Asla olamaz/olmaz dediğimiz şeylerin olduğu/olabileceği bir coğrafyada yaşıyoruz.Doğal olarakta dünyanin en gergin toplumlarından biriyiz.Bu durum muhtemelen ortalama ömrümüzü de kısaltan bir durumdur başımıza bir kaza bela gelmez ise.Borsa da bile para kazanmak için ömürden yiyoruz.Neyin neden olduğunu ve yarın ne olacağını bilmiyoruz.Başınıza en olmadık şey geldikten sonra her şeyin olabileceğine inanıyoruz.Medyumlar gibi yıldızlar,gezegenler olmadı atmasyonlarla bir takım geleceğe dair varsayımlarda bulunan biri değilim.Sadece insana dair yaşanmışlıklarla geleceği yorumlamaya çalışan biriyim.Bu bağlamda siyasete dair gelecekte olması muhtemel durumlara karşı kafamda gelişen bir takım senaryolar var.
senaryo 1(muhalefetin sert iktidarı).Son anayasa değişikliği ve bu kapsamda devlet başkanının geniş yetkilerle donatılmış olması bu senaryoyu imkansız kılıyor.Devlet kurumlarında ve bürokraside taşları yerinden oynatmaya kalkacak,iktidarla kitlesi ile ve kurumlarla hesaplaşma dili /amacı olan bir muhalefet ve adayı seçim kazanamaz.Son günlerde yaşanan bazı olaylara bu cepheden de bakabilirsiniz.Bana göre bu senaryo imkansıza yakın.
senaryo 2 (muhalefetin yumuşak iktidarı).Kurumlarla bürokrasi ile uyumlu çalışacak,iktidar ve kitlesi ile çatışmaya girmeyecek,sosyolojik olarak iktidar kitlesi ve kurumlardaki yapılaşmayla özdeş benzerlikler gösterecek bir ortak muhalefet adayı seçim kazanarak hukuku ön plana çıkararak ülkeyi yönetebilir.Bu senaryo güçlü değil ama olası.
senaryo 3(iktidarın mevcut iktidarı).ülkede ki muhalafetin durumu,geçmiş yaşanmışlıklar ve iktidarın gücü karşısında yapaılacak bir seçimde iktidarın aynı şekilde devam etmesi.Her halde en güçlü olasılık bu.
senaryo 4(iktidarın yumuşak iktidarı).Bunu anlamak için yazının ilk cümlesine dönmemiz gerekecek.Yetki ve güç güzel bir şeydir.Ama bunu siz kullanıyorsanız.Anayasal bir ülkede bu yetkiler bir süre sonra başka yöneticilerin eline geçebilir.Hani bir söz yazar bazı esnaflar işyerinin duvarına 'benim için ne düşünürsen Allah sana iki katını versin'.Mevcut anayasal yetkiler bende olsa duvara şöyle yazardım.'Benim yerimde gözü olana Allah yarısını versin'.Bu nedenle er ya da geç parlementer sisteme geri dönmemiz kaçınılmaz.Bu dönüşümü de doğal olarak yetkiyi almaya çalışan muhalefet değil,yetkiyi vermek istemeyen bir iktidar yapacak.Çankaya köşkünde muhalafet kanadından sembolik bir yetkiye sahip bir cumhurbaşkanı,külliye de ise iktidar kanadından güçlü bir başbakan.Belki en absürt senaryo bu ama kim bilir belki de 'terörsüz Türkiye ya da iç barış söylemlerine vucüt veren ruhta budur....
Bear_Bull
@BearBull26
Tweeterda Devlet Bahceliyi bugunde oldurmusler..
Bu arada db de ortada yok??
SM-A336E cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
btc şelale olmuş 91622 civarı anlık -4,64
Gunaydın cemaat bol kazanclar
Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi
Yer İmleri