Sayfa 2413/2463 İlkİlk ... 14131913231323632403241124122413241424152423 ... SonSon
Arama sonucu : 19704 madde; 19,297 - 19,304 arası.

Konu: ...:::vobelıt:::...

  1. #19297
    Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Dünyanın merkezi İstanbul
    Gönderi
    1,826
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Mülkiyeti kendisine ait olmasa da, net rezervinin dışında ,brüt döviz rezervinin tamamını da kullanabilir. Ama brüt rezervinin yarısına yakını altın,bunu likit hale getirebilmesi için Londra metal borsasında takasa koyması gerekir.
    Teşekkürler. Bakalım yarın ve önümüzdeki hafta ne kadar yakacağız?

  2. #19298
    Duhul
    Feb 2017
    İkamet
    Dünyanın merkezi İstanbul
    Gönderi
    1,826
    Bu arada tutuklama olayının hafta sonu sonu kesinleşmesi ve Saraçhanede Özgür Özelin alanı göstermeyen TV lere boykot çağrılarından sonra konu finansal sektöre de sirayet ederse ve yatırımcılar sistemdeki bazı kamu bankalarından yada tamamından fiziki dolar yada TL mevduatlarını çekmeye başlarsa sistem zorlanabilir ve dolar kuru da yukarıya biraz daha hızlı tırmanabilir.

  3.  Alıntı Originally Posted by british Yazıyı Oku
    Parti içerisinde bir grup, İstanbul rantından faydalanan küçük bir azınlık, Tüm ülkemizi huzursuz etmeye devam ediyor. Zamanında Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u Terör örgütü üyeliğinden suçlamaya giden sürecin bir yansıması olarak görüyorum. Geçmiş dönemlerde, bazılarından öğrendikleri yöntemleri devam ettirmek suretiyle, akıllara ziyan kararlar alıyorlar. Gizli Tanıklar üzerinden, Milletin oyuyla seçilmiş bir Belediye Başkanına resmen darbe yapıyorlar, Yazıklar olsun. İmamoğlu, seçildiği günden beri didik didik zaten araştırıyorlar. Zorlama suçlar ile nereye kadar gideceksiniz. Biz bu filmi geçmişte gördük. Yeter be kardeşim, Yeter..

  4. Deniz hocam bu iki yazınızı ard arda eklemek istedim, bütün resmi özetlemişsiniz elinize sağlık. Sadece bir sorum var: aşağıda yazmış olduğunuz carry trade ile gelen 36.5 milyar doların ne kadarı son günlerde çıktı, ne kadarı kaldı, sizce kalan kısmı da aynı hızla çıkabilir mi?
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    14 Mart itibariyle Türkiye ekonomisinin finansal görünümü:

    Yurtdışı yerleşiklerin portföy yatırımları;


    Yurt içi piyasa:

    hisse senedi:35.801

    hazine tahvili:20.875

    özel sektör tahvili:0.739

    ara toplam:57.415

    carry trade:36.500:

    TOPLAM:93.915 milyar usd

    Yurtdışı piyasa


    kamu ve özel eurobond:67.099 milyar usd(yurt içi bankaların yurt dışı şubeleri hariç)



    14 Mart itibarıyla geniş para arzı: 21.157 trilyon TL

    -yabancı para mevduat hariç- tutar :14.7 trilyon tl (mevcut kurla kabaca 389 milyar usd).


    1 yıla kadarlık kısa vadede dış borç:224.3 milyar usd


    Reel sektör ;(-)178.8 milyar usd açık pozisyon

    toplam dış borç ;(-)525.8 milyar usd

    Merkez bankası brüt rezervleri:89 .5 milyar usd döviz+74 milyar usd altın.
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    Mülkiyeti kendisine ait olmasa da, net rezervinin dışında ,brüt döviz rezervinin tamamını da yasal olarak kullanabilir. Ama brüt rezervinin yarısına yakını altın,bunu likit hale getirebilmesi için önce Londra metal borsasında takasa koyması gerekir.


    -Yabancılardan gelebilecek maksimum döviz talebi sınırı:93.9 milyar usd.En kolay çıkış yapabilecek yabancı parası "carry trade" ile giren sıcak döviz,en zor satış yapıp çıkılacak varlık ise hisse senedi olur,Tahvil satışları ise hisse senedine nazaran daha derin bir piyasa olsa da,son 3 işgününde hızla yükselen tahvil faizleri talep yetersizliğinden yabancıların ellerindeki tahvilin küçük bir miktarını elden çıkarabildiklerini gösteriyor.Her ne kadar yabancıların ellerinde dövize çevirip yurt dışına geri çıkarabilecekleri toplam döviz tutarı 14 Mart itibariyle 93.9 milyar usd olsa da, bu miktarda çok yüksek satışı karşılayabilecek alıcı olmayacağı için, bu stok değeri satış işlemi sırasında ciddi oranda düşmüş bir değerden olabilecektir.Eğer döviz kurunda ciddi bir yükseliş olursa,yabancılara zarar yazacağı için satış iştahları azalabilir,döviz kurunda önemli bir zıplama olmaz ise, bu durumda daha düşük fiyattan satış yapmaktan çekinmeyebilirler.


    -Yerlilerin elinde ise dövize döndürebilecekleri maksimum döviz talebi sınırı:14.7 trilyon tl (mevcut kurla kabaca 389 milyar usd).Ama tabii ki, yerlilerden bir döviz talebi gelirse,döviz kuru arttıkça 14.7 trilyon TL'nin döviz karşlığı değeri orantılı azalmaya başlayacak 389 milyar usd hızla daha düşük bir miktara inecektir.Döviz kuru belli bir seviyenin üzerine çıkarsa orada talebin kesilmesi bir dengelenme olması gerekir.Döviz fiyatında hızla bir yükseliş olması durumunda fazla döviz rezervi harcamadan faizlerde şok bir yükseliş yaparak da döviz fiyatlarında teknik olarak dengelenme olması da başka bir seçenektir.


    -Yerlilerin talep edebilecekleri döviz miktarı yerlilere göre çok daha yüksek gibi gözüküyor ama uygulamada riski daha az.Çünkü yerli bankadaki TL sini dövize çevirmek istediğinde,banka TL mevduat defterini alıyor,yerine döviz tevdiat defterini veriyor, bu durumda bankada döviz açık pozisyonu oluşuyor,banka da bunu dengelemek için merkez bankasından döviz satın alıyor(bankanın merkez bankası nezdindeki döviz hesabı artıyor,TL hesabı azalıyor.Sonra da banka mülkiyetine geçen bu dövizi swap anlaşmasıyla süreli olarak merkez bankasına borç veriyor.Merkez bankası bu şekilde 389 milyar usd'ın hepsini kaydi olarak bankalara döviz satışı ypabilir ve sonrasında bankanın analitik bilançosunda net rezervi swaplar hariç bu kadar eksi gözkür.(Eskiden bankalar döviz açık pozisyonu doğduğunda uluslararası piyasadan döviz satın alıyorlardı ve açık pozisyonlarını kapatıyorlardı.Bu da bankanın yurt dışı muhabir bankadaki dolar hesabının artması şeklinde gerçekleşiyordu,ama bu dövize talep nedeniyle TL'nin değerine düşüş sonucu getirdiği için,merkez bankası bankalardan bu işlemi kendisiyle yapmasını talep etti,dolayısıyla merkez bankası sınırsız bir biçimde bankalara açığa döviz satışı yapabilir,merkez bankasının net döviz rezervlerinin geçen seneye kadar devasa düzeyde eksi olmasının sebebi de bu.Ama bankaların ve merkez bankasının dış borç ödemelerinde ve ithalat ödemelerinde kullanabileceği döviz miktarı sadece kasalarındaki nakit para,yurt dışındaki muhabir bankalardaki döviz hesapları ve hemen dövize çevrilebilecek örneğin ABD Hazine tahvilleri ve Londra gibi ,yurt dışındaki takas merkezlerinde tutulan altın rezervleri oluyor.)

    Yurt dışına yapılan tahvil ihraçlarında ise para Hazine adına merkez bankasının yurt dışındaki muhabir hesaplarına transfer ediliyor ,her an dış borç ve ithalat ödemelerinin kullanımına hazır oluyor.Sisteme dışarıdan döviz girişi olmuş oluyor.


    Not:Yerel bankaları DTH'larındaki dolar hesapları gerçekte "dolar" hesabı değildir.Ekonomi literatüründe bu tür hesaplara "eurodollar" hesabı deniyor.Başka bir tanımla; bankaların dolar cinsinden mevduat kabul etmeleri ve böylece topladıkları fonlardan kısa süreli dolar kredisi açmaları şeklinde yaptıkları işlemlere "eurodolar işlemi" adı verilir.Eurodolarlar, ABD dışındaki bankalarda vadeli mevduat hesaplarında tutulan ABD dolarıdır.Avrupa Birliği'nin euro para birimi ile hiçbir bağlantısı yoktur.Dolar cinsinden ödemeler, eğer dolarlar nakit değil elektroniklerse yalnızca ABD'deki gerçek elektronik dolarlarla, yani ABD'de yerleşik bankaların bilgisayarlarında yazılı sayılarla, yapılabilirler.Ve hep New York Fed üzerinden dolaşırlar.

    Bu teknik nottan sonra,yerlilerin döviz talebinin karşılanmasında(fiziki bir talep olmaması şartıyla) düşük risk olduğu,ama yabancıların döviz talebiyle çıkan dövizlerin gerçek döviz olduğunu not etmek gerekiyor.

  5. #19301
     Alıntı Originally Posted by RAVİ Yazıyı Oku
    Deniz hocam bu iki yazınızı ard arda eklemek istedim, bütün resmi özetlemişsiniz elinize sağlık. Sadece bir sorum var: aşağıda yazmış olduğunuz carry trade ile gelen 36.5 milyar doların ne kadarı son günlerde çıktı, ne kadarı kaldı, sizce kalan kısmı da aynı hızla çıkabilir mi?
    3 günde ,26.5 milyar usd çıkışın çok büyük kısmının "carry trade" girişleri olduğunu tahmin ediyoruz,ama tam rakamı Perşembe günü öğreneceğiz.Yukarıda da yazdığım gibi faizler çok hızlı yükseldiği ve piyasada satışları karşıyan olmadığı için tahvilden az satış olabildi,aynı durum borsa için de geçerli,yabancılar banka ve holdinglerden yeterli alıcı olmadığı için, az miktarda satabildiler.Merkez bankası döviz kurunu tutabilirse,yabancılar alıcı da bulursa fiyatına bakmadan çok daha rahat satış yapabilir.Sonuçta burdaki portföyleri global ölçekte portföylerinin ortalama %1'inden fazla değildir, stoploss seviyesinde hiç düşünmeden satış yapabilirler.

  6. Şu kuru tutma sevdası çok büyük zarar veriyor ülkeye.
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    14 Mart itibariyle Türkiye ekonomisinin finansal görünümü:

    Yurtdışı yerleşiklerin portföy yatırımları;


    Yurt içi piyasa:

    hisse senedi:35.801

    hazine tahvili:20.875

    özel sektör tahvili:0.739

    ara toplam:57.415

    carry trade:36.500:

    TOPLAM:93.915 milyar usd

    Yurtdışı piyasa


    kamu ve özel eurobond:67.099 milyar usd(yurt içi bankaların yurt dışı şubeleri hariç)



    14 Mart itibarıyla geniş para arzı: 21.157 trilyon TL

    -yabancı para mevduat hariç- tutar :14.7 trilyon tl (mevcut kurla kabaca 389 milyar usd).


    1 yıla kadarlık kısa vadede dış borç:224.3 milyar usd


    Reel sektör ;(-)178.8 milyar usd açık pozisyon

    toplam dış borç ;(-)525.8 milyar usd

    Merkez bankası brüt rezervleri:89 .5 milyar usd döviz+74 milyar usd altın.
     Alıntı Originally Posted by deniz43 Yazıyı Oku
    3 günde ,26.5 milyar usd çıkışın çok büyük kısmının "carry trade" girişleri olduğunu tahmin ediyoruz,ama tam rakamı Perşembe günü öğreneceğiz.Yukarıda da yazdığım gibi faizler çok hızlı yükseldiği ve piyasada satışları karşıyan olmadığı için tahvilden az satış olabildi,aynı durum borsa için de geçerli,yabancılar banka ve holdinglerden yeterli alıcı olmadığı için, az miktarda satabildiler.Merkez bankası döviz kurunu tutabilirse,yabancılar alıcı da bulursa fiyatına bakmadan çok daha rahat satış yapabilir.Sonuçta burdaki portföyleri global ölçekte portföylerinin ortalama %1'inden fazla değildir, stoploss seviyesinde hiç düşünmeden satış yapabilirler.

  7. burada 250 yıllık modernleşme çabası var.bu uğurda nice sadrazamlar, vezirler ve hatta padişah bile öldü. 100 yıldır da cumhuriyetimiz var, kabaca 75 yıldır da demokrasi var. burayı belarus veya eski sovyet ülkeleri ile kıyaslamamak lazım.
    en ucuz rejim demokrasidir
    Yazdıklarım kesinlikle yatırım tavsiyesi degildir..Sadece kendi kişisel görüşlerimdir...

  8. #19304
    https://x.com/GurkaynakGonenc/status...62609704255642


    Bu arada;ben de prof. Gönenç Gürkaynak ile aynı görüşteyim.Beklediğim;savcılığın itirazını üst mahkeme kabul edecek ve İstanbul büyükşehir belediye başkanlığına kayyum atanacak.Dün bu yönde bir karar çıkmamasının nedeni,Saraçhanedeki belediye binasında yüzbinlerce kişinin olması ve direnecekleri için kan dökülmesi gündeme gelecekti.Tahminim Saraçhane büyük ölçüde boşaldıktan sonra bir geceyarısı başka bir mahkemenin terör ile ilgili de tutuklama kararı alması ve İçişleri bakanlığının hemen kayyum atayarak Saraçhane binasında kalabalıklar yokken kontrol altına alınmasıdır.Ama saraçhanedeki belediye binasında hala büyük kalabalıklar varsa, o zaman ertelenip,bu karar normal mahkeme sürecinde ara karar olarak da alınabilir.Beklentimi buraya kayda geçmesi için not ediyorum.

Sayfa 2413/2463 İlkİlk ... 14131913231323632403241124122413241424152423 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

  • Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •