Cumhuriyetimizin kurucusu,vatanımızın kurtarıcısı ,Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 86. yıldönümünde sevgiyle,saygıyla, minnet ve şükran duygularıyla anıyoruz
Cumhuriyetimizin kurucusu,vatanımızın kurtarıcısı ,Mustafa Kemal Atatürk'ü vefatının 86. yıldönümünde sevgiyle,saygıyla, minnet ve şükran duygularıyla anıyoruz
Cumhuriyetimizin banisi Halaskargazi Mustafa Kemal Atatürk ün mekanı cennet ruhu şad olsun ..
bizim için omrunu feda edip yıllarca mücadele etti Türk yeryüzünden silinmek istenirken kurtardı.. Allah razı olsun
yazdıklarım tamamen kişisel yorumlarım olup hiçbir şekilde yatırım tavsiyesi değildir ... sizi mutlu edecek ninja yolunu kendiniz çizmeniz dileğiyle...
1 yıllık vadede küresel piyasalarda öngörülerim ne:
-Çok şişmiş ABD borsalarında 2025 yılı Eylül-Kasım arasında %20-%25 arasında tepeden düşüş ve borsa endekslerinde sert düzeltme beklyorum.Küresel piyasalarda da ABD borsalarını takiben sert satışlar bekliyorum.
-Emtia fiyatlarında büyük ölçüde, bu ürünlerin kabaca %50'sinden fazlasını tüketen Çin'in talebi belirleyici olmaya devam edecek.Çin ekonomisinde eski parlak büyüme oranları beklemiyorum,(yükselen korumacılık ve gümrük tarifeleri nedeniyle dış talepte düşüş ve içeride tüketici güveninin düşük olması nedeniyle iç talepte kayda değer bir yükseliş beklenmemesi nedeniyle) bu nedenle emtia fiyatlarında -jeostratejik büyük bir gerginlik olmadıkça- kayda değer yükseliş beklemiyorum.2025 yılı sonbaharında küresel borsalarda sert düşüş,servet kaybı etkisine bağlı olarak tüketimde düşüş ve küresel ekonominin büyüme hızında düşüş nedeniyle,bu tarihten sonra ekonomiler yeniden toparlanıncaya kadar emtia fiyatlarında düşüş bekliyorum.
-Altın fiyatlarında da Çin talebi belirleyici olacak.Trump yönetiminde ABD'nin Çin'e ürün yelpazesine göre %60-%100 arasında uygulayacağı gümrük vergilerine misilleme olarak, -azaltmakla beraber- halen elinde olanan 775 milyar dolarlık ABD Hazine tahvillerinin bir bölümünü altın almaya yöneltmesiyle ve Çin halkında da -faizlerin düşük,borsalarının istikrarsız ve gayrımenkul fiyatlarında geri gidiş olması nedeniyle- merkez bankasının altın talebine iştirakiyle -altın fiyatları tarihinin en yüksek seviyesini görmesine rağmen- 2025 yılında da prim yapmaya devam edebilir.
-ABD'de Trump yönetimiyle birlikte gümrük duvarlarında yükselmeyle beraber,ithal ürünlerin pahalı hale gelmesiyle enflasyonun yükselmesi bekleniyor.Keza Trump'ın kaçak giriş yaparak çalışan göçmenleri sınır dışı ederek ve yeni yabancı işgücü girişlerini önlemesiyle,işgücü azalmasına bağlı olarak,şirketlerin çalışan bulmakta zorlanması ve daha yüksek ücret teklif etmek zorunda kalmalarıyla bunun da enflasyonist etki yaratması ancak ithal mallara gümrük tarifelerinin yükseltilmesi nedeniyle rekabette sorun yaşamayacakları ancak yükselen fiyatların enflasyonu beslemesi bekleniyor.Keza Trump'ın vergileri düşürmesinin de tüketimi artırıcı ve enflasyonist etkisi olacaktır.
Sonuç olarak hem enflasyonun yükselecek olması,hem de yıllık 1.8 trilyon dolar bütçe açığı varken bütçe açığını daha da artıracak politikalar ,daha fazla borçlanma ihtiyacına bağlı olarak ABD tahvil faizlerini yükseltecek , küresel borçlanma maliyetlerinde artış getirecektir.
Tahvil faizlerinin yükselmesi tahvillerin değer kaybı manasına geldiği için tahvil yatırımları da isabetli olmayacaktır.
-İhracata dayanan avrupa ekonomisi 2025 yılında yükselen gümrük duvarlarıyla muhtemelen resesyona girecektir.
-2025 yılı ikinci yarısı için en uygun portföy yatırımı -bana göre- ,TÜFE'ye endeksli ABD Hazine kağıtı,içeride de para piyasası fonları ve bir miktar altın gözüküyor.Öncesinde ise ,mevcut trend devam eder gözüküyor.
Bu varsayımlarının temeli küresel ölçekte;Merkez bankalarının "aşırı kolay" para sağlama taahhüdü ve hükümetler genelinde devam eden genişletici maliye politikalarının birleşimi olarak,küresel para arzının (enflasyon +reel gsyih) büyümesinin çok üzerinde büyüyerek tüm varlık sınıflarında balon oluşması,bu balon sayesinde zombi şirketlerin serbest piyasa koşullarında piyasadan ayıklanmaması nedeniyle rekabet ve piyasa mekanizmasına zarar vermesi ve makroekonomik dengelerin mevcut dengelerle sürdürülemez hale gelmesinin çok yakın olması ve tetikleyici bir nedenle bir kırılma olacağı ve makroekonomik dengelerin olması gereken seviyelerde yeniden dengeleneceği varsayımına dayanıyor.
https://www.ekonomim.com/sektorler/o...-haberi-779140
Hafif ticaride pazar, ithalata teslim oldu
Türkiye otomotiv sanayisinde üretimdeki daralma ekimde hızlanırken, hafif ticari araç satışlarında ithalatın payı %80'i aşarak tarihi rekora ulaştı. Ekimde yerli hafif ticari araç satışları %43 azalırken, ithal hafif ticari araç satışları %54 arttı.
Yerli hafif ticaride 9 aylık ortalama kapasite kullanımı da yüzde 30 seviyesine geriledi. Yakın döneme kadar hafif ticari araçta Avrupa'nın en büyük üretim üslerinden biri olan Türkiye, önce Fiat Doblo, ardından da Ford Otosan'ın üretimlerini diğer ülkelere kaydırmalarının ardından bu pazardaki üstünlüğünü kaybetti. Türkiye'de uygun fiyatlı yerli hafif ticari araç üretimi azalırken, pazara sunulan ithal hafif ticari araç çeşitliliğinin artması yerli üretim payındaki düşüşü hızlandıran bir diğer neden oldu.
Günaydın
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Benim yaklaşım tarzımı biliyorsunuz, faizle birlikte enflasyon da düşecek..
https://www.ekonomim.com/gundem/son-...-haberi-778800
Yavaş yavaş TL den çıkmalımıyız acaba?
Yer İmleri