Özetlersem, EMH MPT RBT out, George Soros'un Refleksivite teorisi in. Temel ve doğru varsayım ise menkul kıymet piyasalarının bilim değil, birer sanat alanı olduğu varsayımıdır.
26 Eylül 2025 de tüm portföy ile 61.95 den AKBNK aldım. Tek kağıt.
HALKB hissesinin üzerinde baskı varken bence banka borsada işjem gören %8.5 lik halka açık kısmı komple toplayıp borsa kotasyonundan çıksa çok iyi yapar (tamamen şahsi görüşümdür). Bir kaç sene sonra şu anki fiyatın belki de 3 katından halka arz yapıp bugünkü piyasa değeri kadar bir meblağı özsermayeye ekler.
Kurumsal yapılanna hususunda inovatif düşünmek lazım. Mesela İşbankası yönetimi kurumsal inovasyon konusunda tam ters yönde hareket ediyor. Statükoculuk yani ne olursa olsun mevcut durumu koruma anlayışı adamların ruhuna işlemiş. Koca bir banka da dahil olmak üzere bünyesinde 136 tane şirket olan, fiilen holdingten bir farkı bulunmayan bu şirket gerçek değerini bir türlü yakalayamıyor (şahsi görüşümdür).
Bilgi akışını korumak için diğer topikteki yorumlarımı buraya da koyuyorum:
Soros'un yatırım felsefesine ve bugüne kadarki icraatlarına çok aşina biriyim. Kendisiyle 2 ayrı ortamda bir araya gelmişliğim ve sohbet etmişliğim bile var. Bana imzalayıp verdiği "TH ye sevgilerimle, başarılar diliyorum" plaketi ofisimde baş köşede duruyor. Undervalued / overvalued varlıklarla alakalı operasyonları çok meşhurdur. 1960 larda Almanya'daki finansal şirketlerin çok ucuz olduğunu hesaplayıp oradan ilk vurgununu vurdu. GBP nin aşırı değerli olduğunu ilk farkında olanlardandır, GBP yi şortlayıp oradan da milyar dolarlar kaldırdı. Olaya sadece boım/bust perspektifinden bakmak büyük hata olur.
ABD borsasında beklenen düzeltme seneye kaldı, malum 2026 ara seçim yılı ABD de. FED yıl sonuna kadar 2 faiz indirimi yapacak. Bu adım endeksleri destekler. Tarihi açıdan bakarsak, ara seçim yıllarında genelde düzeltme yaşanıyor.
Ha bu arada Japonyanın yeni başbakanı bir kadın, Margaret Thatcher'in öğrencisi. USDJPY yukarı yönde zıplayarak yani değer kaybederek tepkisini verdi. Düşük JPY borsalar için olumlu çünkü carry trade devreye giriyor.
Soros London School of Economics mezunudur. Macaristandan ayrıldıktan sonra soluğu İngiltere’de aldı, yüksek tahsilini LSE de yaptı.
Yer İmleri