Originally Posted by
Sayilar10
30.09.23 tablolarında 950 milyon TL maddi olmayan duran varlıklar mevcut. Bunun içinde lisanslar, ruhsatlar ve geliştirme maliyetleri mevcut. Bu kalem de parasal olmayan kalem olduğu için endekslemeye tabi olacaktır.
Ben genel forumda yazan arkadaşlara göre gelir tablosunda bir miktar daha olumsuz bir sonuç bekliyorum. Öncelikle depodaki hammadde miktarı (2,06 milyar TL), son dört çeyrekte kullanılan hammadde tutarından daha fazla (1,91 milyar TL). Satılan malın maliyetinde hammadde payı son 4 çeyrekte %57, ciroda ise %25. Bunun dışında üretim şirketlerinde amortisman yükü eskiye göre daha etkili olacak. Bunun dışında sizin bahsettiğiniz maddi olmayan duran varlıkların artışı da itfa paylarını yükseltecektir.
Bu işlerin matematiğini oluşturmak oldukça güç, o yüzden hiçbir aracı kurum bile topa girmiyor. Firma bazında çok şey değişiyor. Firmanın muhasebesi biliyor sadece birçok şeyi. Deva özelinde net nakit bulunmaması, 2 milyar TL civarında net borç bulunması avantajdır. Ancak firmanın yıllar boyu oluşturduğu özsermaye de oluşturulan yıllardan itibaren değerlenecek. Yani dağıtılmamış karlar özsermayenin endekslenerek şişmesine yol açacak. Bu artan özsermaye karşısında da yeteri kadar karlılık olmayınca parasal kayıp oluşacak.
öz sermayenin artması şirketin gerçek değerinin
altında fiyatlandığını gösterecek
elde edilen karın piyasa değeriyle
ilişkisi çok daha önemlidir ( F/K)
yenilgi yılları, iyi bir okuldur
Yer İmleri