Originally Posted by
Shytan_psycho
Üstat Kurban olayım hisse ismi vererek anlat valla öznesi belli olmayan cümleler hiçbir şey anlamıyorum söz valla almayacam anlattığın hisselerden ��
Hocam GYO'larda genel olarak enflasyon muhasebesinden olumlu etkilenme durumu söz konusu ve genelde yılda bir kere yaptıkları yeniden değerlemeyi her bilanço döneminde enflasyon muhasebesi nedeniyle yapmış olacaklar. Enflasyon düzeltmesi öz kaynaklara daha önceden yaptıkları klasik yeniden değerlemelerden bir nebze daha az artış sağlasa da her bilanço dönemi olacak olması GYO'ları sürekli gündemde tutacak ve eskiye nazaran daha fazla piyasanın ilgi odağı olacaklardır kanaatimce.
Ancak burada inşaa edip satanlarla daha çok ellerindeki gayrı menkullerden kira gelirleri elde edenleri birbirinden ayırmak gerekebilir. Özellikle konut satışları yapanların faiz artışlarından negatif etkilenme ihtimalleri, hisse fiyatlamalarında görece negatif etkiye neden olabilir, her ne kadar net varlık değerlemesi ön planda olsa bile. Ben tercihimi kira gelirleri yoğun olanlardan yana kullandım. Burada da PD/DD değeri 0,70 altında olanlardan olabildiğince en ucuz olanları, net finansal borcu az olan hatta mümkünse net nakit pozisyonunda olanları seçmenin avantajlı olacağını düşünüyorum. Bu parametrelere uyan alınabilir 3-5 GYO şirketi mevcut. Artık bu kadarlık ipucundan bir filtreleme yaparsınız. 
Elektrik şirketine gelince, faaliyet kârının iyi gelip gelmeyeceğini inanın ki çok net öngöremediğim, ancak enflasyon muhasebesi neticesinde muhtemelen 0,50-0,55 arası bir PD/DD değeri göreceğini hesapladığım için piyasa tarafından iyi fiyatlanabileceğini düşündüğüm bir şirket. Henüz 2023-12 bilançosunu açıklamayanlardan birisi. Bunu da biraz gayret ile bulmanız mümkün. 
Seçimlerim uzun vadeli değil; 6 aylık bir periyotta iyi bir momentum yakalayabileceğini ve 6 aylık enflasyonu en azından 2-3'e katlayabilme potansiyeli olduğunu düşündüklerimi seçmeye çalışıyorum. Ancak bazen 'biraz daha düşsün alayım'cılık dozunu iyi ayarlayamadığım için elimden kaçırdıklarım ve arkadan bakakaldıklarım da olabiliyor. Son 3-4 haftada bunlardan birisi % 48, diğeri % 34 prim yaptı mesela. Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan olmuş gibi olduk resmen. Siz siz olun, bu hataya düşmeyin.
Selam ve saygılar.
Not: Hisse ismi paylaşımı artık yapmayacağımı daha önceden belirtmiştim. Bundan sonra sadece yatırım ve trading biçimleri, şirket seçme/filtreleme yöntemleri, bilanço ve gelir tablosu analizleri için kullanılabilecek metotlar, veri analizlerinde kullanılabilecek önemli short-cutlar gibi işin genelde teorik kısmı ile ilgili paylaşımlar yapacağım. İşin pratik kısmı ile ilgili paylaşımlarım subjektif olduğu için, özellikle bu dönemde piyasa ile zıtlaşma noktasına da varabilir ve ben bu riski kendim alsam da başkasının etkilenmesine vesile olmak istemem. Anlayışla karşılamanızı umuyorum.
Son düzenleme : deva-i dert; 24-04-2024 saat: 21:42.
"İyi bir planın en büyük düşmanı, mükemmel bir planın hayalini kurmaktır."
Clausewitz
Yer İmleri