Sayfa 241/359 İlkİlk ... 141191231239240241242243251291341 ... SonSon
Arama sonucu : 2872 madde; 1,921 - 1,928 arası.

Konu: Dev'ayna Masalları

1. Geçen THYAO'dan bahsederken karşılaştırma unsuru olarak bahsi geçtiği ve söz verdiğim için benzer bir hesaplamayı TUPRS'ta da yapayım. Senaryo şu:

Her gün kapanış fiyatından alınsa ve ertesi günkü açılış fiyatından satılsa kümülatif (bileşik) getiri ne olurdu? Birazdan bunun cevabını yazacağım.
    "İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
    Clausewitz

2.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Maç canımı sıktı..

O yüzden kel alaka bir istatistik paylaşayım..

THYAO
    2 Ocak 2023 Tarihi Kapanış Fiyatı 146,80
    2 Ocak 2024 Tarihi Kapanış Fiyatı 228,60

1 Yıllık Değişim : % 55,72

Matriks'ten aynı tarihler arasındaki tüm günlerin kapanış ve açılış fiyatlarını excel'e indirdim. Şöyle bir senaryo kurdum:

Her gün kapanış fiyatından alınsa ve ertesi günkü açılış fiyatından satılsa kümülatif (bileşik) getiri ne olurdu?

Sonuç: % 125,77

Toplam 248 iş günü var..
    Bunun 55 günü kapanış fiyatına göre ertesi gün eksi açılmış.
    Bunun 29 günü kapanış fiyatına göre ertesi gün aynı fiyatla açılmış.

Yani toplamda % 34'e yakın iş günü ertesi gün kapanış fiyatına göre ya eksi açılmış ya da aynı fiyatla açılmış. Buna rağmen dediğim şekilde işlem yapılmış olsa bileşik getiri % 125,77.. Al-tut politikası güdülse %55,72'lik bir getiri..

TUPRS'ta muhtemelen aynı işlemi yapsan al-tut politikasına göre makas daha fazla çıkardı (2-3 aylık izlenimim onu gösteriyor).. Ama kesin bilgi için sonra onu da hesaplayacağım..

Sizce de ilginç bir sonuç değil mi?

Bu bilgi ne işe yarar? Uygulamak isteyene bence güzel ipuçları veriyor (her halükârda açılışta satmak ve bunu tavizsiz uygulamak şartıyla, yani 'negatif açılış oldu, aynı fiyatla açıldı, satmayayım' filan dememe şartıyla)

Bu bilgileri paylaşmamın amacı teknik analizin sadece fiyat grafiklerinde trend çizgileri çizmek ya da formasyon avcılığı yapmak olmadığını anlatabilmek..
    TUPRS'ta bu makasın daha fazla olacağını göz kararı öngörümle söylemiştim. Ancak durum öyle değilmiş, yani 2-3 aylık verilere göz kararı bakarak genelleme yapmamak lazımmış. Neyse sonuca gelelim:

Eğer 2 Ocak 2023 ile 2 Ocak 2024 arasında 1 yıl boyunca her gün kapanış fiyatından alınsa ve ertesi günkü açılış fiyatından satılsa (artı veya eksi olduğuna aldırmaksızın) TUPRS'taki kümülatif (bileşik) getiri ne olurdu? Sonuç THYAO'ya oldukça yakın çıktı ilginç bir şekilde.

Cevap: % 124,01

Peki al-tut stratejisi uygulansa sonuç ne olurdu?
    2 Ocak 2024 Kapanış Fiyatı 144,00
    2 Ocak 2023 Kapanış Fiyatı 67,71

Değişim : % 112,67

THYAO'da al-tut stratejisine karşın uygulanan bu strateji ciddi anlamda üstün gelirken TUPRS'ta arada çok ciddi bir fark oluşmamış. Ama yine de her halükârda al-tut stratejisini az bir farkla da olsa yenmiş.
    Clausewitz

3.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    TUPRS'ta bu makasın daha fazla olacağını göz kararı öngörümle söylemiştim. Ancak durum öyle değilmiş, yani 2-3 aylık verilere göz kararı bakarak genelleme yapmamak lazımmış. Neyse sonuca gelelim:

Eğer 2 Ocak 2023 ile 2 Ocak 2024 arasında 1 yıl boyunca her gün kapanış fiyatından alınsa ve ertesi günkü açılış fiyatından satılsa (artı veya eksi olduğuna aldırmaksızın) TUPRS'taki kümülatif (bileşik) getiri ne olurdu? Sonuç THYAO'ya oldukça yakın çıktı ilginç bir şekilde.

Cevap: % 124, 01

2 Ocak 2024 Kapanış Fiyatı 144,00
    2 Ocak 2023 Kapanış Fiyatı 67,71

Değişim : % 112,67

THYAO'da al-tut startejisine karşın uygulanan bu strateji ciddi anlamda üstün gelirken TUPRS'ta arada çok ciddi bir fark oluşmamış. Ama yine de her halükârda al-tut stratejisini yenmiş.

Göz kararı öngörümdeki yanılgımın nedenini buldum.. TUPRS'ta dikkatimi çeken şey bir önceki günün kapanış fiyatına nispetle ertesi günkü açılış fiyatı sonrası geçen ilk yarım saat zarfında çoğunlukla en az % 1 civarı yukarı hareket gözlemlemiş olmam, sonrasında fiyat aşağılara çekilse hatta günü negatif kapatsa bile.. En bariz örneğini geçen cuma günü yine yaşadım. Bir önceki kapanış fiyatı 164,00 TL (aynı zamanda benim de alım fiyatım) cuma günü sabah ilk yarım saatte hisse 166,20 değerini gördü (ki bu bir önceki kapanış fiyatına göre % 1,34 fiyat artışı demektir) ama günü 164,10'dan (%0,06 gibi bir artışla, neredeyse aynı fiyatla) kapattı.

'Bunun kime faydası var?' sorusunun cevabını bir önceki yazıda zaten vermiştim. Sadece ilgilisine duyurulur.
    Clausewitz

4. Bunu bir de EREGL için yapalım
    Clausewitz

5. Eğer 2 Ocak 2023 ile 2 Ocak 2024 arasında 1 yıl boyunca her gün kapanış fiyatından alınsa ve ertesi günkü açılış fiyatından satılsa (artı veya eksi olduğuna aldırmaksızın) EREGL'deki kümülatif (bileşik) getiri ne olurdu?

Cevap: % 90,19

2 Ocak 2024 Kapanış Fiyatı 42,26
    2 Ocak 2023 Kapanış Fiyatı 42,78

Değişim : - % 1,21

Burada da al-tut strateji dramatik bir sonuç doğurmuş uygulayacağınız kapanış fiyatından alıp açılış fiyatından (fiyatın artı ya da eksi olmaksızın bakılmadan) satılması stratejisine göre..

Evet bazılarına göre çöp bilgi ve çevre kirliliği.. Bazılarına göre ise.... Kararı siz verin.. Her yerde ve her şartta uygulanabilir bir strateji değildir ve kimseye de uygulama tavsiyesi değildir.
    Clausewitz

6. Teknik Analizi ölçülebilir ve karşılaştırılabilir veri analizi şeklinde yorumlayan ve bunu bu amaçla kullananlar bence formasyon avcılığından daha çok istifade ederler veri analizinden.

Trend takibinde bile trend çizgileri yerine iz süren trend takipçiliği sistemi oluşturmak ve buna göre yol almak çok daha anlamlı sonuçlar doğurur, fiyatın kendisinden çok kopmadığın için..

Elbette bunların hepsi bir tercihtir ve kimsenin tercihlerini sorgulama niyetinde değilim. Daha önce Ereğli özelinde basit bir heikin ashi kullanımı ile al-tut stratejisine çok ciddi nasıl fark atılabileceğini yazmıştım. Maksadım aslında yerinde sayan bir hisseden bile bazı taktikleri kullanarak para kazanılabileceğini göstermek. Üzüm yemek isteyen için her zaman üzüm var.
    Clausewitz

7. Açılışta, açılışı zayıf bulduğum için, TUPRS’ları gönderdim 164,60’dan. Hayırlısı.

8.  Alıntı Originally Posted by deva-i dert Yazıyı Oku
    Açılışta, açılışı zayıf bulduğum için, TUPRS’ları gönderdim 164,60’dan. Hayırlısı.
    Uluslararası piyasalara da bakarak böylesi bir karar verdim.Yanlış yorumlamış olma ihtimalim yüksek Hayırlısı olsun.

Sayfa 241/359 İlkİlk ... 141191231239240241242243251291341 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •