Sayfa 296/298 İlkİlk ... 196246286294295296297298 SonSon
Arama sonucu : 2383 madde; 2,361 - 2,368 arası.

Konu: Th trendhound ile hasbihal

1.  Alıntı Originally Posted by Mathias Yazıyı Oku
    Bende biraz fotografik hafıza vardır. İstemeden ama. Hafızamda tutmak istesem tutamıyorum.

Erdoğan: Kredi Garanti Fonu'nu ben de önemsiyorum
    Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kredi Garanti Fonunu ben de önemsiyorum. Yani bu noktada adım atıp Kredi Garanti Fonundan tulumbaya suyu dökmekte fayda var ki hareketlensin" dedi.

Dikkatlerden kaçmasın şu söz. İki şey kafamda dönüyor. Bunların aklı nas da kaldı. 2 sene geçti bir sonuç alınamadı. Bari nasa dönelim denilecektir bir noktada. Yalnız bunların kafa sadece tek işleme çalışıyor. Yani bu sefer geçen seferki nas a birşeyler monteleyip sunacaklar sanırım piyasaya. Aklıma gelenler.
    1. Farklı dolar kurları. (ihracatçı , vatandaş bankalar arası . serbest piyasa . ortaya karışık )
    2. Seçilmiş sektörlere ucuz kredi. ( kim seçecek nasıl seçecek )
    3. Geçen seferki nasın aynısının biraz küçüğü. (bam güm bam )

Diğer yandan TRUMP özellikle teknoloji firmalarına süper teşvikler açıklayabilir mi acaba ?
    Çok doğru dedin. Bad Bank uygulaması da gündeme gelecek diye düşünüyorum. Batık veya batmaya meyilli kredileri bilançolardan ayıklayıp bunları Bad Bank bilançosuna aktaracaklar. Bankalar için süper bir gelişme olur bu. Gelişmiş ülkeler bu tür uygulamaları geçmişte yaptılar hem de bir kaç kez.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

2. Reisin en büyük özelliklerinden biri de bu tür (Bad Bank, SpinCo, KGF vs) ekstrem girişimlere açık olması.
    20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.

3. Aslında Bad Bank uygulaması bir süredir gündemde ama karar veremediler. Bence zaman kaybetmeden bu yönde adım atılmalı.

4. 2008 yılında ABD Bush hükümeti TARP uygulamasını devreye sokup ilk etapta piyasaya 700 milyar dolar enjekte etmişti.

5. Tabii ki bu para kasada yoktu. Hatta ABD kamu borçları o zaman 11 trilyon sınırına erişmişti. Ama adamlar bu 700 milyar doları yoktan var ettiler yani yarattılar. Her problemin bir çözümü vardır, yeter ki çözüm için istek ve azim olsun.

6. TR nin kamu borcu çok düşük, yıllık GSMH nin %25 i gibi. Dünyada kamu borcu en düşük ülkeler arasındayız. Mesela Japonyada bu oran %250 yani TR nin 10 katı. Bu durum gösteriyor ki Bad Bank uygulaması için yer mevcut hem de kat be kat fazlasıyla. Batıklarla performans göstermeyen kredileri Bad Bank'a aktarıp bunları kamuya geçirmek en pratik çözümdür. Sonuçta ülkenin kamu borcu %25 ten %30 a çıkar ama bu artış ülkeyi etkilemez, kamu borcu yine çok düşük kalır, ülke ekonomisine müthiş doping yapılmış olur ve herkes kazançlı çıkar.

7. TR nin kamu borçları ile sorunu yoktur. Son 5 yıllık yüksek enflasyonlu dönem en çok devlete yaradı ve kamu borcu oranı 10 puan düştü, %35 ten %25 e indi. TR nin sorunu bütçe açığı ile cari açıktır. Dış ticaret açığını saymıyorum çünkü o cari açık kaleminin içindedir. Bu 2 açık kontrol altına alınabilse ülke roketler.

8.  Alıntı Originally Posted by TRENDHOUND Yazıyı Oku
    TR nin kamu borçları ile sorunu yoktur. Son 5 yıllık yüksek enflasyonlu dönem en çok devlete yaradı ve kamu borcu oranı 10 puan düştü, %35 ten %25 e indi. TR nin sorunu bütçe açığı ile cari açıktır. Dış ticaret açığını saymıyorum çünkü o cari açık kaleminin içindedir. Bu 2 açık kontrol altına alınabilse ülke roketler.
    24 yıl sonra bir ilk yaşandı
    2024 yılında merkezi yönetim bütçesi 174,7 milyar TL açık verirken, faiz giderleri 260,7 milyar TL ile tarihi bir zirveye ulaştı. Aynı yıl faiz ödemeleri, 933 milyar TL olan anapara geri ödemelerini aştı. Bu durum, en son 2000 yılında yaşanmıştı.

https://www.paraanaliz.com/2025/dovi...ladi-g-113912/

Sayfa 296/298 İlkİlk ... 196246286294295296297298 SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •