Sayfa 2260/2460 İlkİlk ... 1260176021602210225022582259226022612262227023102360 ... SonSon
Arama sonucu : 19680 madde; 18,073 - 18,080 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

1. https://x.com/yurtdisihisse/status/1...237770937?s=46

Çip üretiminde kullanılan litografi cihazlarını üreten Hollandalı $ASML, sipariş beklentilerinin yarı yarıya azaldığını duyurmasıyla %15’ten fazla değer kaybetti.

3. çeyrek sipariş beklentisi €5.4 milyar iken, €2.6 milyar olarak gerçekleşti.

Çip hikayesininde sonuna geldik. Bakalım dünyanın yeni gündemi ne olacak.

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

https://www.ekonomim.com/ekonomi/yat...-haberi-773616

Yabancı doğrudan yatırım dengesindeki bozulmaya bağlı olarak Türkiye'den yurtdışına giden net sermaye niteliğindeki yatırımların, gelen yatırımlara oranı da artış eğilimini sürdürüyor.

Gayrimenkul ve diğer sermaye (ana şirketlerin yabancı ülkedeki kendi şirketine verdiği borç-kredi) dışarıda bırakılarak, tasfiye edilen yatırımlar da düşülerek net sermayeye bakıldığında ise giden yatırımın son dönemde gelen yatırımdan daha fazla olduğu görüldü. İstatistik veri olan 1991 yılından bu yana ilk kez 2023 ve 2024'te giden yatırım, gelen yatırımdan daha yüksek hale geldi. 2023'ün tamamında gelen her 100 dolarlık "sermaye" nitelikli net yabancı doğrudan yatırıma karşılık, Türkiye'den 103,61 dolar yurt dışına yatırım gitti. 2024 Ocak-Ağustos döneminde ise gelen her 100 dolarlık "sermaye" nitelikli yatırıma karşılık, 104,3 dolar yurt dışına yatırım yapıldı.

2024 Ocak-Ağustos döneminde Türkiye'deki kişilerin gayrimenkul alımının tutarı, bir önceki yıl aynı döneme kıyasla yüzde 17,09 artarak 1 milyar 377 milyon dolara ulaştı. Türkiye'de yerleşik kişilerin yurt dışından aldığı gayrimenkulün tutarı 2021'de 371 milyon, 2022'de 628 milyon dolarken, 2023'te sıçrama yaparak 1 milyar 782 milyon dolara ulaştı. 2024'te de bu tutarın üzerinde oluşma ihtimali belirdi. Yıllıklandırılmış tutarda da 2024 Ağustos ayı itibariyle 1 milyar 983 milyon dolarlık gayrimenkul alımı yapıldı.

2024 Ocak-Ağustos döneminde;yurt dışı yerleşiklerin doğrudan yatırımları sadece 6.410 milyar dolar,bundan da 2.024 milyar dolar gayrımenkul çıkarılırsa sadece 4.386 milyar dolar.Bu rakamlar son derece çok düşük rakamlar.Örneğin,2006 yılında 17.6 milyar dolar,2007 yılında19.1 milyar dolar doğrudan yatırım gelmişti.
    Yurt dışından gelen doğrudan yatırımlar yatırım ortamının giderek kötüleşmesine bağlı olarak(hukuk sisteminde bozulma ,mevzuatın sık sık değişmesi,şeffaflığın olmaması,kamunun tüm piyasa oyuncularına eşit mesafede olmaması,yüksek enflasyon,serbest piyasa ekonomisine sık sık müdaheleler)dibe vururken yerlilerin yurt dışındaki yatırımları ise gerek gayrımenkul gerek doğrudan yatırımlar gerekse portföy yatırımları olarak hızlı bir yükselişte.
    Son düzenleme : deniz43; 16-10-2024 saat: 09:41.

https://x.com/ATAISIK_/status/1846164371073884364

"TUSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu:

- Türkiye'nin protein üretiminin hepten yok olma tehlikesi ile karşı karşıyayız.

- Çiftçiye karşı komplo kuran bir sanayici var. İş kölelik sistemini de geçti.

- Ben de hayvanlarımı kestirmeye başladım."

Bunu söyleyen kişi hayvancılığı dünyadaki benzerleriyle,en modern tekniklerle,en verimli şekilde yapan kişi.Onun bile dayanma gücü kalmamışsa ,durum çok kötüye gidiyor demektir!...

Telekomünikasyon,sigortacılık,demir çelik,çimento,eğitim özel okullar,özel hastaneler...Üretim ve dağıtım kanallarında kartel yapılar ve tekelleşme enflasyonu besliyor.Bunun bir örneği de gıda sanayicilerinin oluşturduğu kartel yapılar.Bu yüzden süt üreticilerinin dayanacak güçleri kalmadığından hayvanlarını kesime göndermek zorunda kalıyorlar.Sonucu ise felaket olacak ,2 yıl sonra üretim çok azalacağından süt ürünleri ve et fiyatları fezaya çıkacak.Bu işten en kazançlı şıkacaklar da Bakanlıktan ithalat imtiyazı alacak iktidara yakın iş adamları olacak,paraya boğulacaklar.Ekonomi yönetimi seyrediyor,rekabet kurulu seyrediyor,Türkiyede hayvancılık bitiyor...Yazıklar olsun.

4.  Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Devalüasyon olunca şirketlerin değeri de hemen Devalüasyon oranı kadar TL olarak artıyor,Devalüasyon olmadan önceki dolar değerine yeniden geliyor.
    Doğrudur, özellikle yabancı kaynaklı fiyatlamalar varsa bu olabiliyor. Fakat benim demek istediğim dolar bazında baskılanan kurdan dolayı hisse fiyatları olması gereken fiyatlardan daha pahalı görünüyor. Sanki ülkede hiç enflasyon yokmuş o nedenle dolar da sabitmiş gibi fiyatlanıyor. Bu şuna da benziyor biraz: enflasyon muhasebesi sadece bilançolara yapılıyor ama fiyatlar bundan ariymiş gibi yapılıyor. Hoş ederinin altında şirket gerçekten az ama hala var.

Alıntı Originally Posted by RAVİ Yazıyı Oku
    Doğrudur, özellikle yabancı kaynaklı fiyatlamalar varsa bu olabiliyor. Fakat benim demek istediğim dolar bazında baskılanan kurdan dolayı hisse fiyatları olması gereken fiyatlardan daha pahalı görünüyor. Sanki ülkede hiç enflasyon yokmuş o nedenle dolar da sabitmiş gibi fiyatlanıyor. Bu şuna da benziyor biraz: enflasyon muhasebesi sadece bilançolara yapılıyor ama fiyatlar bundan ariymiş gibi yapılıyor. Hoş ederinin altında şirket gerçekten az ama hala var.
    Enflasyon muhasebesi yokken borsa fiktif karlarla dolar cinsinden %100'den fazla prim yaptı.Ama şimdi enflasyon muhasebesi uygulanıp gerçek bilançolara baktığımızda, bankacılık sektörünün komple zararda olduğunu görüyoruz.Sanayi ise son 3 aydır sert daralıyor,rekabet gücü azalmış durumda,hem iç pazarlarda hem dış pazarlarda sıkıntı var,muhtemelen önümüzdeki 3-4 bilanço dönemi daha kötü bilancolar gelecek.Alternatifi sabit getirili yatırım araçlarında ise risksiz dolar cinsinden reel getiri var,yabancılar da borsaya endeksin dolar değeriyle bakıyorlar ve TL baskılanmışkan devalüasyon riskine karşı borsadan uzak duruyorlar.Aynı risk tahvilde de var ama oradan hemen çıkmak mümkün, Türk bankaları ellerindeki tahviller değer kaybetmesin diye satışları karşılıyorlar ama borsada büyük montajlı satışları karşılayacak bir kurumsal yapı olmadığından hapis kalacakları için uzak duruyorlar.Ancak devalüasyon olursa veya endeks dolar cinsinden cazip seviyelere gelirse gelebilirler,o da hedge fonlar için geçerli. Kredi notumuz yatırım yapılabilir seviyenin altında olduğu için yabancı büyük emeklilik fonları borsamıza gelemez.

Üçüncü çeyrek sanayi bilanço beklentileri için bir de örnek vereyim:

İş yatırım Arçelik için yapmış:

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2...kar-tahmini-2/

https://arastirma.isyatirim.com.tr/w...0/Capture2.png

2.Çeyrekteki 432 milyon TL'lik zararın 3. çeyrekte 2.798 milyar TL'ye yükselmesini bekliyorlar.

Bir örnek daha Ereğli için:

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2...4-kar-tahmini/

https://arastirma.isyatirim.com.tr/w...3c24tahmin.png

İş Yatırım Ereğlide

2.Çeyrekteki 4.386 milyar TL'lik karın 3. çeyrekte 107 milyon TL zarara TL'ye dönmesini bekliyorlar.
    Son düzenleme : deniz43; 16-10-2024 saat: 16:32.

6. Kapıyı kapattı; bir koltuğa yığılır gibi oturdu; eliyle işaret ederek beni de oturttu. Çok yorgun, düşünceli ve sinirli görünüyordu; bir sigara yaktı:

"Bunalıyorum çocuk, büyük bir ıstırap içinde bunalıyorum!†dedi.

“Görüyorsun ya, her gittiğimiz yerde mütemadiyen dert, şikâyet dinliyoruz. Her taraf derin bir yokluk, maddi, manevi bir perişanlık içinde. Ferahlatıcı pek az şeye rastlıyoruz; maateessüf memleketin hakiki durumu bu işte! Bunda bizim günahımız yoktur; uzun yıllar hatta asırlarca dünyanın gidişinden gafil, birtakım şuursuz idarecilerin elinde kalan bu cennet memleket; düşe düşe şu acınacak hale düşmüş. Memurlarımız henüz istenilen seviyede ve kalitede değil; çoğu görgüsüz, kifayetsiz ve şaşkın. Büyük istidatlara mâlik olan zavallı halkımız ise, kendisine mukaddes akideler şeklinde telkin edilen bir sürü batıl görüş ve inanışların tesiri altında uyuşmuş, kalmış.

Bu arada beni en çok üzen şey nedir bilir misin? Halkımızın zihninde kökleştirilmiş olan, her şeyi başta bulunandan beklemek itiyadı. İşte bu zihniyetle; herkes büyük bir tevekkül ve rehavet içinde, bütün iyilikleri bir şahıstan, yani şimdi benden istiyor, benden bekliyor; fakat nihayet ben de bir insanım be birader, kutsi bir kuvvetim yoktur ki.

Münasebet düştükçe daima tekrar ediyorum; bütün bu dertlerin, bütün bu ihtiyaçların giderilmesi, her şeyden evvel, pek başka şartlar altında yetişmiş; bilgili, geniş düşünceli, azim, feragat ve ihtisas sahibi adam meselesidir, sonra da zaman ve imkân meselesi. Bu itibarla evvela kafaları ve vicdanları köhne, geri, uyuşturucu fikir ve inançlardan temizleyeceksin. İşlerinin ehli, idealist ve enerjik insanlardan mürekkep, muntazam, her parçası yerli yerinde, modern bir devlet makinesi kuracaksın; sonra bu makine halkın başında ve halkla beraber durmadan çalışacak, maddi ve manevi her türlü istidat ve kaynaklarımızı faaliyete getirecek, işletecek, böylece memleket ileriye, refaha doğru yol alacak. Başka çaremiz yoktur, ileri milletler seviyesine erişmek işini; bir yılda, beş yılda, hatta bir nesilde tamamlamak da imkânsızdır. Biz şimdi o yol üzerindeyiz; kafileyi hedefe doğru yürütmek için, beşer takatinin üstünde gayret sarf ediyoruz; başka ne yapabiliriz ki?

Biraz durdu, gözleri dolmuştu; elleri hafifçe titriyordu, “Kalk, bana bir kahve getirmelerini söyle de, gel!†dedi.

Anlamıştım; aşikâr bir hal alan heyecanını yenmek için yalnız kalmak, vakit kazanmak istiyordu. Kendisini ilk defa böyle bir halde görüyordum. Demek ki teşhisim doğru idi. Dışarıda birkaç dakika oyalandım; odaya döndüğüm zaman, epeyce sakinleşmişti, susuyordu. Getirilen kahveyi yavaş yavaş içti, sonra gözlerimin içine bakarak, her zamanki metin sesiyle konuştu:

“Her ne hal ise! Yeise değil, hatta ufak bir tereddüde dahi düşmeye mahal yoktur; halimizi bilmekle beraber cesaretimizi kaybetmemeli, ümit ve şevk içinde yolumuza devam etmeliyiz; er geç, fakat muhakkak gayemize varacağız. Hadi artık seni bırakayım; ben de hazırlanıp sofraya ineceğim.â€

Salondan nasıl çıktığımı bilmiyorum; Çelik İradeli Adamın, velev beş, on dakikalık olsun, böyle bir sinir buhranı geçirmiş olması, beni çok sarsmıştı; günlerce bunun tesiri altında kalmıştım.

Hasan Rıza Soyak - Atatürk'ten Hatıralar, 389-390...
    @lordsinov
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

7.  Alıntı Originally Posted by pit Yazıyı Oku
    Kapıyı kapattı; bir koltuğa yığılır gibi oturdu; eliyle işaret ederek beni de oturttu. Çok yorgun, düşünceli ve sinirli görünüyordu; bir sigara yaktı:

"Bunalıyorum çocuk, büyük bir ıstırap içinde bunalıyorum!†dedi.

“Görüyorsun ya, her gittiğimiz yerde mütemadiyen dert, şikâyet dinliyoruz. Her taraf derin bir yokluk, maddi, manevi bir perişanlık içinde. Ferahlatıcı pek az şeye rastlıyoruz; maateessüf memleketin hakiki durumu bu işte! Bunda bizim günahımız yoktur; uzun yıllar hatta asırlarca dünyanın gidişinden gafil, birtakım şuursuz idarecilerin elinde kalan bu cennet memleket; düşe düşe şu acınacak hale düşmüş. Memurlarımız henüz istenilen seviyede ve kalitede değil; çoğu görgüsüz, kifayetsiz ve şaşkın. Büyük istidatlara mâlik olan zavallı halkımız ise, kendisine mukaddes akideler şeklinde telkin edilen bir sürü batıl görüş ve inanışların tesiri altında uyuşmuş, kalmış.

Bu arada beni en çok üzen şey nedir bilir misin? Halkımızın zihninde kökleştirilmiş olan, her şeyi başta bulunandan beklemek itiyadı. İşte bu zihniyetle; herkes büyük bir tevekkül ve rehavet içinde, bütün iyilikleri bir şahıstan, yani şimdi benden istiyor, benden bekliyor; fakat nihayet ben de bir insanım be birader, kutsi bir kuvvetim yoktur ki.

Münasebet düştükçe daima tekrar ediyorum; bütün bu dertlerin, bütün bu ihtiyaçların giderilmesi, her şeyden evvel, pek başka şartlar altında yetişmiş; bilgili, geniş düşünceli, azim, feragat ve ihtisas sahibi adam meselesidir, sonra da zaman ve imkân meselesi. Bu itibarla evvela kafaları ve vicdanları köhne, geri, uyuşturucu fikir ve inançlardan temizleyeceksin. İşlerinin ehli, idealist ve enerjik insanlardan mürekkep, muntazam, her parçası yerli yerinde, modern bir devlet makinesi kuracaksın; sonra bu makine halkın başında ve halkla beraber durmadan çalışacak, maddi ve manevi her türlü istidat ve kaynaklarımızı faaliyete getirecek, işletecek, böylece memleket ileriye, refaha doğru yol alacak. Başka çaremiz yoktur, ileri milletler seviyesine erişmek işini; bir yılda, beş yılda, hatta bir nesilde tamamlamak da imkânsızdır. Biz şimdi o yol üzerindeyiz; kafileyi hedefe doğru yürütmek için, beşer takatinin üstünde gayret sarf ediyoruz; başka ne yapabiliriz ki?

Biraz durdu, gözleri dolmuştu; elleri hafifçe titriyordu, “Kalk, bana bir kahve getirmelerini söyle de, gel!†dedi.

Anlamıştım; aşikâr bir hal alan heyecanını yenmek için yalnız kalmak, vakit kazanmak istiyordu. Kendisini ilk defa böyle bir halde görüyordum. Demek ki teşhisim doğru idi. Dışarıda birkaç dakika oyalandım; odaya döndüğüm zaman, epeyce sakinleşmişti, susuyordu. Getirilen kahveyi yavaş yavaş içti, sonra gözlerimin içine bakarak, her zamanki metin sesiyle konuştu:

“Her ne hal ise! Yeise değil, hatta ufak bir tereddüde dahi düşmeye mahal yoktur; halimizi bilmekle beraber cesaretimizi kaybetmemeli, ümit ve şevk içinde yolumuza devam etmeliyiz; er geç, fakat muhakkak gayemize varacağız. Hadi artık seni bırakayım; ben de hazırlanıp sofraya ineceğim.â€

Salondan nasıl çıktığımı bilmiyorum; Çelik İradeli Adamın, velev beş, on dakikalık olsun, böyle bir sinir buhranı geçirmiş olması, beni çok sarsmıştı; günlerce bunun tesiri altında kalmıştım.

Hasan Rıza Soyak - Atatürk'ten Hatıralar, 389-390...
    @lordsinov

Aradan geçmiş 100 yıl ve ATA'nın yokluğu dışında değişen bir gram bir şey yok, bir arpa boyu yol alınamamış... Yazık...

Beyaz Zambaklar Ülkesi'nde adında bir kitap var. Okullarda okutulması için ATA'nın görüşlerinden biridir, bu kitap bitik durumda olan bir ülkenin nasıl eğitim seferberliğiyle kalkındığını ıspatlayan şahane eserdir...

Lakin bizim bu zihniyetimizle yine olmaz, yine olmaz...

https://www.ekonomim.com/kose-yazisi...oogle_vignette

Merkez'i ciddiye alan kaldı mı?

Sayfa 2260/2460 İlkİlk ... 1260176021602210225022582259226022612262227023102360 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •