Alıntı Originally Posted by suheyl Yazıyı Oku
Sn mistyimage, kira tespit davasında geriye dönük fark a faiz yürümüyor sizin de bahsettiğiniz gibi.Ancak kira tespit davası kararı kesinleştikten sonra eğer mahkeme ilâmı akabinde parayı yatırırsanız o zaman munzam zarar davasının önünü kesiyorsunuz.Ancak size ödeme emri gelipte temerrüde düşerseniz dava şartı oluşuyor ve karşı taraf diğer dava şartlarını gözetip davayı açıyor.

Çok yakın bir arkadaşımın iş yeri ile ilgili böyle bir dava yürüyor. Oradan konuyu takip ediyorum.

SM-N950F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Sn. Suheyl, "Sn. Turnike'nin yazdıkları birebir doğrudur" demiştiniz. Bu yüzden örnek istedim. Sn. Turnike geçmişe dönük faiz işlediğini savunuyor. Kira tespit davasında davanın açıldığı tarihteki rayiç kira bedeli hesaplanır. Karar kesinleştikten sonra kiracı ödemeyi yapar ise bir kuruş faiz ödemez. Kararın kesinleşmesi de büyükşehir mahkemelerinde en az üç sene sürer gibi görünüyor. Yani kiraya verenin üç sene önceki rayice göre tespit ettirdiği kira, yine enflasyona yenilmiş olur.

2. olarak , kiranın zamanında ödenmemesi halinde cezai şart bile kanunda açıkça yasaklanmış iken, munzam zarar davasının kazanılabileceğini düşünmüyorum. Temerrüt nedeniyle uyduruk yasal faiz ve tahliye talebi saklıdır tabi. Arkadaşınızın dava açmış olması kazanacağını göstermez. İçtihat beklemiyorum ama yerel mahkeme kararı var ise paylaşırsanız biz de görmüş oluruz.