https://www.ekonomim.com/is-dunyasi/...-haberi-798711
https://i.ekonomim.com/storage/files...lar-1-bjss.png
https://i.ekonomim.com/storage/files...lar-3-iun7.png
Ücretler reel olarak inanılmaz oranlarda düşmüş.1980'lerin başlarında BP,Mobil,Shell,Ünilever,Netaş gibi uluslararası şirketlerin Türkiye bölümünde yeni işe başlayan ingilizce bilen bir İTÜ,ODTÜ mezunu mühendis net 3 bin usd maaş ile işe başlıyordu.Ayrıca yılda 4 maaş ikramiye,yıl sonunda ise performansa göre şirket yıllık karından bonus(prim) ödemesi yapılıyordu.
200'ün üzerinde apartmandan bozma gecekondu üniversite açıp,buralara 4 işlem yapmaktan bile aciz ,sıfır puanla bile öğrenci kabul edip,üniversiteleri diploma basma makinası hale getirince, bomboş olarak ,buralardan diploma alanlar da asgari ücrete bile çalışmaya razı olunca,böyle komik ücretler ortaya çıkmış.Eskiden dar gelirli ailelerinin çocukları ,çalışkan başarılı öğrencilerin üniversite eğitimiyle hayatları değişebiliyor,sınıf atlayabiliyorlardı.Bu iktidar döneminde her şeyi sulandırdıkları,değersizleştikleri gibi ,üniversite diplomasını da değersizleştirdiler, çok çalışıp başarılı olurlarsa sınıf atlama hayallerini ellerinden aldılar.
Olan bir avuç iyi eğitimli üniversiteli gençlere oldu.Onlar da hak ettiklerini alamadıkları için geleceklerini yurt dışında arıyorlar artık.
Ne yapılması gerektiğini de söyleyeyim.
1.
Eskiden olduğu gibi, orta eğitimde sınıfta kalma ve ikmale kalma uygulamasına geri dönülmeli.2 sene üst üste sınıfta kalan meslek okullarına gönderilmeli,gitmek istemiyorlarsa açık öğretime devam edebilmeli veya sanayide,ticarette iş hayatında çırak olarak çalışmaya başlayabilirler.
2.Üniversite girişlerinde sıralama yanında
başarı sınavı da olmalı.
Tercih edilen bölüm için en az 50/100 başarı barajı getirilmeli.Böyle olursa mevcut üniversitelerin %90'ı öğrenci yokluğundan kendiliğinden kapanır.Buralar da üniversiteyi kazanamayan öğrenciler için ,kısa dönemde hayata hazırlayan uygulama ağırlıklı meslek okullarına dönüştürlebilir.
Bu suretle üniversite diploması da yeniden hak ettiği değeri alır,buralardan mezun olanlar da yeniden emeklerinin karşılıklarını alırlar.
Yer İmleri