Sayfa 309/1005 İlkİlk ... 209259299307308309310311319359409809 ... SonSon
Arama sonucu : 8037 madde; 2,465 - 2,472 arası.

Konu: Viop LVll

1.  Alıntı Originally Posted by Bear_Bull Yazıyı Oku
    endex hisse fiyatlarına göre hesaplanıyor diye biliyorum,
    borsa hesaplamasında förmülde görünüyor ancak
    hesaplamada dolar kullanılmıyor sanıyorum.
    en azından ben kullanmıyorum.

sn Achiles, sizin için önemli ise
    konuyu ve endex hesaplamayı daha derinlemesine bilgisi olan birisinden de doğrulamak çok daha sağlıklı olur.

selamlar.
    Valla bilse bilse Sn Bear_Bull bilir demiştim ben de, pek bu işlerle uğraşan kalmadı malum, endeksi excelde hesapladığınızı görmüştüm. Ki siz başka şekilde hesapladığınızı söylediniz zaten.

Önemli bence çünkü, eğer bu böyleyse, bu endekse bakıp da 1986 dan bu yana EWP yapılmaz yarısı başka kalan yarısı bambaşka,

hatta ve hatta bu endeksi USDTRY ye bölüp de dolar bazlı bakmak bile doğru olmayabilir, formülde zaten dolar bazında hesaplıyorlar,

kaldı ki getiri endeksi de değil endeks, fiyat endeksi temettüler alınıp dışarıya çıkarılmış gibi. Var tabi getiri endeksi de, daha yeni hesaplanmaya başlanmış 2018 den beridir, başlangıç verisi Bist'te var, ama 1986 dan bu yana Bist-100 Getiri Endeks verisi yok, veya ben görmedim.

Tekrar teşekkürler, bir sıkıntı var, ama çözemiyorum.

Alıntı Originally Posted by *Bozkurt Yazıyı Oku
    Saat 22.30 gibi barajın kapaanı açarım dayu
    ne yapacaksan çabuk yap

paçadan yukarı ılık ılık bişeyler geliyor

Alıntı Originally Posted by ariston Yazıyı Oku
    Ben de endekse güvenmiyorum sadece çok kısa vade için anlamlı. Uzun vadede giren çıkan, Fiili Dolaşım Oranı değişen, bedelliler ve temettüler karışıklık çok oluyor.

Sene başı endeks ile sene sonu endekse bakıp oluşan rakam ile tek tek giren çıkan hisselerin değişimlerini Fiili Dolaşım Oranı da dikkate alınsa bile çok farklı çıkabilir.

Herifler endeksden çıkacak olanı yükselterek gönderiyor, girecek olanı düşükten sokuyor sürekli endeks şişiriliyor.
     Alıntı Originally Posted by Achiles Yazıyı Oku
    Sn Ariston başka bir şeye dikkat çekmek istiyorum, veya asıl anlayamadığım yer de orası diyelim.

Bu endeks hesabı değişirken, o dönemdeki muhabbetleri hatırlayın, şirketlerin piyasa değerleri milyar dolarlar mertebesinde, ama XU100 endeksinde çok düşük görünüyor, gerçekle alakası yok gibilerinden laflar ediliyordu, ve bir şekilde bu formüle dolar bazlı piyasa değeri değişikliği eklendi.

İşte o an itibarıyla, geçmişe doğru endekste bir düzeltme de yapılmadığı için, değişikliğin olduğu anın öncesi başka bir şey, değişiklik sonrası bambaşka bir şey.

Emin değilim tabi, bu konularda etkileşebileceğim kimse olmadığından, soruyorum, belki de bir şeyi gözden kaçırıyorum.
    Kısa vadede çok sorun olmayabilir ama uzun vadeli endexde(grafiklerinde) en büyük sorun endexleri oluşturan şirketlerin mütemadiyen değişmesi olabilir mi ?

10 sene önce endexin bileşenleri =x+y+z+w iken
    günümüzde x+y+a+b ise .....

10 sene önceki endexi bakıp ,birde bugüne bakıp endex şu kadar kazandırmış kaybettirmiş diyebilir miyiz ?
    Bu konuda düşünceniz nedir sn Achilles ?

not:Tamda ben yazacaktım ki yazmışsınız sn ariston .

not:endex 30 çok değişken olduğu için kendi endeximi oluşturdum.En azından bileşenleri işlem hacmine göre durmadan değişmiyor.
    Yatırım uzmanı değilim .Aracı kurumlarda bolca uzman ve uzman görüşleri var.

4.  Alıntı Originally Posted by abicim Yazıyı Oku
    Achiles abey sanırım endeks aynı kalsa da dolar düştüğünde sayımdaki E noktasındaki 276 geçilmiş gibi mi görünür demek istiyor sanırım. Bu arada s&p senaryonu merak etmiştim abey müsait olduğunda günlük yada haftalık
    Yok Sn Abicim, daha temel bir sorun var.

Misal 1986 dan bu yana Ereğli sayımı yapıyorsunuz, ama düzeltilmemiş grafiğiyle, temettü düzeltmesi yok, alıp çıkarmışsınız temettüyü dışarıya, dolayısıyla bileşik getiri de epey düşük görünüyor totalde.

Bist-100 ile Bist-100 Getiri endeksinin tam da farkı bu, ve çok yüksek enflasyon yaşandığından dönemsel, arada oldukça fark olmalı.

Ama herkes, sanki böyle bir durum yokmuş gibi, TL bazlı grafiği aylık yapıp, saymaya çalışıyor, dolar bazlı veya TÜFE bazlıyla bu TL bazlıyı mukayese edince de, saçma sapan bir yapı ortaya çıkıyor.

Endeks hesabının değişmesi konusu, apayrı, onu daha çözemedik, formüle göreyse hesap, ki öyle görünüyor, bu endeks zaten dolar bazlı hesaplanıyor (?) (Hiç emin değilim.)

5.  Alıntı Originally Posted by pisyedili01 Yazıyı Oku
    Kısa vadede çok sorun olmayabilir ama uzun vadeli endexde(grafiklerinde) en büyük sorun endexleri oluşturan şirketlerin mütemadiyen değişmesi olabilir mi ?

10 sene önce endexin bileşenleri =x+y+z+w iken
    günümüzde x+y+a+b ise .....

10 sene önceki endexi bakıp ,birde bugüne bakıp endex şu kadar kazandırmış kaybettirmiş diyebilir miyiz ?
    Bu konuda düşünceniz nedir sn Achilles ?

not:Tamda ben yazacaktım ki yazmışsınız sn ariston .

not:endex 30 çok değişken olduğu için kendi endeximi oluşturdum.En azından bileşenleri işlem hacmine göre durmadan değişmiyor.
    Valla evet, o zaten ayrıyeten, ilave bir sorun, bu endeksi, bir ülkenin borsasını 20 yılda nasıl resmedeceğiz zırt pırt değişirse, tartışılır tabi, ama dediğim gibi bu da ayrı bir mesele, başka bir şeyi sorguluyorum ben.

6. Bence MSCI TUR daha stable bir endeks.
    Tüm yorumlarım asla/zinhar alım veya satım tavsiyesi değildir.
    "Zayif devamli adalet ister, halbuki bu kuvvetlinin umurunda bile değildir."

7.  Alıntı Originally Posted by Achiles Yazıyı Oku
    Yok Sn Abicim, daha temel bir sorun var.

Misal 1986 dan bu yana Ereğli sayımı yapıyorsunuz, ama düzeltilmemiş grafiğiyle, temettü düzeltmesi yok, alıp çıkarmışsınız temettüyü dışarıya, dolayısıyla bileşik getiri de epey düşük görünüyor totalde.

Bist-100 ile Bist-100 Getiri endeksinin tam da farkı bu, ve çok yüksek enflasyon yaşandığından dönemsel, arada oldukça fark olmalı.

Ama herkes, sanki böyle bir durum yokmuş gibi, TL bazlı grafiği aylık yapıp, saymaya çalışıyor, dolar bazlı veya TÜFE bazlıyla bu TL bazlıyı mukayese edince de, saçma sapan bir yapı ortaya çıkıyor.

Endeks hesabının değişmesi konusu, apayrı, onu daha çözemedik, formüle göreyse hesap, ki öyle görünüyor, bu endeks zaten dolar bazlı hesaplanıyor (?) (Hiç emin değilim.)
    şimdi anladım Achiles abey hiç böyle düşünmemiştim.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Eskişehir / Duhul 2007
    Gönderi
    5,177
     Alıntı Originally Posted by Achiles Yazıyı Oku
    Valla bilse bilse Sn Bear_Bull bilir demiştim ben de, pek bu işlerle uğraşan kalmadı malum, endeksi excelde hesapladığınızı görmüştüm. Ki siz başka şekilde hesapladığınızı söylediniz zaten.

Önemli bence çünkü, eğer bu böyleyse, bu endekse bakıp da 1986 dan bu yana EWP yapılmaz yarısı başka kalan yarısı bambaşka,

hatta ve hatta bu endeksi USDTRY ye bölüp de dolar bazlı bakmak bile doğru olmayabilir, formülde zaten dolar bazında hesaplıyorlar,

kaldı ki getiri endeksi de değil endeks, fiyat endeksi temettüler alınıp dışarıya çıkarılmış gibi. Var tabi getiri endeksi de, daha yeni hesaplanmaya başlanmış 2018 den beridir, başlangıç verisi Bist'te var, ama 1986 dan bu yana Bist-100 Getiri Endeks verisi yok, veya ben görmedim.

Tekrar teşekkürler, bir sıkıntı var, ama çözemiyorum.

excelde endex hesaplamam viop hisseleri ve x30 endex üzerinde temettüden oluşabilecek (etki edecek) temettü puanını hesaplamak içindir, endexin kendisini hesaplamıyorum.

idealde de yazdığım önceki gün fiyatları ile bugünkü fiyatlar karşılığı hisselerin ne kadar endexe + - fark yarattığıdır.

endex için 1986 dan bu güne dersek o kadar çok handikap var ki hangisini sayalım.
    o zamanın hisseleri ile bu zamanın hisseleri bir değil 3 ayda bir gir çık gir çık
    içerden dışarı çıkanın etkisi kalıyor yenisi o anki değerden giriyor,
    sonra yeni giren çıkıyor, eski çıkan giriyor vs vs ..

Temettüler hem hisse fiyatından düşüyor doğal olarak endex üstünden de - puan ertesi güne etkileyerek başlıyor.

dediğiniz gibi 20xx li yıllara kadar içinde $ hesaplamasız sonrasında $ hesaplamalı ise
    tam bol malzemeli çorba gibi..

$ bazlı hesaplamaya kalksan Viopta tl uzlaşmalı dolar satmasımı dersin, KKM sidir vs dir fiyatın baskılanması mı dersin, ne derseniz deyin %100 doğrusu yok gibi.

işin içinden çıkabilene bravo...
    Bear_Bull
    @BearBull26

Sayfa 309/1005 İlkİlk ... 209259299307308309310311319359409809 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •