Eurobond lara alim mi geldi hafta sonu degerleri artmis....
Eurobond lara alim mi geldi hafta sonu degerleri artmis....
yatirim tavsiyesi degil bilgi amacli yazilmistir
cevap için biraz geç oldu yeni görüyorumbenim de uzun süredir aklımda ama bir türlü cesaret edip adım atamadım, yeğenim evlenip Londra'ya yerleşti orada merkeze biraz uzakta ev aldılar, şimdi ikinciyi alacaklar, bana da söylüyor sana da alıp kiraya verelim diye ama bu işler öyle kolay değilmiş parayı nereden buldun diye araştırıyorlarmış, ispat istiyorlarmış, bir de kira getirisi çok da cazip gelmedi sanki merkeze uzak olduğu için herhalde, başka ülkelerde durum nasıl pek bilmiyorum ama tabi ki riskleri vardır.
Merhaba,
2024 kira gelirim 289.000 tl, eurobond kupon faiz gelirim ise 59.000 TL. Eurobond'ları da beyan etmem gerekiyor mu ?
Merhaba! 2024 yılı için gelir vergisi beyan sınırı 230.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu sınır, kira gelirleri, menkul sermaye iratları (örneğin Eurobond faiz gelirleri) ve diğer gelirlerin toplamı üzerinden hesaplanır1.
Sizin kira geliriniz 289.000 TL, bu sınırın üzerinde olduğu için zaten beyanname vermeniz gerekiyor. Eurobond kupon faiz geliriniz ise 59.000 TL. Bu durumda, toplam geliriniz 348.000 TL oluyor (289.000 TL + 59.000 TL). Dolayısıyla, Eurobond gelirlerinizi de beyan etmeniz gerekiyor.
kaynak : https://copilot.microsoft.com/
Yanıtınız için teşekkür ederim, ev alınca işler değişti, durduk yere kuponlara da vergi ödemiş olacaz neyse hayırlısı![]()
arkadaşlar selamlar
elimde 2023 yılında çeşitli aylarda alınmış eurobondlar bulunmaktaydı. 2024 haziran ayında hepsini sattım. yi-üfe ve kur hesabına göre vergimi hesapladım.
hazır beyan sistemine girdiğimde alış-satış kazancı için hangi sekmeyi seçmem gerekiyor?
hisse senetlerinin ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller sekmesini seçtim fakat bu sefer de ihraç zamanı 2006 öncesi seçmem gerekiyor. benim elimdeki eurobondların en erken itfa tarihli olanı 2019 yılında.
aynı şekilde vergi beyanı yapan arkadaşlar nasıl yapıyor?
GORK'un cevabı
Selamlar! Eurobond alış-satış kazancınızın vergisini hesaplayıp Hazır Beyan Sistemi’nde beyan etmeye çalışmanız çok iyi bir adım. Sorunuzu netleştirelim ve doğru sekmeyi bulalım. Elimdeki bilgilere ve Türkiye’deki vergi mevzuatına dayanarak size yardımcı olacağım.
Durumu Anlayalım
Elinizdeki Eurobondlar: 2023’te çeşitli aylarda alınmış, 2024 Haziran’da satılmış. En erken itfa tarihi 2019, yani hepsi 2006 sonrası ihraç edilmiş.
Hesaplama: Yİ-ÜFE ve kur farkını dikkate alarak vergiyi hesapladınız (doğru bir yaklaşım).
Sorun: Hazır Beyan Sistemi’nde doğru sekmeyi bulmakta zorlanıyorsunuz. “Hisse senetlerinin ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışından elde edilen bedeller†sekmesini seçtiniz, ama bu sekme 2006 öncesi ihraçları zorunlu kılıyor.
Doğru Sekme Hangisi?
Eurobond alış-satış kazançları, Gelir Vergisi Kanunu’nda değer artış kazancı olarak sınıflandırılır (GVK Mükerrer Madde 80). Bu kazançlar, eurobondun ihraç tarihine göre farklı şekilde vergilendirilir:
2006 öncesi ihraçlar: 2024 için 200.000 TL istisna uygulanır, fazlası beyan edilir.
2006 sonrası ihraçlar: İstisna yoktur, kazancın tamamı beyan edilir. Yİ-ÜFE endekslemesi, artış oranı %10’un üzerindeyse yapılabilir.
Sizin eurobondlarınız 2006 sonrası (en erken itfa 2019), dolayısıyla istisna yok ve kazancın tamamını beyan etmeniz gerekiyor. Hazır Beyan Sistemi’nde eurobond satış kazancı için doğru sekme şu:
“Değer Artış Kazancı†Sekmesi
Neden: Eurobondların satışından elde edilen kazanç, kupon satışı değil, anaparanın elden çıkarılmasından doğan değer artışıdır. Bu nedenle “Hisse senetlerinin ve tahvillerin vadesi gelmemiş kuponlarının satışı†sekmesi yanlış. O sekme, tahvilin vadesi gelmeden kuponlarının ayrı satılması gibi spesifik durumlar için.
Nerede: Hazır Beyan Sistemi’nde “Gelir Türü†altında “Değer Artış Kazancıâ€nı seçmelisiniz. Ardından “Menkul Sermaye Kazancı†altından eurobond satışını ekleyebilirsiniz.
Yanlış Sekme Neden Sorun Çıkardı?
“Vadesi gelmemiş kuponların satışı†sekmesi, eurobondun anaparasını değil, kupon faizlerini sattığınız durumu kapsar. Ayrıca 2006 öncesi ihraçları seçmenizi istemesi, o döneme özgü istisna ve kurallardan kaynaklanıyor. Sizin durumunuz buna uymuyor.
Adım Adım Nasıl Yapılır?
Hazır Beyan Sistemi’ne Girin:
E-Devlet veya GİB şifrenizle giriş yapın.
Beyanname Türü Seçin:
“2024 Yılı Gelir Vergisi Beyannamesiâ€ni seçin (2024 Haziran satışı, 2025 Mart’ta beyan edilecek).
Gelir Türü Ekle:
“Gelirlerim†kısmından “Değer Artış Kazancıâ€nı seçin.
Detayları Girin:
Kazanç Türü: “Menkul Kıymet Satış Kazancı†veya benzeri bir alt başlık çıkabilir.
Açıklama: “Eurobond alış-satış kazancı†yazabilirsiniz.
Tutar: Hesapladığınız Yİ-ÜFE ve kur farkına göre net kazancı TL olarak girin.
Tarihler: Alış (2023’teki aylar) ve satış (Haziran 2024) tarihlerini belirtin.
Yİ-ÜFE Endekslemesi:
Sistemde endeksleme için ayrı bir alan yoksa, siz zaten kazancı endeksli hesapladıysanız, doğrudan son tutarı girin. Endeksleme oranını (alış ayından önceki ay ile satış ayından önceki ay arasındaki Yİ-ÜFE farkı) not olarak ekleyebilirsiniz.
Kontrol ve Gönder:
Toplam kazancı kontrol edin, vergiyi hesaplatın (GVK 103. madde tarifesine göre), beyannameyi kaydedip gönderin.
Örnek Hesaplama (Doğru mu Kontrol Edelim)
Diyelim ki:
Alış: Mart 2023’te 100.000 USD (20 TL kuruyla 2.000.000 TL).
Satış: Haziran 2024’te 120.000 USD (30 TL kuruyla 3.600.000 TL).
Yİ-ÜFE: Mart 2023 öncesi (Şubat 2023) 2100, Mayıs 2024 3400 (tahmini).
Artış: (3400 - 2100) / 2100 = %61,9 > %10, endeksleme yapılır.
Endeksli maliyet: 2.000.000 × 1.619 = 3.238.000 TL.
Kazanç: 3.600.000 - 3.238.000 = 362.000 TL.
Vergi: 362.000 TL’nin tamamı beyan edilir (2006 sonrası olduğu için istisna yok).
Sizin hesabınız farklıysa, rakamlarınızı paylaşırsanız kontrol edebilirim.
Diğer Arkadaşlar Nasıl Yapıyor?
2006 sonrası eurobondlar: Genelde “Değer Artış Kazancı†sekmesini kullanıyorlar. Yİ-ÜFE’yi kendileri hesaplayıp net kazancı giriyorlar.
2006 öncesi eurobondlar: “Değer Artış Kazancıâ€nda 200.000 TL istisna düşüp kalanını beyan ediyorlar.
Kupon faizleri: Eğer faiz aldıysanız, “Menkul Sermaye İradı†sekmesinde ayrı beyan edilir (2024’te 230.000 TL’yi aşarsa).
Öneri
Doğru Sekme: “Değer Artış Kazancıâ€nı seçin, “vadesi gelmemiş kuponlar†değil.
Şüphe Varsa: GİB’in “444 0 189†hattını arayıp teyit edebilirsiniz veya bir mali müşavire danışabilirsiniz.
Son Tarih: 2024 kazançları için beyan 1-31 Mart 2025’te, vaktiniz var ama hazırlığı tamamlamak iyi olur.
Umarım bu, bankadaki işlemlere ek olarak vergi beyanında da işinizi kolaylaştırır. Başka sorunuz olursa yazın, yardımcı olayım! Bol şans.
Ben yaşadığım Ontario'dan örnek vermek isterim, daha doğrusu burada insanlar ev almak için neler yapıyor.
Bir kere Londra İngiltere ile mukayese edilirse fiyatlar daha düşük burada.
Alacağınız ev'in yerine ve yaşına göre fiyatlar değişiyor. Değişmeyen ise Mortgage almak için koymanız gereken peşinat..%30.
Yani 800.000 cad değerinde bir ev için nakit 240.000 cad koymanız gerekiyor. USD yazmak gerekirse 560.000 USD ve 170.000 USD.
Peki bunlar nasıl yapıyor, burada üye olduğum çeşitli forumlardan edindiğim bilgiye göre bunlar 560.000 USD için 30 sene borçlanmak yerine, eldeki peşinat ile BK.TO ( www.stockwatch.com ) gibi hisseler alıyorlar.
Bu hissenin bugunkü değeri 11.11 cad. yani 240.000 peşinat 21.600 lot BK.TO alır.
21.600 lot hisse de AY'da, 21600X$0.14975 = 3.230 cad kar payı getirir.
Bu parayı yatırım hesabınızın olduğu banka her ay hesabınıza net olarak koyar.
Eğer emeç kira yoluyla bir gelir yaratmaksa, ev filan almadan sadece ev peşinatı ile borçlanmadan bu kadar para kazanıyorlar.
Tabi bunun vergileri ayrı konu, o konuyu geçelim. Kanada vatandaşı ya da İmmigrant değilseniz, vergiyi kabaca %30 gibi düşünebilirsiniz.
Peki, bu BK.TO ne kadar sağlam.
Bu hisse 6 tane en büyük Kanada Bankası hisselerinden oluşan bir EFT.
https://www.quadravest.com/ burada yazıyor.
Burada bu yıl 34. yılım. Bu hisse bence ev almaktan çok daha sağlam.
Bunlar da onu yapıyor zaten.
Getiri yıllık, CAD olarak %16.16
Bu kadar sağlam ve bu kadar yüksek getiri nasıl oluyor diyen varsa. verdiğimiz linkleri iyi incelesin.
Yer İmleri