enflasyonu eninde sonunda telafi eder, er ya da geç, HATTA FAİZ GETİRİSİNİ BİLE KATLMA POTANSİYELİ VAR BENCE enflasyon bence kesin gibi... ama faizi katlar mı bilmem yani OLUR OLMAZ arasını BİLEMEM, zira geçmişin aynen tekrar edip etmeyeceğni bilemeyiz...geçmişe dönük back testleri kendim yapmadım ama faiz getirisnin üstünde bir getirisi olduğunu söyleyenler var uzun vadede... faizler düşüp yataya sardığında eregliyi burlarda zaten bulamazsın, hem faizden parayı götüreyim hem eregliyi ucuzdan maliyetleneyim yok öyle bir dünya :D... (şimdi yazacakalrım bazıalrı için saçma gelebilir ama gene de yazmak isterim)
bistte asıl düzeltmeyi faizlerin düşüş evresine girip elli düşüş gerçekleşip yataya sardığı döneme kadarki dilimde bekliyorum
Nedenine gelince örneğin faziler yükselirken normalde borsa düşer derler ama buraya kadar gerisini o tvde gördükleriniz anlatmaz ekonomi teorisini söyler geçer....bu bir ekonomi teorisidir ve doğrudur da ancak piyasa pratiği ise farklı işler... faizler yükselirken borsa da yükselir bunun sebebi bisttekilerin yüksek faize kısa vadeli daha fazla miktar parayla girmek istemesidir. Bu süreçte faizde vadeyi kısa seçerler çünkü faizler artış eğilimindedir...Bu sirkilasyondan bistte olumlun olarak payını alır... bisti yükseltip tepeden mal dağıtmak isterlerki faziden nemalanacak paranın mikatrını arttırabilirsenler... bu yüzen ky yıda işe dahil edip bir yükseliş momentumu oluşturmaya çalışırlar... yani piyasa piratikleri her zman önden gider piyasa teorileri ise daha geriden gelir ve geç hissedilir, yani faizler yükselirken piyasa pratiği olarak borsa ralli yapar zirvye ulaşıp yataya sardığında bu sefer ekonomi teorielrinin etkisi hissedilir ve borsa düşmeye başlar (şimdiki durumu belki bu açıklıyordur)
gene faizler zirvesine ulaşıp yataya sardığında ve faizin düşüş emareleri ortya çıktığında duruma göre borsa yine piyasa momentumu sağlanabilirse önce ralli yapma eğilimindedir, bunun sebebi de fonların faizler hala yüksekken daha fazla miktarla daha yüksek bir orandan faizde daha uzun vade nemalanmak istemeleridir, (sonra ya da momentum sağlanamazsa biste satış da gelebilir) ama bence borsa asıl düzeltmesini fiazler düşerken düşük konuma gelip yataya sardığı evrede yapacak o zman diliminde de dayanıklı olmak gerekir... bunun sbebi de faizler ılımlı düşerken hep daha üst bir orandan nemalanmak istemeleri diyelim 51 de nemalanan fonalar var ve bu süreçte faiz 40 a düştü bist momentum sağlanamzsa satış yer faziler daha düşüğe gelmeden 40 tan nemlanamak isteyenler nedeniyle yani her düşüş öncesi bir önceki yüksek faziden daha uzun vade nemalanma isteği artar
son söz ekonomi teorileri ayrı piyasa pratikleri ayrıdır, piyasa pratikleri önden gider ekonomi teorileri etkisini daha geç sonradan hissettirir
Yer İmleri