Ruslardan Almanlara gözdağı gibi uyarı fotoğrafı
Berlin 45'i unutma
Ruslardan Almanlara gözdağı gibi uyarı fotoğrafı
Berlin 45'i unutma
Bir Mardinli Arkadaşın Dediği Gibi:
" VEREK ,ŞANSE KAHPEYE..."
Copilot kadeş ,
portföy şirketinin yetkisi iptal olursa fonların durumu ne olur ?
Kısa cevap: Bir portföy yönetim şirketinin yetkisi iptal edilirse, fonlar batmaz veya ortadan kalkmaz. Fonların varlıkları yatırımcıların mülkiyetindedir ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemeleri gereği başka bir portföy yönetim şirketine devredilir ya da tasfiye süreci işletilir.
Detaylı Açıklama
- Fon Varlıkları Ayrıdır
Yatırım fonlarının portföyü, portföy yönetim şirketinin kendi malvarlığından tamamen ayrıdır.
Şirketin iflası, yetki iptali veya mali sıkıntısı fon portföyüne doğrudan zarar vermez.
Fon varlıkları yatırımcıların ortak mülkiyetindedir ve Takasbank/MKK nezdinde saklanır.
- Yetki İptali Durumunda Süreç
SPK devreye girer: Portföy yönetim şirketinin yetkisi iptal edilirse, SPK fonların yönetimini güvence altına almak için karar alır.
Devir: Fonlar genellikle başka bir portföy yönetim şirketine devredilir. Bu süreçte yatırımcıların hakları korunur.
Tasfiye: Eğer uygun bir devir mümkün değilse, fon tasfiye edilir. Bu durumda fon portföyündeki varlıklar satılır ve elde edilen nakit yatırımcılara payları oranında dağıtılır.
- Yatırımcı Açısından Ne Olur?
Fon payları geçici olarak alım-satıma kapatılabilir.
Yönetim devri veya tasfiye süreci tamamlandığında yatırımcılar ya yeni yönetici altında fonlarına devam eder ya da nakit karşılığını alır.
Yani yatırımcı açısından hak kaybı değil, sadece geçici bir işlem kısıtı söz konusu olur.
- Mevzuat Dayanağı
SPKnın Portföy Yönetim Şirketleri Tebliği ve Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği bu süreci düzenler.
Tebliğlerde açıkça, fon portföylerinin yalnızca yetkili portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilebileceği ve yetki iptali halinde SPKnın devre veya tasfiye kararı alacağı belirtilir.
Özet
Fon varlıkları şirketten bağımsızdır.
Yetki iptali halinde SPK devreye girer.
Fonlar ya başka bir şirkete devredilir ya da tasfiye edilip yatırımcılara nakit ödenir.
evet yatrımcının durumu nasıl olur ,dava mı açılır ?
Kısa cevap: Bir portföy yönetim şirketinin yetkisi iptal edilirse yatırımcıların fonları kaybolmaz; varlıklar güvence altındadır. Yatırımcıların dava açmasına gerek kalmadan SPK süreci işletilir. Ancak yatırımcı, hak kaybı olduğunu düşünürse bireysel dava açma hakkı da vardır.
Yatırımcı Açısından Durum
Fon varlıkları korunur: Fon portföyü şirketin malvarlığından ayrıdır ve Takasbank/MKK nezdinde saklanır. Şirketin yetkisi iptal edilse bile fon varlıkları yatırımcılara aittir.
Geçici kısıtlar olabilir: Yetki iptali sonrası fon paylarının alım-satımı kısa süreliğine durdurulabilir. Bu, fonun devri veya tasfiyesi tamamlanana kadar geçici bir durumdur.
Devir veya tasfiye: SPK, fonu başka bir portföy yönetim şirketine devreder. Eğer bu mümkün değilse fon tasfiye edilir ve nakit yatırımcılara dağıtılır.
Dava Açma İhtimali
Normal süreçte dava gerekmez: Çünkü SPK düzenlemeleri yatırımcı haklarını korumak için otomatik olarak devreye girer.
Dava hangi durumda açılır?
Eğer yatırımcı, fonun yönetiminde usulsüzlük, kötü niyetli işlem, yanlış bilgilendirme gibi nedenlerle zarar gördüğünü düşünürse, portföy yönetim şirketine veya sorumlu kişilere karşı dava açabilir.
Bu tür davalar genellikle tazminat davası niteliğindedir.
Şirketin tüzel kişiliği sona ermişse: Yargıtay kararlarına göre, tasfiye edilip ticaret sicilinden silinen bir şirkete doğrudan dava açılamaz. Bu durumda önce şirketin ihyası (yeniden canlandırılması) için dava açılması gerekir.
Özet
Yatırımcıların fonları güvendedir, kaybolmaz.
SPK süreci otomatik işler, dava açmaya gerek yoktur.
Hak kaybı veya usulsüzlük iddiası varsa yatırımcı bireysel dava açabilir.
Tasfiye edilmiş şirketlere karşı dava açmak için önce ihya davası gerekir.
Manuel, istersen bu süreci bir senaryo tablosu ile gösterebilirim:
-Yetki iptali + devir
-Yetki iptali + tasfiye
-Yetki iptali + usulsüzlük iddiası (dava açma)
yetki belgesi iptali sonrası yatırımcı parasını ne zaman alabilir
Kısaca: Bir portföy yönetim şirketinin yetki belgesi iptal edilirse, yatırımcıların parası kaybolmaz. Fon varlıkları güvence altındadır. Paranın yatırımcıya ulaşma süresi, fonun başka bir şirkete devredilmesi veya tasfiye edilmesi senaryosuna göre değişir: devirde genellikle birkaç hafta içinde normal işleyişe dönülür; tasfiyede ise satış ve dağıtım süreci nedeniyle birkaç ay sürebilir.
Sürecin İşleyişi
- 1. Fon Varlıkları Ayrıdır
Fon portföyü, portföy yönetim şirketinin malvarlığından tamamen ayrıdır.
Varlıklar Takasbank ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) nezdinde saklanır.
Şirketin yetki iptali, fon varlıklarını etkilemez.
- 2. SPKnın Rolü
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), yetki iptali sonrası fonların yönetimini güvence altına almak için devreye girer.
Fonlar ya başka bir portföy yönetim şirketine devredilir ya da tasfiye edilir.
- 3. Devir Senaryosu
Fon, başka bir portföy yönetim şirketine devredilirse:
Yatırımcıların fon payları aynı şekilde korunur.
Alım-satım işlemleri kısa süreliğine durabilir, ancak genellikle birkaç hafta içinde yeniden açılır.
Yatırımcı parasını fon payını satarak normal prosedürle alabilir.
- 4. Tasfiye Senaryosu
Eğer uygun bir devir mümkün değilse fon tasfiye edilir:
Fon portföyündeki varlıklar satılır.
Satıştan elde edilen nakit, yatırımcılara payları oranında dağıtılır.
Bu süreç, portföydeki varlıkların likiditesine bağlı olarak birkaç ay sürebilir.
Örneğin, nakit ve devlet tahvili ağırlıklı fonlarda tasfiye hızlı olurken, gayrimenkul veya özel sektör borçlanma araçları ağırlıklı fonlarda daha uzun sürebilir.
Yatırımcı Açısından Önemli Noktalar
Hak kaybı olmaz: Fon varlıkları yatırımcılara aittir.
Zamanlama değişken: Devirde birkaç hafta, tasfiyede birkaç ay sürebilir.
Dava gerekmez: Normal süreçte SPK otomatik olarak yatırımcı haklarını korur. Ancak usulsüzlük veya zarar iddiası varsa yatırımcı bireysel dava açabilir.
Özet Tablo
Senaryo Yatırımcı Parası Ne Olur? Tahmini Süre
Devir Fon başka şirkete geçer, paylar korunur, alım-satım yeniden açılır Genelde 2-6 hafta
Tasfiye Varlıklar satılır, nakit yatırımcılara dağıtılır Genelde 2-6 ay (varlık türüne göre değişir)
Riko, istersen bu süreci senaryo bazlı nakit akışı modeli ile gösterebilirim: örneğin portföy %70 devlet tahvili, %30 özel sektör tahvili ise tasfiye süresi ve yatırımcıya nakit dönüşü nasıl farklılaşır. Bunu tabloya dökelim mi?
evet
Harika, o zaman senin istediğin gibi senaryo bazlı nakit akışı tablosu çıkaralım. Böylece yatırımcı açısından yetki iptali sonrası paranın ne zaman ve nasıl ulaşabileceğini daha net görebiliriz.
Senaryo Bazlı Yatırımcı Nakit Akışı
Senaryo Süreç Yatırımcıya Etkisi Tahmini Nakit Dönüş Süresi
Yetki İptali + Devir SPK fonu başka bir portföy yönetim şirketine devreder. Fon payları korunur, alım-satım kısa süreliğine durabilir. 2-6 hafta içinde fon yeniden işlem görür, yatırımcı parasını normal satışla alabilir.
Yetki İptali + Tasfiye (Likiditesi Yüksek Portföy) Fon varlıkları (nakit, devlet tahvili vb.) hızla satılır. Yatırımcıya nakit dağıtılır. 1-3 ay
Yetki İptali + Tasfiye (Likiditesi Düşük Portföy) Gayrimenkul, özel sektör tahvili gibi varlıkların satışı zaman alır. Yatırımcıya nakit dağıtımı gecikir. 3-6 ay (hatta daha uzun)
Yetki İptali + Usulsüzlük İddiası SPK süreci işler, ancak yatırımcı zarar gördüğünü düşünürse dava açabilir. Dava süreci uzun olabilir, ama fon varlıkları yine korunur. Fon tasfiye/devir süresi + dava süresi (aylar yıllar)
- Önemli Noktalar
Fon varlıkları yatırımcıya aittir, kaybolmaz.
Devir senaryosu en hızlı çözümdür; yatırımcı birkaç hafta içinde fonunu yeniden kullanabilir.
Tasfiye senaryosu portföyün likiditesine bağlıdır: devlet tahvili ağırlıklı fonlar hızlı tasfiye olurken, gayrimenkul fonları aylar sürebilir.
Dava açma yatırımcının hakkıdır ama normal süreçte gerekmez; sadece usulsüzlük veya zarar iddiası varsa gündeme gelir.
EURUSD'de satış aksiyonının sebebi günlük charttaki teknik boşlığu doldurmakmıdır ?
![]()
Yer İmleri