Yarın Çanakkale zaferinin (18 Mart 1915) yıldönümü tüm şehitlerimizi saygı ve rahmetle anıyorum.
Atalarımızın ne fedakarlıklarla savaştıkları, bize bir gelecek bırakmak için canlarını nasıl seve seve feda ettiklerini bildikçe içim içime sığmıyor.
Çanakkale zaferi ile ilgi benim bile bildiğim kendi ailemden 2 tane hikayem var.
1.si Annemin anne annesi evlenmiş hiç çocuğu olmadan eşi Çanakkale'ye gider ilk eşi şehit olur, bir süre sonra Çanakkale savaşı biter, çaresizlik ve yokluk dönemleri Çanakkale savaşına gitmiş savaşmış ve gazi olmuş biri gelir onunla evleneceksin demiş babası çaresiz kabul etmiş nikah yapılmış, Mesut dedeye akşam yemeği hazırlamış, uyumadan önce bana pansuman yapar mısın demiş Mesut dede, bizim nene şok, çaresiz yaparım demiş üstünü çıkarmış sağ göğsünün altından 3 kurşun yemiş ve çıkmış dikiş atılmamış sadece pamuk ve tentiryod ile pansuman yapılmış, büyük nene çaresiz sadece pamukları değiştirmiş, Mesut dede demiş ki ben şu an böyleyim istersen beni bırakabilirsin demiş, tabi ki bırakmamış. ( ben büyük anneme dikiş atılmadan nasıl yaşadı diye çok sormuştum pansumanla iyileşti demişti. Mekanları cennet olsun.
2.Hikayem ise büyük babamın, büyük annemle evlenmesinin hikayesi, babamın annesinin babası Çanakkale de savaşır ve çatışmada sağ elini kaybeder yine de terhis olmaz, o arada Kamil dedemin babası da Çanakkale'de harp etmektedir, sonuçta ikisi de Adana Yüreğir'lidir, sağ elini kaybeden Salih dedem, Mehmet dedeme der ki eğer buradan sağ dönersem kızımı senin oğluna verecem der, nihayet savaş biter ikisi de sağ salim dönerler ve Hatun nenemle, Kamil dedem evlenirlerHatun nenem çok asil ve varlıklı bir kadındır, Kamil dedem ise fakir, eğitimsiz neredeyse yarı akıllı bir adamdır yine de evlenirler. Babam dahil 5 çocukları olur, sonra Süleyman amcam 20 yaşında asker olur babamdan 3 yaş büyüktür, o sıra da ülkemiz Nato'ya dahil olur ve Süleyman amcam Kore'ye gönderilir, savaşın bitmesine kısa bir süre kala orada şehit olur, ve mezarı hala oradır, canım Hatun nenem ölene kadar Süleyman amcamın yasını tutar devletin verdiği şehit maaşını bile kabul etmez, ışıklar içinde uyusun.
Bu vatanın ne acılar ve fedakarlıklarla kurulduğu aklıma geldikçe, bugünler de yaşananlar bizleri kahrediyor ama sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz, Atalarımızın hayatı hiç kolay olmamış bizim yaşadıklarımız onlarla kıyaslayınca ne ki?
Çanakkale Zaferimiz kutlu olsun. Başta Mustafa Kemal ATATÜRK ve Şehitlerimizin, Gazilerimizin mekanı cennet olsun.
![]()
Yer İmleri