Gümüþün en geç 2034 ten itibaren artýk satýn alýnamayacak bulunamayacak olmasýný bu tür makalelere göre söylüyorum. Ki benim gördüðüm en geç 2027 - 2034 arasý artýk Gümüþ madeni satýþtan kaldýrýlýr ve sadece özel izinle Gümüþ satýn alýnmasý mümkün olabilir. Çünkü dünyada bu kadar Gümüþ yok. Önümüzdeki 15 seneyi hedefleyerek emekliliðiniz için fiziki Gümüþ almak kötü bir tercih olmaz. 15 sene sonra Gümüþe kimse fiyat biçemez çünkü artýk piyasada satýn alýnamaz. Ki bu 2030 da en geç zaten ne olacaðýný görürsünüz.
Bu makale çok insaflý çünkü bu makale yazýldýðýnda ne bu kadar elektrikli araç vardý ne de bu kadar yeþil enerji dönüþümü vardý. Bu makale çok iyimser. Dünyada Gümüþ kýtlýðý daha yakýn bir sürede baþlayacak.
Makalede yazarlar, gümüþ piyasasý için veri toplamýþ; piyasa büyüklüðü, toplumdaki stoklar ve gümüþ akýþlarý hakkýnda bilgiler sunmuþlardýr. Madencilikten dünya arzý, kalan rezervlerin tükenmesi, cevher kalitesindeki azalma, piyasa fiyatý ve gümüþ ticaret hacmi, bu çalýþma için geliþtirilen SILVER modeli kullanýlarak simüle edilmiþtir. Model, madencilik, ticaret piyasalarý, fiyat mekanizmalarý, nüfus dinamikleri, toplumdaki kullaným ve atýk ile geri dönüþümü entegre bir sistem olarak birleþtirmektedir. Ayný zamanda sürdürülebilirlik derecesi ve kaynak zaman ufku; 1: tüketim oranlarý, 2: erken keþif uyarýsý, 3: Hubbert üretim modeli ve 4: sistem dinamiði modellemesi gibi farklý yöntemlerle tahmin edilmiþtir. Hubbert modeli, MÖ 6000 MS 3000 döneminde çalýþtýrýlmýþ, SILVER sistem dinamiði modeli ise 1840 2340 yýllarý arasýnda simülasyon yapmýþtýr. Günümüzde, nihai geri kazanýlabilir gümüþ rezervlerinin 2.7 3.1 milyon ton arasýnda olduðu; bunun yaklaþýk 1.35 1.46 milyon tonunun zaten çýkarýldýðý tahmin edilmiþtir. Gümüþ üretim zirvesinin zaman tahmin aralýðý 2027 2038 arasýnda dar bir aralýkta olup, en iyi tahmin 2034 tür. 2240 yýlýna kadar tüm gümüþ madenlerinin neredeyse boþalacaðý ve tükenmiþ olacaðý öngörülmektedir. Tüm modellerin çýktýlarý, tutarlý geri dönüþümün önemi ve geri dönüþü olmayan kayýplardan kaçýnýlmasýnýn, gümüþ piyasasý arzý açýsýndan toplumun daha sürdürülebilir olmasýný saðlamak için kritik olduðunu vurgulamaktadýr.
https://www.sciencedirect.com/scienc...21344913002747
Yer Ýmleri