Sayfa 20/285 İlkİlk ... 1018192021223070120 ... SonSon
Arama sonucu : 2279 madde; 153 - 160 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1.  Alıntı Originally Posted by emregunes Yazıyı Oku
    Baştan itibaren okudum.
    Kıymetli bir topik olmuş.

Sayın @TRENDHOUND elinize sağlık...
    Emre baştan itibaren hepsini okudun ha? Valla helal olsun ben olsam sıkılır yarıda bırakırdım. 👍
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Farkında mısınız bilmiyorum borsada entropi azalma eğiliminde yani belirsizlik ve kaos ortamından yavaş yavaş çıkıp düzenliliğe ve dengeye doğru yol alıyoruz. Bunun tercümesi risk iştahının yükseldiğidir. Yine bilimsel takılıp finans ve borsa dünyasında entropinin ne anlama geldiğini biraz daha açayım.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Şirketker ve borsa ortamı tıpkı evren gibi büyük ölçüde kapalı bir sistemdir. Dolayısıyla kapalı bir sistemde entropi sürekli artıyorsa, termodinamiğin ikinci yasasına göre işletmelerde de borsada da artacak demektir. Termodinamiğin ikinci yasasına göre kendiliğinden gerçekleşen süreçler her zaman düşük entropiden yüksek entropiye doğru gider. Kendiliğinden gerçekleşen süreçlerde entropi her zaman arttığı için, entropiyi bir düzensizlik veya kaos ölçüsüyle eşdeğer tutabiliriz. Ancak iş dünyasında veya borsa ortamında entropiye kaos yerine olasılık ölçüsü olarak bakmak daha doğru olur, ki bu terimin gerçek değerinin yattığı yer de burasıdır. Standart sapma ve çan eğrisini kullanmak yerine entropiyi kullanmak daha faydalı sonuç verir. Entropinin ne olduğu ile alakalı şu örneği vereyim: Mutfağınızı ele alın. Mutfağınızı kullanımlar arasında toparlamazsanız zamanla düzensizleşir; entropi artar. Yükselen entropi düzensizliğin, karmaşıklığın ve riskin arttığı anlamına gelir.

4. Piyasalardaki ve borsadaki entropinin bir nedeni de gürültü'dür. Finansal piyasalar bağlamında "gürültü", gerçek temel eğilimleri şaşırtan, çarpıtan veya yanlış temsil eden rastgele, mantıksız veya algı yönetimi sayesinde yanlış yönlendirilmiş faaliyetler anlamına gelir. Bunlar da genellikle duygusal davranan, fevri hareket eden, trend takibine veya söylentiye dayalı al-sat yapan acemi veya çok kısa vadeye odaklanmış yatırımcıların treyd etme davranışlarından kaynaklanır. Piyasa gürültüsünün neden olduğu entropi, yatırımcıların trendi neyin yönlendirdiğini, trendin değiştiğini mi yoksa sadece kısa vadeli dalgalanma mı yaşandığını ayırt etmelerini zorlaştırır.

Beta, standart sapma, volatilite gibi entropi de bir rastgelelik ölçüsü olarak finansal riski ölçmek için kullanılır. Finans dünyasında risk, yatırımcının ihtiyaçlarına göre hem faydalı hem de zararlıdır. Mesela günlükçüler yüksek beta veya yüksek volatiliteye sahip dolayısıyla da yüksek entropili ama sonuç itibariyle yüksek riskli hisselerle iş yapmayı tercih eder.

5. Entropisi yüksek olan bir hisse senedi diğerlerine göre daha risklidir. Entropi betadan daha iyi bir risk modeli sağlar. Bir portföydeki hisselerin veya varlıkların sayısı arttığında beta gibi entropi ve standart sapma da azalır ve sonuçta risk azalmış olur. Portföy dizayn ederken entropi optimizasyonuna gitmek oldukça faydalıdır. Entropi, bir portföyün rastgeleliğini veya beklenen sürprizini izole etmenin en kestirme yoludur.

6. Örneğin VIOP gibi finansal türev araçlarda entropi, riski tanımlamanın ve en aza indirmenin bir yolu olarak kullanılır. Geleneksel Black-Scholes varlık fiyatlama modelinde tüm risk lerden korunulabileceği varsayımı vardır. Yani tüm riskler önceden belirlenebilir ve hesaplanabilir. Doğal olarak bu gerçekçi bir model değil. Entropi kavramı, menkul kıymet veya varlıkların temelinde yatan ve onların ayrılmaz bir parçası olan rastgeleliği ortadan kaldırmak için kullanılır. Özetle entropi, belirli bir sistem veya finansal araç içindeki riski tanımlayacak en iyi değişkeni belirlemenin bir yoludur.

Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    Emre baştan itibaren hepsini okudun ha? Valla helal olsun ben olsam sıkılır yarıda bırakırdım. ��
    Sn emregüneş hocam gibi bizde okuduk.
    Yalnız benim için fazla bilimsel .
    Yaşım genç olaydı ezberlerdim yazdıklarınızı (değerli buluyorum).Lakin bizden geçti artık(öğrenme zorluğu ve unutkanlık başladı).
    Şimdiye dek yazdıklarınızdan sözlü yapsanız sınıfta kalırım.

Saygılarımla sn TRENHOUND üstadım.
    Yatırım uzmanı değilim .Aracı kurumlarda bolca uzman ve uzman görüşleri var.

8. Bilimsel takılma burada sona erdi. BİST ortamında hiç kimse entropiye filan bakmaz hatta hiç kimsenin aklının ucuna bile gelmez, belki de bu terimi hayatında hiç duymamıştır, duysa bile borsada bunun uygulanışından haberdar değildir, ama benim gibiler bakma ihtiyacını duyar ve bu da profesyonelliğin gerekliliğidir. BİST gibi borsalarda her daim Greater Fool teorisi geçerli olsa da sistemin dinamiğini ve momentumun yön ve gidişatını gösterme açısından ben şahsen entropiyi çok önemli buluyorum. Şu anda entropinin düşüyor olması ve bunun olası sonuçları benim takibimdedir.

TH'nin haricinde böyle davranan yok BİST'te. 😊

Sayfa 20/285 İlkİlk ... 1018192021223070120 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •