Aynı oran garanti gibi başka bankalarda da var. Belli ki bir amaç doğrultusunda yapılıyor. Ancak şu şekilde yorumlayabiliyorum, MB sunumuna göre mart-nisan 2024 civarı enflasyon zirve yapıyor. Demek ki ocak şubat gibi faizin zirve yapması bekleniyor. Bankalar bugünden düşük maliyetle, faiz artırımının biteceği ve daha düşük faiz teklif edecekleri döneme atıyorlar mevduatları.
Ya evet tabi bence öyle.. Diyelim 3 ay bağladım olacak Şubat başı.. Bu süreçte çok oynaklık ve dolar için 32.5 nin üstünü beklemiyorum.. 28.5 den 32.50 ye.. Bunu karşılayabilecek %56 lık mevduat ta yok, mecbur KKM.. 10 Şunat olduğunda dolar 32 lira olsa bakıcam önüme seçim 31 martta.. Yaklaşık 2 ay.. Diyeceğim o zaman da 3 ay KKM yapayım.. Bu sefer seçim sonrası 1 ay 10 gün para bağlı kalacak ve piyasa fena çalkalanacak.. Bunu hiç yapmayıp 6 ay sonrayı beklesem pek de bir şey değişmiyor.. Aynı 1 ay 10 günlük aşırı heyecanlı bir bekleyiş.. En azından KKM kapandı riski yok.. Şimdiden dolara geçmek sanki daha mantıklı geliyor.. Makaslar sakinken..
Çok çaresiz bıraktılar çok..
Ben merkez bankasının Nisan mayıs gibi enflasyon zirve yapıcak öngörüsünü şöyle yorumladım.. Seçim sonrası devalüasyon olacak.. Dolar tavan(beklentim şimdilik 45₺), enflasyon tavan.. Üstüne ciddi faiz artıracaklar..Yani vadenin mayıs başına gelmesi faiz açısından olumlu olsa da dolardaki zirveyi kaçırma durumu yaşanabilir.. Dolardaki pikten sonra faiz artırımının(enflasyon kadar) genelde bankalara tam olarak yansıması 10 günü buluyor.. Belki 10 mayıs köyü bir tarih değildir.. Kimse bilemez..
Ha ayrıca yabancı yatırım da seçimden önce gelmeyiz demiş zaten.. Yani seçim öncesi geçen seneki gibi sakin gider diye düşünüyorum..
Yer İmleri