.V. ve
    A&AT LLC’nin ihraç edilen sermaye
    ve hisse senetlerinin tamamı satın alı
    nmak yoluylaINVISTA tarafından SRG’
    ye devredilecektir.
    (6) INVISTA hâlihazırda Koch
    Industries Inc.’nin (KOCH) kontrolü
    nde bulunmaktadır.Devralan teşebbü
    s RUYI US ise bildirilen işlem kapsamı
    nda kurulmuş özel amaçlı şirketniteliğ
    inde olup SRG’nin kontrolündedir.
    Bildirim Formunda, SRG’nin yalnızca
    A&AT’yidevralacağı, INVISTA’nın end
    üstri, otomotiv ve zemin döşeme
    alanları için liflerin vemalzemelerin sa
    ğlan masını içeren diğer tekstil
    faaliyetlerinin bu kapsama girmediği
    ifadeedilmektedir.

Sasa ya fabrikayı kurduran Koch, invista 'nın sahibi

Srg ise Çinli dev üretici

DuPont bu satışı onayladı ve üretim üssünün Türkiye olacağına hükmetti

5. Cuma günü seans sonuna doğru bir miktar yeniden sasalandım...
    aslında uzak durmaya kendi kendime söz vermiştim ama alışkanlık yapmış bu hisse...
    sasa olmayınca kendimi yetim hissediyorum
    külyutar nikli arkadaşın beyin fırtınasını da okuyunca biraz içim rahatladı...
    PTA üretim üssü'nün Türkiye olabileceği ihtimali de benim aklıma daha baskın geldi...
    İhtimal dahili olabilir elbette, neden olmasın...
    Yurtdışındaki kurumsal yatırımcılara bu kadar hisse satılması acaba yabancı ortaklık için bir zemin oluşturma hamlesimidir bilinmez tabiki... insan düşünmeden edemiyor...
    Son düzenleme : aytunc; 23-09-2023 saat: 14:34.
    Görüşlerim yatırım tavsiyesi değildir. Herkesin aklı kendine

6. Bir aylık takas... citi ve yatırım fonlarının alıcı yönde ilk iki sırayı paylaşması bana ilginç geldi...

[IMG][/IMG]
    Görüşlerim yatırım tavsiyesi değildir. Herkesin aklı kendine

7. Post

QUI YAFU
    SRG’yi nihai olarak kontrol eden ana şirketi Shandong Ruyi International Fashion
    Industry Investment Holding Co. Ltd.’nin hissesi Qui YAFU’ya aittir. Teşebbüsün
    geriye kalan hisse payları hissedarlara herhangi bir veto hakkı sağlamadığından, SRG
    nihai olarak Qui YAFU’nun kontrolündedir.

Devralan taraf Qui YAFU, SRG aracılığıyla tekstil ürünlerinin ve bu ürünlerin
    hammaddelerinin üretimi ve işlenmesi alanında faaliyet göstermektedir. SRG’nin,
    Türkiye’deki faaliyetleri ihracat yoluyla gerçekleştirilmekte olup, Türkiye’de herhangi bir
    iştiraki bulunmamaktadır.
    Türkiye de faaliyet gösteren A&AT isimli firmayı Devreden: KOCH

KOCH 1940 yılında kurulmuş Amerika Birleşik Devletleri menşeili bir şirkettir. Küresel
    ölçekte arıtma, kimyasal ürünler ve biyolojik yakıtlar, orman ve tüketici ürünleri,
    polimerler ve fiberler, elektronik bileşenler, süreç ve kirlenme kontrol donanımı ve
    teknolojileri, tıbbi teknoloji, yatırım ve cam gibi çeşitli alanlarda faaliyet göstermektedir.

A&AT hâlihazırda KOCH’un bir iştiraki olan INVISTA’ya aittir. Dış giyim ve kişisel bakım
    ürünleri için sentetik lif üretimi ve satışı alanında faaliyet göstermektedir. A&AT’nin ürün
    portföyünde spandeks lifleri, spandeks ara ürünleri, polyester lifleri ve naylon lifleri
    bulunmaktadır. A&AT’nin Türkiye’de INVISTA Products S.A.-İstanbul Şubesi adında bir
    satış şubesi bulunmakta olup A&AT ürünlerinin aktif bir şekilde dağıtımı ve tanıtımı ile
    iştigal etmektedir.

A&AT’nin SRG tarafından devralınmasına ilişkin; A&AT’nin
    iştigal alanı spandeks lifleri, spandeks ara ürünleri, polyester lifleri ve naylon liflerinden
    oluşmaktadır. Diğer işlem tarafı Qui YAFU da SRG aracılığıyla spandeks liflerinin
    geliştirilmesi, üretimi ve pazarlaması alanlarında faaliyet göstermekte olup üretim tesisi
    Çin’de bulunmaktadır. Söz konusu tesis ağırlıklı olarak Asya’da bulunan müşterilere
    spandeks lifleri tedarik etmekle birlikte SRG’nin Türkiye’de de spandeks lifleri satışı
    alanında faaliyetleri bulunmaktadır. Spandeks ara ürünleri ise spandeks liflerinin üretimi
    için gerekli olan kimyasal maddelerdir. Bu bağlamda, tarafların faaliyet alanları dikkate
    alındığında spandeks lifleri pazarında yatay, spandeks ara ürünleri pazarında dikey bir
    örtüşme olduğu değerlendirilmektedir.

Bildirilen işlem neticesinde A&AT’nin tek kontrolü SRG’ye geçecektir. Bu bağlamda
    kontrolde kalıcı değişiklik meydana geleceğinden söz konusu işlem, 2010/4 sayılı
    Rekabet Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ’in
    5. maddesi çerçevesinde bir devralmadır. Öte yandan işlem taraflarının cirolarının anılan
    Tebliğ’in 7. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde öngörülen eşiği aştığı, dolayısıyla
    işlemin izne tabi olduğu görülmektedir.
    (20) Dosya konusu işlem bakımından tarafların faaliyet alanlarının yatay olarak örtüştüğü
    “spandeks lifleri” ve dikey olarak örtüştüğü “spandeks ara ürünleri” pazarları aşağıda ayrı
    ayrı değerlendirilmiştir.
    G.4.1. Spandeks Lifleri Pazarı

(22) Tablodaki verilerden devralan teşebbüs SRG’nin Türkiye spandeks lifleri pazarındaki
    gücünün çok sınırlı olduğu anlaşılmaktadır. Nitekim Bildirim Formunda da SRG’nin
    Çin’de bulunan spandeks üretim tesisinin kayda değer bir büyüklükte olmadığı, küresel
    kapasite içerisindeki payının %(…..) civarında olduğu ifade edilmektedir. Devralma
    işlemi sonrasında bütünleşik yapının pazar payı %(…..)’e ulaşacaktır.
    (23) Devralma işlemi neticesinde tarafların elde edeceği pazar gücünün değerlendirilmesi
    bakımından rakiplerin pazardaki konumu da önem arz etmektedir. İşlem neticesinde
    taraflar üzerinde rekabetçi baskı uygulayabilecek nitelikte rakiplerin var olması
    durumunda, işlem dolayısıyla ortaya çıkacak rekabetçi endişelerin azalacağı kabul
    edilmektedir.
    (24) Spandeks lifleri pazarında faaliyet gösteren rakip teşebbüslerin pazar payları
    incelendiğinde, HYOSUNG’un %(…..) payla pazar lideri olduğu anlaşılmaktadır. Bildirim
    Formunda HYOSUNG’un küresel ölçekte en büyük spandeks tedarikçisi olduğu ve
    Türkiye’de üretim tesisi bulunan tek teşebbüs olduğu ifade edilmektedir. HYOSUNG’u
    %(…..) pazar payı ile HUAFENG ve %(…..) pazar payı ile TK CHEMICAL takip
    etmektedir. Bu kapsamda işlem taraflarının devralma sonrasında HYOSUNG,
    HUAFENG ve TK CHEMICAL tarafından rekabetçi baskıya maruz kalacağı
    değerlendirilmektedir.
    (25) Öte yandan tarafların pazar gücünün değerlendirilmesi bakımından potansiyel rekabetin
    de göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bir birleşme/devralma işleminin, yapısal
    göstergeler itibarıyla oldukça yoğunlaşmış bir pazar yapısına yol açacak olsa da, söz
    konusu pazara girişin yeterince kolay olması halinde, önemli ölçüde rekabet karşıtı etki
    meydana getirmesi zordur. Zira potansiyel rakipler, yoğunlaşma işlemi sonucunda
    fiyatlardaki olası yükselişler karşısında ilgili pazara giriş yapabilecekler ve rekabetçi
    baskı uygulayabileceklerdir.

18-01/6-4
    5/5
    (26) İşlem taraflarından ve sektörde faaliyet gösteren teşebbüslerden3 edinilen bilgilere göre,
    global piyasada yaklaşık 20-25 adet spandeks üretimi gerçekleştiren teşebbüs
    bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Bildirim Formunda dünya genelinde 2016 yılında 920
    kiloton düzeyinde gerçekleşen spandeks kapasitesinin 2020 yılında 1.074 kilotona
    çıkmasının öngörüldüğü ifade edilmektedir. Türkiye spandeks pazarında HYOSUNG
    dışındaki teşebbüslerin çoğunlukla doğrudan satış ya da distribütörler aracılığıyla
    faaliyet gösterdiği göz önüne alındığında, global piyasadaki oyuncuların Türkiye
    pazarına girişi önünde herhangi bir engel bulunmadığı anlaşılmaktadır.
    G.4.2. Spandeks Ara Ürünleri Pazarı
    (27) Bildirim Formunda, A&AT’nin PTMEG, THF ve BDO kimyasal ürünleri ile spandeks ara
    ürünleri pazarında faaliyet gösterdiği, ancak A&AT’nin spandeks ara ürünleri pazarında
    önemli bir oyuncu olmadığı ve söz konusu ürünlere ilişkin satışlarının dünya genelindeki
    cirosunun yalnızca %(…..) oluşturduğu belirtilmektedir. Bunun yanı sıra teşebbüsün
    spandeks ara ürünlerine ilişkin cirosunun %(…..) PTMEG satışlarından oluştuğu ve
    PTMEG ürününe ilişkin satış hacmi bakımından tahmini pazar payının %(…..) altında
    olduğu ifade edilmektedir. İhmal edilebilir orandaki bu pazar payı göz önüne alındığında
    tarafların faaliyet alanlarının dikey olarak örtüştüğü spandeks ara ürünleri pazarı
    açısından işlemin herhangi bir rekabetçi endişe doğurmayacağı anlaşılmaktadır.
    (28) Yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler çerçevesinde, söz konusu devralma
    işlemi neticesinde hem yatay etkilenen “spandeks lifleri”, hem de dikey etkilenen
    “spandeks ara ürünleri” pazarında hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim
    durumun güçlendirilmesinin ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz
    konusu olmayacağı kanaatine varılmıştır.
    H. SONUÇ
    (29) Düzenlenen rapora ve incelenen dosya kapsamına göre, bildirim konusu işlemin 4054
    sayılı Kanun’un 7. maddesi ve bu maddeye dayanılarak çıkarılan 2010/4 sayılı Rekabet
    Kurulundan İzin Alınması Gereken Birleşme ve Devralmalar Hakkında Tebliğ
    kapsamında izne tabi olduğuna; işlem sonucunda aynı Kanun maddesinde yasaklanan
    nitelikte hakim durum yaratılmasının veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesinin ve
    böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılmasının söz konusu olmaması nedeniyle işleme
    izin verilmesine, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 60 gün içinde Ankara İdare
    Mahkemelerinde yargı yolu açık olmak üzere, OYBİRLİĞİ ile karar verilmiştir.

Rekabet kurulu resmi karar metni

8. Sentetik lifler, yapılarında doğal malzeme olmayan ve kimyasal sentez yoluyla elde
    edilen liflerdir. Doğal liflerin insan ihtiyacını karşılamamasından hareketle üretilmeye
    başlayan sentetik lifler zamanla tüketicilerin farklı tercihlerine hitap etmesinden ötürü
    yaygın bir kullanıma ulaşmıştır. Yaş eğirme, kuru eğirme ve yumuşak eğirme olmak
    üzere üç farklı üretim yöntemi bulunmaktadır. Sentetik lifleri kimyasal yapılarına göre
    beş gruba ayırmak mümkündür: i- Poliamid lifleri (piyasada bilinen adı naylon), iiPoliester lifleri, iii- Polivinil lifleri, iv- Poliolefin lifleri ve v- Poliüretan lifleri (elastomer
    lifler).
    (14) Tarafların faaliyetlerinin yatay anlamda örtüştüğü spandeks lifleri, yukarıda bahsi geçen
    sentetik liflerden olup yapısında %85 oranında poliüretan polimer barındırmakta ve
    dolayısıyla sentetik liflerden poliüretan lifleri kategorisinde yer almaktadır. Piyasada
    elastan lif olarak da bilinmektedir. Spandeks lifleri genellikle belirli türlerdeki kumaşlarda
    değişik kalınlıklarda kullanılmaktadır. Karakteristik özelliği %400-700 arasında uzama
    yeteneğine sahip olması ve yapısında bozulma olmadan geri dönebilmesidir. Bunun yanı
    sıra parlak yapıda olma ve güneş ışığına dayanıklı olma gibi özellikleri bulunmaktadır.
    Spandeks liflerinin esnek yapıları hareket kabiliyetinin artmasına yardımcı olmakta, bu
    özelliği de ağırlıklı olarak mayo, streç giysiler ve spor giysilerinde kullanılmasını
    sağlamaktadır. Bunun yanı sıra bayan çorapları, iç çamaşırı, tıbbi malzemeler ve bazı
    teknik aksesuarlar da diğer kullanım alanlarını oluşturmaktadır.
    (15) Sentetik liflerin parlaklık, mukavemetli olma, düşük nem çekme, mantar ve güvelere
    karşı dayanıklı olma, ısıya karşı hassasiyet gibi ortak fiziksel ve kimyasal özellikleri
    bulunmaktadır. Ancak bu ortak özelliklerin seviyesi türler arasında değişebilmektedir.
    Bunun yanı sıra sentetik lif çeşitlerinin üretim yöntemleri ve kimyasal yapıları farklılık arz
    etmektedir. Bahsi geçen hususlar liflerin kullanıldığı nihai ürünlerde de belirleyici
    olmaktadır. Bu çerçevede, sentetik liflerin kullanım amaçları ve nitelikleri bakımından
    birbirinden ayrıştığı anlaşılmaktadır.
    (16) Kurulumuzun INVISTA ve iştiraklerinin KOCH tarafından devralınmasına ilişkin
    26.02.2004 tarih ve 04-17/149-32 sayılı kararında; polyester, naylon ve elastanın
    (spandeks) üretim süreçleri, üretimde kullanılan ara maddeleri, kullanım amaçları ve
    fiyatları gibi özellikleri bakımından farklılıkları dikkate alındığında ikame edilemez ürünler
    oldukları belirtilmiştir. Avrupa Birliği Komisyonu’nun Du Pont/ICI kararında2
    tekstil
    uygulamaları bakımından elastan lifleri pazarı, naylon lifleri pazarı ile ilişkili komşu pazar
    olarak değerlendirilmiş ve bu pazarların iki ayrı ilgili ürün pazarı oluşturduğuna işaret
    edilmiştir. Yukarıda belirtilen hususlar bir bütün olarak değerlendirildiğinde, tarafların
    faaliyetlerinin yatay anlamda örtüştüğü “spandeks lifleri†ilgili ürün pazarı olarak
    tanımlanmıştır.
    (17) Bildirim Formunda A&AT’nin spandeks üretiminde kullanılan politetrahidrofuran
    (PTMEG), tetrahidrofuran (THF) ve rafine 1,4-bütanediyol (BDO) kimyasal ürünlerinin
    üretimi ve satışı alanlarında faaliyet gösterdiği belirtilmektedir. Dolayısıyla bildirilen işlem
    sonrasında tarafların sahip olacağı bütünleşik yapıda spandeks lifleri ile spandeks
    üretiminde kullanılan kimyasal ürünler arasında dikey bir örtüşmenin olacağı ifade
    edilebilir. Bu çerçevede, işbu dosya kapsamında alt pazar bakımından ayrıma
    gidilmesine gerek olmaksızın “spandeks ara ürünleri†bir diğer ilgili ürün pazarı olarak
    tanımlanmıştır.
    G.3.2. İlgili Coğrafi Pazar
    (18) Spandeks lifleri ve spandeks ara ürünlerinin satış ve dağıtımının ülke genelinde
    yapılabilmesi nedeniyle ilgili coğrafi pazar “Türkiye†olarak belirlenmiştir.

Sayfa 684/895 İlkİlk ... 184584634674682683684685686694734784 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •