Alýntý Originally Posted by 0101 Yazýyý Oku
Mantýklý....soru?

Yatirýma para gerek..
Güntay Þimþek yine paylaþmýþ sorularý.. ytd

Halihazýrda Ýzmir Aliaða’daki PETKÝM’in üretim kapasitesi 2 yýldýr kapalý olan fabrikalar sebebiyle yüzde 30’a kadar düþmüþ durumda. Halka açýk PETKÝM’in çoðunluk hisselerinin sahibi SOCAR yetkilileri ise bu konuya bir açýklýk getirmiyorlar. Net cevap vermiyorlar.

SOCAR Türkiye CEO’su Elçin Ýbadov ile Rafineri ve Petrokimya Ýþ Birimi Baþkaný, PETKÝM Genel Müdürü Kenan Mirzayev, yaptýklarý basýn toplantýsýnda uzun süredir konuþulan ‘Master Plan’ projesi için proje hazýrladýklarýný anlatmýþlar. Henüz ortada net bir yatýrým kararý ve ona baðlý bir plan söz konusu deðil. Ama bir plan için çalýþma yapýlýyormuþ. Olumlu çýkarsa deðeri 7 milyar dolarý bulacak yatýrým yapýlacakmýþ. Ya plan olumlu çýkmazsa en olacak?

SOCAR Türkiye CEO’su Ýbadov’un açýklamasý þöyle;

“Türkiye’nin petrokimya geleceðini þekillendirecek ‘Master Plan’ projemizle üretim kapasitesini artýrmayý, dýþa baðýmlýlýðý azaltmayý ve çevre dostu bir yapýyý hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu proje, SOCAR Türkiye’nin sanayi ve ekonomiye katký saðlama misyonunun somut bir göstergesidir.”

Bir daha anlatayým SOCAR yetkilileri belki açýklayýcý cevap verir. Madem petrokimya yatýrýmýnýn geleceðine inanýyorsunuz, Türkiye’nin bu alanda dýþa baðýmlýlýðýný azaltacaðýný düþünüyorsunuz, PETKÝM ile Star Rafinerisi arasýndaki en önemli baðý, hammadde anlaþmasýný neden bitirdiniz? Niçin PETKÝM’in üretim kapasitesini yüzde 30 düþürüp, Türkiye’yi bu alanda dýþa baðýmlý hale getirdiniz? Türkiye’nin zor günlerinde dýþ ticaret açýðýna neden destek oldunuz?

Elçin Ýbadov’un açýklamalarýn kulak vermeye devam edelim;

“Star Rafineri, Petkim ve SOCAR Depolama, alanlarýndaki çalýþmalarýmýza ek olarak, Ýstanbul Havalimaný’na jet yakýtý tedariði konusunda önemli bir ihale kazandýk. Bu geliþmeyle birlikte Ýstanbul Havalimaný’ndaki uçaklara saðlanan yakýtýn önemli bir kýsmýný SOCAR Türkiye olarak biz tedarik edeceðiz.

Stratejik planýmýzýn ilk ve en önemli ayaðý, üst düzey entegre bir rafineri ve petrokimya þirketi olmaktýr. Dünya genelindeki örneklere baktýðýmýzda, rafineri ve petrokimya þirketlerinin entegre olarak faaliyet gösterdiðinde daha baþarýlý olduðunu gözlemliyoruz. Tek baþýna faaliyet gösteren þirketlerde ise verimlilik kayýplarý yaþanabiliyor.”

Anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum. Madem SOCAR’ýn üst düzey entegre bir rafineri ve petrokimya þirketi olma amacý varsa PETKÝM niçin kapanma noktasýna getirildi? Acaba çalýþan son fabrikalarýnýn ömrü yeni yatýrým planýna yetecek mi? Bu konuda da net bir açýklama lazým!

Olasý yeni petrokimya yatýrýmý için rakam bile açýklanýyor, ama mevcut iþleyen PETKÝM’in geleceði hakkýnda tek cümle kurulmuyor! Halbuki SOCAR’ýn varlýk sebebi PETKÝM. Kapanmasý halinde SOCAR’ýn ve STAR Rafinerisi’nin geleceði de her açýdan tehlikeye girmez mi?

SOCAR yetkilileri ‘Master Plan’ projesiyle hem yeni üretim ünitelerinin kurulmasýný hem de mevcut tesislerin modernizasyonunu planladýklarýný söylüyorlar. Bahsedilen yatýrýmýn da yaklaþýk 7 milyar dolar civarýnda olacaðýný tahmin ettiklerini söylüyorlar. Ancak böyle bir yatýrým kararý için SOCAR Yönetim Kurulu’nun karar vermesi gerekeceðini belirtiyorlar. Yatýrýmýn teknik ve ekonomik detaylarý netleþmesi de yaklaþýk 18 ila 24 ay sürecekmiþ. Bu çalýþmalarý tamamlandýktan sonra 2026 sonunda SOCAR Yönetim Kurulu’na nihai karar için sunulmasý planlanýyormuþ.

Görüldüðü gibi fazlasýyla zaman yayma yaklaþýmý söz konusu. SOCAR yöneticileri, rafineri ve petrokimya üretim tesisi sahibi tecrübesiyle 2018’de BP ile ortak yatýrým yapmak için imzalar atmýþtý. Sene olmuþ 2025 ve halen daha Master Plan’dan bahsediliyor! 2018’deki yatýrým planlarý, projeksiyonlarýna ne oldu?

SOCAR yöneticilerine yaptýklarý basýn toplantýsý sonrasý þu sorularý bir kez daha yönelteyim;

Öte yandan SOCAR’ýn havalimanýna jet yakýtý vermek, sürdürülebilir jet yakýtý üretmek, depolama kabiliyetini artýrmak gibi projeksiyonlarý Azerbaycan ve Türkiye için de önemli ve deðerli. Bende uzun zamandýr bu hususlara dikkat çekiyorum. Ancak anlamadýðým bir þekilde SOCAR, bir türlü Türkiye’de ticari konulara odaklanamýyor. Üretim ve yatýrýmdan imtina ediyor. Basýn toplantýsýndaki muðlak açýklamalarýyla da beni teyid etmiþ oldular. SOCAR yöneticilerinin bu konulara da açýklýk getirmesini bekliyorum…