bu ihracatçılar değil miydi, üretim için ara malı ithalatı yapıyoruz, dolar sabit kalsın, işimize bakalım diyen?
herhalde yeteri kadar stok yaptılar, şimdi de dolar artsın diye velvele yapıyorlar. çalışana yönelik bir iyileştirme yapan yok. devlet asgari ücrette artışa gitmedi diye, çoğu özel sektör çalışanına temmuz ayı zammı vermedi.
pandemi ve sonrasında elde ettikleri tatlı kârlar hep gelsin istiyorlar.
Tufan Cömert
@tufancomert
Ihracatcilarimiz gene kalplerindeki kuru aciklamislar, tam aciklamayi dinlemedigim icin aktarilana bakarak fazla bir sey demek istemiyorum. Sadece statik kur analizini sacma, ihracati illa kur seviyesi ile iliskilendirmeyi daha sacma, bir suru insanin da bunu ciddiye almasini muthis sacma buldugumu soylemek isterim. Marka degeri ve ArGe konularini cozdukten sonra ihracatcilarimiz kuru tartissa hepimiz acisindan daha hayirli olur.
Aslinda aciklamada, kur seviyesinin hemen oncesinde dikkatimi ceken baska bir ifade var. Sn Gultepe diyor ki "Kur enflasyona paralel hareket etmeli. Kur ile enflasyon arasındaki farkı 5 puanı aşmamalı. Aksi halde sıkıntılar devam eder. Enflasyon yüzde 50 ise kurda yüzde 45 artış olsun diyoruz".
Bakiniz bu ilginc. Neden 5 puan? Neden 2, 7, 4, 9 degil? Nasil bir hesap yaptiniz acaba?
Ikincisi yonetilen kur sistemine herkes fazla alisti. Bir zaman sonra bu sistemi terk etmek zorundayiz, o zaman kur serbest dalgalanmaya geri donecek. Kurun piyasada belirlendigi, TCMB'nin asiri hareketlere mudahale ettigi 2018 oncesi sisteme geri dondugumuzde kur enflasyona ragmen nominal olarak da degerlenebilir. Yani enflasyon %20 iken kur mesela 33'ten 27'ye de gerileyebilir, zira bunu belirleyecek olan sermaye ve fon hareketleri olacak. O zaman ihracatimiz cokecek mi?
Altta 200'den yana ihracat hacmi ile USDTRY var, kur 2007-2008'de yatay iken ihracat neden sicramis acaba?
Lutfen ezbere konusmayi, kolayciligi bir kenara birakin da isinizi yapin kardesim.
https://ekonomim.com/ekonomi/tim-bas...-haberi-753915
BORSADA KESİNLİK YOKTUR OLASILIKLAR VARDIR.
Burada yazılan çizilenler eğitim çalışmasıdır yatırım tavsiyesi değildir .
Emlak Konut GYO AŞ'nin yeni Genel Müdürü Yasir Yılmaz oldu.
SON DAKİKA: Emekliye ek zamda kritik gün! Düğmeye basıldı, Bakan Işıkhan sunum yapmış! 3 ihtimal gündemde: "2 bin TL'den fazla olabilir
Yer İmleri