.
https://www.linkedin.com/posts/nurno...aign=share_via
.
Seralar için uluslararası sertifikasyon...![]()
.
https://www.linkedin.com/posts/nurno...aign=share_via
.
Seralar için uluslararası sertifikasyon...![]()
sn fuma sizin şahsınızda şahit olduğum bazı yatırım çeşitlerini en azından not olarak belirteyim...
bir işadamı bütün sanayicilerin bir bankası olmasından dolayı avantajlı buluyor ve gerek olarak söylüyordu. tabii ki 90 lı yıllarda... sonra gördük ki bir çok işadamı bankalar üzerinden de batırıldılar. ya da müsrifliklerini bankalar bile finanse edemedi...
bütün işadamları karlarının bir kısmı ile tarla alırlardı. sonradan bunlar arsa oldular ve fabrika arsaları bile yatırımları kat kat aştı... acaba bunun da modası geçti mi diye düşünmeye başladım. arazi rantı artan nüfus ile birlikte geçerli oluyor. bir müddet sonra ülkemizde maliyetlerden dolayı leb-i derya evler, 4 oda bir salonlar yerine 1+0, maximum 1+1 apartlar alacak. ola ki singapur gibi tokyo gibi kutularda da yaşamak zorunda kalır mıyız.
kredi kullanmak işadamlarını her zaman kaldıraç etkisi ile uçurmuştur. ama krizlerde de ayağına taş bağlanmış gibi batırmıştır. hele de faizler yüksek, ve bir yandan talepler düşürülüyor, maliyetler artıyor ise...
borsada iyi kağıtlar her zaman pahalıdır. ucuzsa vardır bir illeti. acep bizdeki illet de benzer midir? ama piyasada hesap yapmasını biliyorsanız belki zor kazanırsınız ama kazanırsınız... ama kazanmak bir şekilde trade ile değil kökleşerek olmalı benim gibiler için...
ABD rüzgar gibi geçti ile başlattı trendi. şeytan prada giyer gibi kitaplarda da benzer trendler ve mücadeleler işlenmiştir. rüzgar gibi geçti eleştirisizdi yanlış hatırlamıyorsam. ama şeytan prada giyer bir şekilde mücadele içeriyordu... bizde de traderlar gelir geçer. bunlardan bazıları işadamlığına terfi ederler, ama bizim gibi küçükler kaybolup giderler...
bence bir kısım karlar borsa dışına çıkarılabilir mesela eskiden olduğu gibi arazi rantı yerine tasvip etmesem de değerli madenler vs gibi... oturduğunuz ev araba zaten dokunulmazdır ve kaşık düşmanı tasarrufundadır... ama rüzgarlarda savrulmayı bırakın fırtınalara dayanabilmek için köklü yatırımlar şart...ve kimse size buyrun biz yiyemedik paylaşalım demeyecektir. sizi sofradan atmak için her şeyi yapacaktır. eskiden karl marks ( hissenetteki) demişti galiba küçük yatırımcı kemik yalayıcısı gibidir diye. sanki doğrulanmakta...
Borsada hisse fiyatını etkileyebilecek hiç bir Kap haberini borsaya göndermiyorlar, Holding yönetimi hisse fiyatının ayrışmasına sebep olabilecek herhangi bir haberden özellikle imtina ediyor...100 Endeksin havası bozulduğunda da, endeksten çok daha güçlü ivmeyle hisse düzeltme formasyonuna geçiyor...Bakalım bu olayı daha ne kadar devam ettirecekler ???
..................Ya Bofa yönetimi ya da Holding yönetimindeki aileler hissenin fiyatının borsadaki diğer hisselerden ayrışmasına kesinlikle karşılar...Defter değerinin %59 u kadar bir orana eşit fiyatla borsada işlem görmesini tercih ediyorlar..
Şu da bir gerçek, çeyrek bilançolarında zarar yazmış olan şirket hisseleri, zarar yazmamış olanlara göre bir daha kar yazıncaya kadar muhakkak olumsuz bir durum sergilerler.......(Çok iyi bir KAP haberi düşmedikçe, zarar yazmış bilançodan kaynaklı fiyat baskısı hep devam eder.....görüldüğü üzere geleceği önceden fiyatlayan hisseler çok az, Alarko da o hisselerden biri değil..)
Son düzenleme : loruhlano; Dün saat: 10:30.
...
Hep altın için "geldiği yeri unutmaz" diyorlar...
Hisseler için de aynı şey geçerli...
121,39 görmüş alarko geldiği yeri unutmaz...
Görüşlerim yatırım tavsiyesi değildir. Herkesin aklı kendine
Yazdıklarım, paylaştıklarım yatırım tavsiyesi değildir, herkes kendi kararını verir. Türkiye dürüst, kuralları belli, halkın tamamının tasarruflarını değerlendirmek istediği bir borsa ile kalkınır. "Temelle desteklenmeyen/betonlanmayan teknik kumdan kale gibidir". -0101 sözü-
Sayın Tövbekar Üstadım benim Alarko da bazı korkularım var.Ama güvendiğim bazı pozitif yanları da mevcut.Peter Lynch üstadı 1994 yılından beri defalarca kıraat etmiş biri olarak dikkat ettiğim hususlar var. O hep şunu diyor.Bir firma uzman olduğu konularda faliyet göstermeli.Yeni sektörlere dalmak hisse için ciddi riskler barındırır.Bunu asla unutmuyorum.Alarko bir mühendislik şirketi ve zaman içinde uzmanlaştığı inşaat, ısıtma soğutma ve turizm gibi kolları vardı.Enerji işine girmişti.2013 lerde galiba bir sürü çed med sıkıntılar derken 2018 de Cenal devreye girdi bu seferde kur krizi ve siyasi olaylar vs ciddi sarstı. Ama sonuçta artık enerjide sırat köprüsünden geçip rahata erdik.Ciddi para kazanıldı 2022 de..Stratejik kararlar alarak 3 yeni sektöre adım attılar.Yeni sektöre girmeden ciddi araştırma yaparsın ama yatırıma girip faliyete başladığında her şey bambaşka olabilir hesap edemediğin şeyler ortaya çıkar ve firmaları yıkar geçer.O yüzden ben yeni yatırımlar öncesi yoğurdu üfleyerek yiyiyorum ve çok kontrollü gidiyorum.Tarımda şimdilik ilk gelen datalar favök marjı ve sürdürülebilirlik açısından fena değil.Ama hala az metre kare 5000 dönüm geçildiğinde esas her şey ortaya çıkacak bana kalırsa.Enerji depolama işi ha keza ciddi yatırım olmadı henüz, olduğunda bakacağız Çinlilerle iş yapmak, dünya çapında rekabet vs Gotion işi ne olacak göreceğiz.Uçak işi mühendislik yoğun Alarko o işi kolay kıvırır gibime geliyor.Ben arada kendi algoritmama göre sat allar yaparak risk yönetimi yapıyorum.Amaç trading karı değil. Bodoslama Alarko taşımıyorum.Hatalı olursam çok yıllar kaybettirir bana.iki defa 2 milyar dolardan satıp 1.3 lerden yerine koydum kazandıklarımla alternatif dolar bazlı yatırımlar yaptım riski dağıttım.Geçen yıl şirkete ve yönetime güvenerek EM yüzünden 90 a aldığım alarkoyu 120 lerden satıp çıkamadım ciddi valör kaybı yaşadım ve moral bozukluğı vs yazık oldu.Aşırı güven bazen kaybettiriyor bunu binince kez test etmiş oldum sanırım.Benim öngörüm 2026 sonu ya da en geç 2027 yaz gibi Tarım işi nereye varacak kabak gibi belli olacak.O yüzden çok dikkatli ve sabırlı gidiyorum.
Son düzenleme : fuma; Dün saat: 16:04.
sn fuma,
sizin trade felsefeniz var ve bir şekilde bu işin profesyonelisiniz. bizler ancak biriktirimlerimizi yönetebilmek adına bazı hususları belleyerek yatırım peşindeyiz...
Enerjiyi öğrenene kadar epey bir tokat yediler ama hem MERAM hem CENAL maliyet açısından da öngörü olarak da dört köşe yatırımlardı...
depolama işinde knowhow dahil olduğu için daha dikkatli olduklarını düşünüyorum. sanırım oyalanmaları da yatırım maliyetleri açısındandı.
Gıda işinde işin profesyonelleriile bir toplantı yaptıktan sonra muhtemelen çok ciddi planlama ile girdiler...ilk aldıkları şirket
"Bağlı Ortaklığımız Alarko Tarım Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulunun 03.03.2023 tarihli toplantısında;
Gürlük Jeotermal Enerji Tarım Seracılık Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin 400.000,-TL nominal değerli 400.000 adet hissesinin 75.468.000,-TL bedelle satın alınmasına karar verilmiştir."
çok pahalı acaba bir şeyler mi var diye düşünmedim değil ama eğer GÜRLÜK faaliyet alanına bakarsanız o zamanlar planlamalar yapılmış. şirket içeriği
"Hisseleri devralınan Gürlük Jeotermal Enerji Tarım Seracılık Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin ve yüzde yüz hissesine sahip olduğu iştirakleri Albi Bitkisel İlaç Ham Maddeleri Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin, Alpark Jeotermal Sağlık Turizm ve Depoculuk Anonim Şirketi'nin, Alurla Jeotermal Sağlık ve Turizm Anonim Şirketi'nin ve Hak Gayrimenkul Tarım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin mülkiyetinde (i) Burdur ili Kemer ilçesinde bulunan 2925,03 hektar alana ilişkin jeotermal kaynak arama ruhsatı, (ii) Tekirdağ ili Hayrabolu ilçesinde bulunan 1810,61 hektar alana ilişkin jeotermal kaynak arama ruhsatı, (iii) Afyonkarahisar ili Merkez ilçesinde bulunan 2836,65 hektar alana ilişkin jeotermal kaynak arama ruhsatı, (iv) Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinde bulunan 806,04 hektar alana ilişkin jeotermal kaynak arama ruhsatı, (v) Balıkesir ili Bigadiç ilçesinde bulunan 4334,28 hektar alana ilişkin jeotermal kaynak arama ruhsatı, (vi) Eskişehir ili Mahmudiye ilçesinde bulunan 1034,12 hektar alana ilişkin jeotermal kaynak arama ruhsatı, (vii) Eskişehir ili Mahmudiye ilçesinde bulunan 2225,65 hektar alana ilişkin jeotermal kaynak işletme ruhsatı, (viii) Afyonkarahisar ili Sandıklı ilçesinde bulunan toplamda yaklaşık 180.000,00 m2 yüzölçümlü tarla niteliğinde taşınmaz (ix) Biyoteknoloji Sanayicileri Derneği tarafından kurulmuş olan Biyoteknoloji Vadisi'nde brüt 20.000 m2 taşınmaz için Katılımcı Hakkı bulunmaktadır."
bu işin başına pazarlama alanından birini getirmeleri ve katkısızlık açısından piyasanın istediği ürünler olması gibi hususlara bakıldığında bence bu iş ALARKOya dönüşüm yaşatacak. ve hiç reklamını bile yapmadılar defalarca sormuştum bu sera işleri karbon salınımını nötürler mi diye bunu bile yeni öğrendik...
el hasıl pasta büyük ve bu pastayı yedirmemek için her şeyi yapacaklarını tahmin ediyorum...
Yer İmleri