Sayfa 2145/2460 İlkİlk ... 1145164520452095213521432144214521462147215521952245 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 17,153 - 17,160 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1. #17153
     Alıntı Originally Posted by HATAKE Yazıyı Oku
    Ustadim borsadan bir kar edemedigim icin vergisini dusunmeye gerek yok su an )
    Şaka bir yana bir donem takip ettigim kadirhan ozturk borsada verginin olmamasinin kendisi icin belirleyici kriter oldugunu soylemisti
    Esasen bizde menkul kiymetlerin vergilendirilmesi cok karisik bunun icinde bonolar devlet tahvilleri eurobondlar mevzuatlar fonlar vb de giriyor mevzuat zulum adeta... istisnalar istisnanın istisnası vb sacma smesela şöyle bir durum var .. benim dusunceme gore işçiden emekviden yuzde30u aşan vergi alınırken borsada kazanılan milyonlarca vergi alınmaması mümkün degil... bu varliklarin tümünün alim satimindan elde edilen gelir uzerimden yuzde10 stopaj seklindr vergi odenmesi gerekiyor uygulamada viopta işleme girip kar ettiğimde uygulama yüzde10 stopaj i kesiyor ancak aslında ben yıl içerisinde belki de zarar ediyorum tum işlemleri toplayınca
    Borsada da anladığım kadarıyla işlemden elde edilen kar üzerinden bir vergi ödenecek .. peki yıl içerisinde bu işlemlerden zarar edersem veya enflasyon kadar kar edemezsen bu kaybın iadesi nasıl olacak bunu sağlayacak bir sistem de kurulmalı
    Ancak maliye anladığım kadarıyla bir kazanç vergisi getirmeyi de düşünüyor ki bu zaten vergi mantığına aykırı olduğu gibi direkt mülkiyet hakkının ihlali
    Menkul sermaye iradı olarak gelir vergisi beyannamesi verdiğimiz eski dönemlerde uygulama şöyle oluyordu:

    -Yıl bittikten sonra çalıştığınız aracı kurum veya kurumlar müşterilerine yıllık bir kar/zarar tablosu sunmak zorundaydılar.Gelir vergisi;dönemsel olarak zarar eden işlemler karlı işlemlerden çıkarıldıktan sonra ,net kar varsa veriliyordu.Bütün yıl boyunca yapılan işlemlerin totalinde kar yoksa, vergi yükümlülüğünüz de olmuyordu,ama vergi yükümlülüğü doğmasa bile yine de beyanname verme zorunluluğu vardı.
    Yani aracı kurumlar bu işi yüklendiğinden, geri kalan kısmı beyannameyi doldurmanın pek bir zorluğu olmadığı söylenebilir.Kazancın büyüklüğüne göre vergi dilimleri uygulandığından,bu hesaplamayı yapıp,beyanname vergi dairesine ,ekinde aracı kurumun dokümanı ile birlikte teslim ediliyordu.

    -Gayrımenkul,kira gelirleri gibi başka gelirleriniz varsa,onlar da aynı beyanname üzerinden beyan ediliyordu ve o zaman kazanç arttığından daha yüksek vergi dilimine giriyordunuz.

  2. https://x.com/omgencal/status/1797664634066874581
    Bugün hiç tweet atmak istemiyordum..

    Doğum günümü sakin huzurlu ve başka şeyler düşünerek geçirmek arzusundaydım..

    Ama işim gereği sabahtan itibaren enflasyonla başlayan veri yağmuru ve baktığım birkaç göstergeye,
    "Enflasyonda en kötüsü geride kaldı söylemli" eklenince dayanamadım.

    Evet bu yıl için en kötüsü %75.45 yıllık enflasyon geride kaldı.. Ama iş daha da zorlaşıyor.

    Asgari ücret Mayıs ayında açlık sınırının 1967₺ altında kaldı.

    Yıl ortasında bir artış yapılmayacağını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanından dinledik.

    Yıl sonunda bu farkın daha da açıldığını gördüğümüzde 2025 yılı için asgari ücrete yapılacak yıl sonu zammı
    @Merkez_Bankasi
    'nın enflasyon hedefi olan %14 'ten çok daha yüksek olacak ve bu defa yepyeni tartışmalar ortaya çıkacak.

    Sorun sadece talep tarafında ve bütçenin gelirlerinde değil..

    Gider tarafını defalarca gözden geçirmek gerekiyor..

    KOİ anlaşmalarından Varlık Fonuna, Keyfi harcamalardan Mali kurala kadar..
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

  3. #17155
    Deniz bey aciklamalariniz ve kiymetli yorumlariniz icin cok cok tesekkurler
    Sayın Pit doğum gününüz kutlu olsun sevdiklerinizle birlikte mutlu huzurlu nice senelere dilerim
    yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...

  4. #17156
    https://www.bloomberg.com/news/artic...witter-markets

    Turkey Eyes Taxing Stock Gains as Part of Fiscal Tightening Push

    Türkiye, mali sıkılaştırma hamlesinin bir parçası olarak hisse senedi ve kripto varlıklara yapılan yatırımlardan elde edilen gelirleri vergilendirmeyi düşünüyor.

    AK Parti yetkilileri Bloomberg'e yaptığı açıklamada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hafta sonu iktidar partisi toplantısında planları tartıştığını ve görüşmelerin özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmamasını istedi. Şimşek, toplantıda tüm mali gelirlerin uygun şekilde vergilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
    Son düzenleme : deniz43; 04-06-2024 saat: 19:16.

  5. #17157
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    https://www.bloomberg.com/news/artic...witter-markets

    Turkey Eyes Taxing Stock Gains as Part of Fiscal Tightening Push

    Türkiye, mali sıkılaştırma hamlesinin bir parçası olarak hisse senedi ve kripto varlıklara yapılan yatırımlardan elde edilen gelirleri vergilendirmeyi düşünüyor.

    AK Parti yetkilileri Bloomberg'e yaptığı açıklamada Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in hafta sonu iktidar partisi toplantısında planları tartıştığını ve görüşmelerin özel olması nedeniyle isimlerinin açıklanmamasını istedi. Şimşek, toplantıda tüm mali gelirlerin uygun şekilde vergilendirilmesi gerektiğini vurguladı.

    Bu kararı nasıl yorumlamak gerekir.Eğer temel düşünce gerçekten " tüm mali gelirlerin uygun şekilde vergilendirilmesi "ise adil olduğu söylenebilir.Çünkü ekmekten ,sütten,elektrikten yaşam için tüm temel ihtiyaçların tüketiminden vergi alırken,çok düşük ücret kazançlarından vergi alırken,bazı kazançların vergi dışı bırakılması adil değil.Esas olan verginin tüm kazançlardan, ama daha düşük oranlarda alınmasıdır.

    Ama bu kararın arkasında başka bir motivasyon daha olabilir.

    Son dönemde yabancılardan bir "sıcak para" girişi var ama bu daha ziyade "swap" yoluyla çok kısa vadeli bir giriş.Yabancı parasını TL'ye çeviriyor,döviz teminat alıp parasını TL günlük,haftalık veya en fazla aylık faize yatırıyor ve döviz kuru artmadığı için döviz cinsinden çok yüksek getiriler elde ediyor.Bu şekilde Nisan başından bu yana swap yoluyla 18.5 milyar dolar döviz girişi var.

    Daha az bir diğer döviz girişi de,yabancıların TL hazine tahvili almaları.Yabancıların TL tahvile bu girişinin 2 motivasyonu var:Birincisi yıllık %45 civarında TL getirisi var,eğer döviz sabit kalırsa döviz cinsinden çok yüksek bir getirisi var.İkincisi ise baz etkisiyle yıllık enflasyon düşünce ellerindeki tahvillerin de faizinin düşeceği(değer kazanacağı) alım-satım işlelerinde kar marjı yaratacaklarını düşünüyorlar.
    Negatif reel faizler nedeniyle yabancıların elindeki tahvillerin stoku neredeyse 1 milyar dolara kadar düşmüş tarihi dip yapmıştı,1 ay önce 26 Nisanda 3.1 milyar dolara,26 Mayıs tarihinde ise 9.9 milyar dolara kadar yükseldi.

    Hisse senedinde ise farklı bir durum var.Hisse senetleri TL bazında yüksek prim yaptı,döviz kuru da sabit kalınca yabıncıların elindeki hisse senedi stoku 42.3 milyar dolara kadar yükseldi.Ve son haftalarda yüksek miktarlarda olmasa da bazı karlı pozisyonların kapatıldığını görüyoruz.
    Yabancıların Türk borsasının bu seviyelerini pahalı gördüklerini anlıyoruz.Geçen ay bu başlıkta paylaşmıştım, Türk bankalarının piyasa/defter değeri büyük avrupa bankalarının 3 katına kadar yükselmiş durumda.

    Belki Şimşek'in aklında ,vergi hamlesiyle borsanın bir miktar düşüp yabancıların Türk borsasına girmesi için cazip seviyelere gelmesi düşüncesi de olmuş olabilir.Peki vergi yabancıları etkilemiyor mu,etkilemiyor.Uluslararası çifte vergilendirmeme anlaşmaları nedeniyle,buradaki kazançları vergilendirilse bile,kendi memleketlerinde vergi verirken burada verdikleri vergiler düşülüyor.Avrupa ve amerikada menkul kıymet kazançları da dahil her türlü kazanç vergilendiriliyor zaten.

  6. Maalesef rezervler artıya geçince bir kesim çok rahatsız oldu ve düzenleri bozulmasın diye tüm tuşlara basmaya başladılar

    Esen kalın.

  7. Buradan dış güçlere sesleniyorum. Hans, coni, maykıl, herkel akıllı olun. Ey dış güçler. Faizi indirmeyeceksiniz, carryi susturamayacaksınız.

  8. Şans oyunu ikramiyesinden bile vergi alınırken borsadaki gelirden alinmamasi çok mantıksız zaten. Elbette yüzde 15 gibi bir oran olmasın ama yüzde 3-5 arasi da olmalı en azindan.

Sayfa 2145/2460 İlkİlk ... 1145164520452095213521432144214521462147215521952245 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •