Turizmde rekor kırmışız İspanya’yı geçmişiz.Dolarizasyonu belli bir seviyenin altına indirmeden asla doları serbest bırakmazlar. Çünkü serbest bıraksalar vatandaş daha da artacak diye bir parti daha alır. O şekilde de asla enflasyon düşmez.
Bizide iç talep kolay kolay bitmez. Çoğunluk iğneden ipliğe her şeyi çabuk tüketen değiştiren şuursuz talep yaratan bir toplum. Tasarruf bilinci olmayan ihracatı bile ithalata bağlı olan ülkelerde enflasyon kolay kolay düşmez iç talep çok fazla kesilmez.
Bir de şu husus var, turizimci kazanacak yabancı ucuz ?!? hotellerde bir yerlerini sere sere yatacak yiyip içecek bir yerlerini büyütecek diye doların artması bizim ülkedeki nüfusun çoluk çocuk çalışmayanlarla beraber en az %60-70 nin asgari ücret civarı ve 15-16 milyon emeklinin büyük çoğunluğun 10 bin civarı bir ortamda doların birden artmasının çok anlamlı olmadığını düşünüyorum. Bizim emekli memleketine gidecek parayı zor bulacak. Elalemin rusu almanı, alamancısı güle oynaya bir de uçakla gelip zevki sefa yapacak…
Dolar yarın 50 lira olsa fiyatlar daha fazla artar. Bunu Nastan beri daha fazla yaşıyoruz zaten. Sonra dolar az arttı oluyor![]()
Dayanabilirseniz okuyun tamamını.
Turkiye Cumhuriyeti tarihinde TL hic bu kadar suni olarak degerli olmamisti. Haliyle bunun ihracata etkisi cok kotu oldu. Ithal etmek daha avantajli oldu.
Bunun ustune dolar ve euro nun komik derecede dusuk olmasindan dolayi yurtdisina cikan Turk turist sayisinda anormal bir artis var. Cunku insanlara cok ucuz geliyor.
Boyle bir ortamda otellerin yurtdisi rakiplerine oranla hala ucuz kalmasi akil alir gibi degil. Bir seyler yanlis bu senaryoda. sahsen gittigim otellerde calisan personel ezici cogunlugu orta asyadan getirilen gecici calisma hakki olan genclerdi. Verdikleri ucret asgari ucretten azdi. 5 yildizli otelleri bilemem o kadar param yok ama gerisine cok gittim ve durum boyleydi.
Dikkati ceken baska bir durumda yiyecek kalitesi seneler itibari ile cok dusmesiydi. Otel calisanlariyla samimi oldugumuz icin onceki gunlerden arta kalmis modifiye edilmis yiyecekleri tespit edip onlari yemiyorduk ama yabancilar bilmedigi icin yiyordu.
Konumuzla alakasi yok ama gozlemlerime gore Turkiye kanserde ihrac ediyor. Allahtan turistlerin geldigi ulkeler farkina varip daha bize dava acmadilar cunku kanitlamakta zor aksini kanitlamakta zor ama goz var izan var cok belli.
Turkiyenin avantaji Akdeniz bolgesinde baska hicbir ulkede hersey icinde - all inclusive- konsept olmamasi. En son pandemi oncesi karsilastirmistim ve Yunanistanda bile boyle oteller gormedim yada cok pahaliydi ondan gozumden kacmistir. Bu yuzden Turkiye tercih ediliyor olabilir.
Yer İmleri