Sayfa 294/563 İlkİlk ... 194244284292293294295296304344394 ... SonSon
Arama sonucu : 4501 madde; 2,345 - 2,352 arası.

Konu: ALARK - Alarko Holding A.Ş.

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    5,118
     Alıntı Originally Posted by Whisperer Yazıyı Oku
    Turkiye ekonomisi sikintili bir donemden geciyor. Yonetim asiri isinan ekonomiyi bir yandan sogutmaya calisirken bir yandan da cesitli dengesizlikler yaratiyor. Alarkonun hala %85-90 i elektrik uretim ve dagitim. Daha dusuk elektrik uretimi ve ptf fiyatlarindaki gecikmenin faturasi bu sirketi dogrudan etkiliyor. Sonuc olarak ilk ceyrekte EM nin -2 milyarlik etkisiyle 1.25m zarar aciklamis olduk.

Ulke aci receteyi ictikten sonra, yavas yavas enflasyon canavarini yenecek, kurda umarim daha adil bir denge olusacak ve yeniden buyume rotasina girecek. Eskiden de fazla bir elektrik ihtiyaci, iyilesen ptf fiyatlari da elbette olusacaktir. Burada Sayin Ft-2 nin hakkini verelim, bu ptflerle olmaz demisti. Ama su noktada da kendisine katilmayayim, su anki ptf statukosu da kalici olmayacak. 2020 oncesini referans almak bile dogru degil, cunku 2017-2020 TR si de yokus asagi inen bir kamyon gibiydi, CDS leri yukselen saglikli buyumeyen bir ulkeydi. Resesyon donemi atlatildiginda, hem sanayi hem turizm hem de refah artisiyla elektrik uretimi ve fiyatlari dengeye gelir ve elimizdeki bu verimli santral belki 2022 gibi olmasa da ciddi katkisini gosterecektir. Dagitim tarafi biraz sasirtti, oradan daha yuksek bir katki bekliyordum ama belki ptf mekanizmasindaki baski oranin da muhasebesini etkiliyordur bilmiyorum.

Buraya arada sirada gelen sakaci arkadaslarin yazdiklari da gulumsetiyor sagolsunlar Alarkonun yavas yavas 4 sene bekle dolar cinsinden x2.5 kazan statusunden, yatirimcilariyla dalga gecilen kaybettiren sirket goruntusune gecmesi iyi bir gelisme. Yer yer H*kt*s ponzisiyle bile karsilastirmislar. Ortaklarla ilgili kendinden emin cikarimlar da yine bolca paylasilmis. Ben asla gercek sebebini bilme imkanim olmayan faktorlere hikaye uydurup, kontrol edemeyecegim kisimlara odaklanmaktansa, aciklanan planlari izlemeye, kurulan sirketlere, yeni pazarlara bakmaya devam edecegim.

Supheci sakaci ve gormek istemeyenlere yaziyorum: Aslinda durum basit, yillar once muteahhitlik ve klimaciligin yanina devasa santrali acma isinde naptilarsa aynisini yapiyorlar. Ustelik bu kez risk daha az, ozkaynak bol. Keyiflerine gore kredi cekiyolar. Dalga gectigimiz ve sahtekarlikla sucladigimiz sirketi, yabanci bir devlet yatirima davet ediyor, binlerce donum arsayi bedelsiz veriyor, dogalgaz vs tesvigiyle buyrunuz diyor. Ve her sey planlanan zamanda, hizli bir sekilde gerceklesiyor Sorun yok yani siz rahat olun.

Bir de nasil bir hisse tasima korkusu var sizde ), ortak satisi oldu bize 90-120 arasindan mallari kitlediler korkusu cok acaip. Ben ilk mali 6 liradan aldim. Sonra 3.2 ye kadar dustu ve yukselip gitse normalde alabilecegimin 3 katini almis oldum o donemde. Ben mal tasimadan, risk almadan nasil olmali anlamiyorum, bundan baska bir yol bilmiyorum. Maasli calisanim, uygun gordugum fiyatlarda takilmasi benim icin avantaj, bu yatirimdan kisa ve orta vadede bir sey beklemiyorum.

Tek bir sektorun domine ettigi portfoyu dengeleme, donguselligi azaltma, dekarbonizasyon vs cok iyi fikirler. Bu fikirlere yatirim yapmaya devam edecegim. Daha once basardilar, bu kez daha hizli ve daha iyisini yapacaklar bence, iyimserim.
    demek ki epey bir çelişki belki de gülümseten çelişkiler oluşmuş burada domates fiyatlarını eklemeyi unutmuşuz. sn FT-' duyarsa ya da çağdaş versiyonları hemen kullanacaklardır...
    sn whisperer yukarıda yazdığım mesaj şahsınızla ilgili değil. sizin yazılarınızdaki tutarlılık bazen öyle anlaşılmasa da ve fikirler her zaman kabulümüzdür. sabah sabah biraz eğlenelim diye bir önceki mesajı yazdım. biline

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    5,118
     Alıntı Originally Posted by Whisperer Yazıyı Oku
    Sayin Tovbekar,

Ben aslinda olumsuz konusanlardan azcik altini dolduranlari pek seviyorum. Mesela Sayin Ft-2, tum gun didik didik etsin bilancolari, hic sorun degil. Bizim icin bedavaya seytanin avukatligini yapiyor sagolsun. Sirket yonetimini de aslinda savunmaktan ziyade, bu iletisim hatalarina farkli acidan da yaklasilabilecegini dusunuyorum ama sosyal medyadaki agir abilerden cok etkileniyorlar farkinda olmadan.

Benim beklentilerim de size paralel aslinda, 2025 te 700m$, 2027 sonunda 900m$, 28-29 da 1milyar$ uzeri kar neden olmasin diyorum. TCMB cok cevval cikip da dolari ucuz tutabilirse tahminler de ona gore degisebilir tabii. Rakamlar da cok onemli degil, yatirimlarin donusunu makul surede alacagimizi gorsek ve degisen dunyaya adapte olursak sorun yok. Hisse fiyatini piyasa, temettu miktarini sirket yonetimi bilir ama 25 ten itibaren kademeli dagitim oranini arttirirlarsa seviniriz. Ben pek tek hissede poz alacak kadar yurekli ya da odakli degilim ama Alarko onemli benim icin, buyuk pozisyonlardan biri.
    sn whispererın mesajı ola ki gene yanlış anlaşılabilir diye bazılarını öne aldım...

3. Ben de biraz eglenelim diye yazmistim

Karamsar bakanlar bir yolunu bulurlar, yapacak bir sey yok

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    ISPARTA K.
    Gönderi
    5,118
    haber domates haberi mi değil çünkü biz elektrik değil domates fiyatına endexliyiz ( ona da değiliz şimdi onu kullanıyoruz bahane olarak)

https://www.tamindir.com/haber/turki...campaign=89271
    PTF ler ne diyor
    dün yani 9 temmuz PTF ortalaması
    2575 Gün öncesi piyasa gerçek piyasa ne

eğer AA nın haberi doğruysa yani "AA tarafından paylaşılan habere göre, Türkiye'de dün 1 milyon 147 bin 848​​​​​​​ megavatsaatle günlük bazda tüm zamanların en yüksek elektrik tüketim seviyesine ulaşıldı. Önceki rekor 17 Ağustos 2023 tarihinde 1 milyon 132 bin 567 megavatsaatle kırılmıştı." PTFler de tavandan olmalıydı öğle saatlerinde bile neredeyse tavan olmayan PTFlerde dengesizlik var. bir yerlerde bir yanlışlık var ama ne?

bu işi bilen birileri izah eder mi?

Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Andromeda Nova386 12'22'84'
    Gönderi
    7,474
    AL / SAT / YAT / TUT yada Turşu kur tavsiyesi değildir, sadece FaL ve dedikodu.

Ek Açıklamalar
    Şirketimiz Yönetim Kurulu'nun 29.05.2024 tarihli kararı ile başlatılan pay geri alım işlemleri kapsamında; Şirketimizce 10.07.2024 tarihinde Borsa İstanbul'da pay başına 105,60 TL - 104,90 TL (ağırlıklı ortalama 105,27 TL) fiyat aralığından toplam 47.490 TL nominal değerli ALARK payları geri alınmıştır.

Bu işlemle birlikte Şirketimizin sahip olduğu ALARK paylarının toplam nominal tutarı 6.566.270 TL'ye ulaşmış olup bu payların sermayeye oranı % 1,509'dur.

Kamuoyuna duyurulur.

7. Alarko holdingde bir PR çalışmasıdır gidiyor. Yönetim beceriksizlikleri ve patronların açgözlülüğü
    sonucu holding değerlemesini getirdikleri yeri düzeltmeye çalışıyorlar ancak nafile. Bunu ben değil
    fiyatlama söylüyor. Bu satırları yazarken XU030 endeksinde negatif ayrışan 4 hisse var. PGSUS,
    ASELS, PETKM ve ALARK. Alark dışındakilerin son 1 haftada neredeyse %10 a varan primleri
    söz konusu. Alark ise malum.

Bugün, Ekonomim gazetesinde Vahap Munyar'ın Ümit Nuri Yıldız röportajı yayınlandı. Röportaj
    metnini aşağıda paylaşıyorum. Yeni 1 adet bilgi yok. Hep aynı bilgiler. Daha önce televizyonda
    defalarca kez anlattığı hikayeler. Bu özelliğiyle, ısmarlama bir röportaj havasında doğal olarak.

Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ümit Nuri Yıldız, hesap uzmanlığı, SSK Genel Müdür
    Yardımcılığı görevleri sonrası 24 yıl çalıştığı Alarko Şirketler Topluluğu’nda, 2021 yılında
    CEO’luk görevine atandığında durumu gözden geçirdi:

- Alarko Şirketler Topluluğu’na ilk başladığımda taahhüt grubunun payı yüzde 50-60
    dolayındaydı. Şu anda yüzde 7 civarına indi. Ama bu sefer de enerjinin payı çok arttı,
    yüzde 85-90’ları buldu. Yatırımları çeşitlendirmekte yarar var.

Topluluk CEO’su olarak ilk aldığı kararlardan biri “Strateji Başkanlığı†kurmaktı:

- Durumumuzu inceleyelim, gerekirse danışmanlardan görüş alalım. Belki 2-3 yeni
    sektöre girmemiz gerekebilir.

Bu arayış sırasında grubun ortakları Garih ve Alaton ailelerinin de onayıyla, Hillside
    markasıyla bulundukları turizm tesisi yatırımına odaklanma kararı alındı:

- Turizm grubumuz yüksek performansını koruyor. Her yıl bir öncekine göre daha iyi
    performans gösteriyor. Bodrum Gündoğan’da ikinci Hillside’ı açalım. Haziran 2025’te
    bitirmeyi planlayalım.

Hillside markasını yurtdışına taşıma konusuna da bakıldı:

- Maldivler’de renovasyona bile ihtiyaç duyulmayacak bir tesis var. Onu satın alabiliriz.

Söz konusu iki yatırımın maliyeti hesaplandı:

- Maldivler’deki tesis 120-130 milyon dolara mal olabilir. Bodrum Gündoğan’da da eski
    bir otel var. O bize uyacak gibi görünüyor. 90 milyon dolarlık yatırımla oteli neredeyse
    tamamen yıkıp yeniden yaparız. Ülkemiz turizmine kazandırırız.

Geçenlerde Alarko Holding’in İstanbul’daki merkezine gittim, CEO Ümit Nuri Yıldız’la
    sohbet ettim. Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İzzet Garih de, selamlaşmak
    üzere yanımıza uğradı, sonra biz Ümit Nuri Yıldız’la sohbeti sürdürdük. Yıldız, turizmle
    ilgili planlarını anlatıp sürdürdü:

- Turizmde hedefimiz 2030 yılına kadar Hillside’ı 5 veya 6 otellik bir zincir haline getirmek.
    Yurtdışı ve yurtiçi karışık yol almak istiyoruz. Sonraki 2-3 otelin biri yurtdışı, 2’si yurtiçi
    olacak şekilde düşünüyoruz. Tabi, pazara göre fikir değişebilir.

Pandeminin de etkisiyle tarıma yönelme kararı aldıklarını bildirdi:

- Daha çok kontrollü, modern sera tarımına girmek istedik. Tarıma kurumsal yatırım
    yapanlar vardı ama yan iş gibi giriliyordu. 40-50 dönüm, 100 dönüm gibi. Biz daha
    iddialı hedefle yola çıktık, 2030 yılına kadar ülkemizde 5 bin dönüm modern sera
    kurmayı planladık.

İnovatif iş modelleriyle, yapay zeka kullanarak, Türkiye’nin avantajlarını da dikkate
    alarak, Hollanda benzeri adımlar atmayı hedeflediklerini kaydetti:

- Bu hedeflerimiz doğrultusunda yol aldık. Jeotermal işletme ve arama ruhsatlarımızı
    da tamamladık. Türkiye’nin en büyük modern seracısı haline şimdiden geldik.

Seraların bulunduğu yeri sordum, anlattı:

- Seralarımız Afyonkarahisar merkez, Sandıklı, Eskişehir ve Denizli’de. Afyonkarahisar
    ve Denizli merkezde büyük sera komplekslerimizin inşa süreçleri devam ediyor.

Üretime başladıkları seraların büyüklüğünü merak ettim, paylaştı:

- Şu an 700 dönümü bulan seralarda üretim yapıyoruz. Bu yılın sonunda seralarımızın
    büyüklüğü 1500-2 bin dönüme çıkacak.

Sera yatırımlarıyla ilgili planlarını 2 yıl öne çektiklerini kaydetti:

- Ülkemizde 5 bin dönümlük sera yatırımının 600-650 milyon dolara mal olmasını
    bekliyoruz.

Başladıkları sera yatırımlarının Kazakistan Hükümeti’nin dikkatini çektiğine işaret etti:

- Biz Kazakistan’da taahhüt işlerimizle 30 yıldır faaliyet gösteriyoruz. Bizim tarım
    projelerimizi duyunca Kazakistan Başbakanı bizimle görüştü. Benzer projeyi
    Kazakistan’da yapmamızı istedi. Yakın zamanda bir yatırım için anlaştık. Bize
    1800 dönüm arazi tahsis ettiler.

Kazakistan’da seraların iklimlendirmesi için ucuz gaz ve elektrik garantisi verildiğini
    aktardı:

- Kazakistan’da bu ay ilk 400 dönümlük sera yatırımına başlayacağız. 2025 sonuna
    kadar 2 bin dönüme ulaşabiliriz. Kazakistan’da da 5 bin dönüme ulaşacağız. Orada
    bir de organomineral gübre fabrikası kurma planımız var, atıkları değerlendirmek için.

Kazakistan’daki yatırım büyüklüğü planlarını da sordum, anlattı:

- Kazakistan’da da 550-600 milyon dolarlık yatırım söz konusu olacak.

Ardından ekledi:

- Türkiye ve Kazakistan’daki toplam tarım-sera yatırımlarımız 2028-2030’a kadar
    1.2 milyar dolara ulaşacak.

Dünyada en çok tüketilen ürünün domates olduğunun altını çizdi:

- Seralarımızda yoğun olarak domates ve yanı sıra biber yetiştirme planıyla kolları
    sıvadık. Öncelikle domatesle başladık. Bu arada bir de tohum şirketi satın aldık ve
    yatırım yaptık. Kendi tohumlarımızı üretir hale geldik. 3 domates, 1 biber tohumu
    tescil ettirdik.

Türkiye’de 5 bin dönümlük seraya ulaştıklarında ciddi tarımsal atığın gündeme
    geleceğini kaydetti:

- Tarımsal atıkları değerlendirmek üzere organomineral gübre projesi geliştirdik.
    Böylece hem sıfır atık hedefine ulaşacağız, hem de sürdürülebilirliğe katkımız
    olacak. Organomineral gübre için 20 milyon dolarlık yatırım yapacağız.

Yeni çizilen yol haritası, Alarko Holding’in 4-6 yıl içinde Türkiye’nin önemli tarım
    oyuncuları arasına girmesini sağlayacak.

MEDAŞ, 6 ilde 2.5 milyon aboneye elektrik dağıtıyor
    Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ümit Nuri Yıldız, 70’inci yılını kutlayan grubun
    enerji işlerinin iyi gittiğini bildirdi:

- Merkezi Konya’da olan elektrik dağıtım şirketimiz MEDAŞâ€™la, 6 ilde, 80 bin
    kilometrekarelik alanda 2.5 milyon aboneye hizmet veriyoruz.

Bölgedeki kayıp-kaçak oranını sordum, yanıtladı:

- MEDAŞâ€™ı biz devraldığımızda kayıp-kaçak oranı yüzde 11-12’ydi. Şu an yüzde
    5.5 seviyesine düşmüş durumda. Tahsilat oranları da oldukça yüksek.

Ardından ekledi:

- MEDAŞ, yıllık 140-150 milyon dolarlık yatırımı kendi kaynaklarıyla yapabiliyor.

Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ümit Nuri Yıldız, enerji depolama konusunda
    uzun süredir birçok Avrupalı ve Çinli şirketle görüştüklerini bildirdi:

- Özellikle “şebeke ölçeğinde†denilen ölçekte büyük kapasiteli enerji depolama
    sistemleri, ticari ve konutlara yönelik enerji depolama sistemlerini belirledik.
    Burada ortaklık için birincil koşul Türkiye’ye know-how ve teknoloji transferiydi.

Çinli Gotion Grup ile mutabakat sağladıklarını belirtti:

- Yüzde 60 bizde, yüzde 40 pay onlarda olmak üzere ortaklık kurduk. Şimdi
    montaj fabrikasını kuracağız. 2025 yılının ilk çeyreği sonunda ürün çıkarmayı
    hedefliyoruz.

Ardından ekledi:

- Daha sonra pazardaki talebin gidişatına göre, lityum iyon pil hücresi fabrikasının
    kurulumu dahil tüm prosesi Türkiye’de yapacağız.

Alarko Şirketler Topluluğu CEO’su Ümit Nuri Yıldız, yeni girdikleri alanlardan birinin
    de havacılık olduğunu bildirdi:

- Pandemi ile birlikte e-ticaret çok arttı, kargo uçaklarına talep de beraberinde arttı.
    Dünyada çok ciddi kargo uçağı açığı var. O çerçevede biz de bir proje geliştirdik.

Eski yolcu uçaklarını kargo uçağına dönüştürme işine girme kararı aldıklarını kaydetti:

- EASA ile görüştük, olumlu yaklaştı. İngiliz bir firma ile sözleşme yaptık. EASA’da
    lisans çalışmalarımız sürüyor. Önce Airbus ile başlayacağız, sonra Boeing’e geçeceğiz.

“International Loading†sistemi kuracaklarını vurguladı:

- Uçağın bütünlüğünü bozmadan içini boşaltıp kargoya uygun hale getireceğiz.
    Dünyada “ILS, International Loading Systemâ€i ilk biz kurmuş olacağız.

İlk aşamada projeyi Portekiz’de başlatacaklarını ifade etti:

- Amacımız bu işi Türkiye’de yapmak. Bu iş için uygun havaalanı ve hangar gerekiyor.
    Hangar yapımı da 1.5-2 yılı buluyor. O yüzden ilk uçakları Portekiz’de yapacağız.
    Tahmin ediyorum 2 yıl içinde işi Türkiye’ye getiririz. Yılda 10-15 uçak dönüştürme hedefimiz var.

Günlerdir ekonomi televizyonlarında dönen alakasız Alarko Holding reklamlarından
    örnekler. Domates reklamı değil, klima reklamı değil, elektrik reklamı değil, bozulan
    algıyı düzeltme çabasında holding reklamı. Son karedeki Değerin Yeni Tanımı
    ibaresi çok kıymetli. Patronların tanımladığı ve tabana yaymak adına şirketin
    %10 unu sattıkları yeni oluşum. Bakalım bu söylemi de aynı arkadaş sahiplenecek mi?

Son olarak, üzüntüsünü paylaştığım bir gruptan bahsetmek istiyorum. Çok kıymetli
    patronların 12 milyon lot hisseyi 112 TL den sattığı bir takım yabancı yatırımcılar
    son bir buçuk ayda 9 milyon lotunu zararına sattılar ve satmaya da devam ediyorlar.
    Akılalmaz bir yatırımcılık örneği. Bu alış işlemine onay veren yabancı kurum yöneticisinin işine son verildiğini düşünmek hayalperestlik olmaz.

Sayfa 294/563 İlkİlk ... 194244284292293294295296304344394 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •