Asýl Küba tüm dünya görsün diye bu halde býrakýlýyor yýllardýr. Hoþ gerçi ambargolar kaldýrýlacak falan deniliyor hala da. Aramýzda baþka gidenler de olduysa, fakirlikten nefes alamayacak durumdalar, saðlýk sistemi þöyle iyi falan hikaye... Tamam bilimsel olarak iyi olmak ayrý da... Bilmem kaç yýl önce hiybe edilen týbbi cihazlar, halk hasta olmamak üzerine yaþamaya çalýþýyor, aðrý kesici bile bulamýyorlar zaman zaman... Her ay devlet tarafýndan ailebaþý daðýtýlan zorunlu ihtiyaç ve temel gýdalarý alýyorlar. Mahalle mahalle daðýtýlýyor, o da devlet tarafýndan bir þekilde (ülke içi üretim ve bazý ülkelerle takas yoluyla) temin edilebildiyse. Meksikadan Kübaya geçeceksen çoðu zaman bavullarýna ertesi gün kavuþuyorsun, çünkü yolcu uçaklarýyla fayansýna, çimentosuna kadar yüklüyorlar, bizzat gördüm. Bunu ambargocular görmüyor mu, görüyor ama o sefaleti tüm dünyanýn görmesi için o halde býrakýlýyor. Tütün üreticileri, çiftçiler falan artýk devlete, ürettiklerinin çok azýný veriyor, hatta ekmiyor çoðu zaman. Sokakta gördüðüne diþ macunu, þampuan hatta çorap ver sevinçten bayýlýyorlar. Evlerin çoðu yýkýldý yýkýlacak, insanlar evlerinde durmak istemedikleri için sürekli ev dýþýnda oturuyorlar, yoksa meþhur pozlarý vermek için deðil... Turizm geldikçe para görüyorlar, vatandaþlarýn da harcama kartý oluyor, ama en son bildiðim kadarýyla euro yükleyebiliyorlardý,deðiþtiyse bilmiyorum, vatandaþa bir yerlerden euro bul koy hesabý.Aþýrý derecede fuhuþ var, erkekler rahatlýkla çat pat ingilizceyle afedersiniz annelerini, kýzlarýný, kardeþlerini sana pazarlamaya çalýþýyorlar. Gençler paraya ulaþýp uçak, bileti almaya çalýþýyorlar, ülke dýþýna çýkýþ yasak deðil ama parasýzlýktan zaten çýkamýyor normal halk. Ülkede ellerine silah ulaþsýn gör bak o küba halký sistemi nasýl yýkmaya atlayacak hevesle. Þu an Amerika tehdit olarak gördüðü için deðil, sadece kapalý bir insanat bahçesi niyetine, dünya görsün diye süründürtüyor orayý.