Betocuları besleseler yine iyi, çok yüksek oranda hazine bonolarını fonlamak için kullanılıyor. Hatta bir BES fon yöneticisinin mevduat yapmasına dahi sınırlı izin veriliyormuş. Ama zurnanın zırt dediği asıl önemli nokta: Şimdi bu %25 devlet katkısı var ya, evet o katkı sadece hazinenin belirlediği orandan özel bir fonda sabit getirili olarak nemalanıyormuş, yani fon yöneticisinin o kısma dokunması yasakmış. Ben de sordum dedim ki peki bu özel fon yıllık % kaç kazandırıyor. Hazine devlet katkıları için olan özel fonun yıllık getirisini %4.04 olarak belirlemiş ve bunu her yıl güncelliyormuş.
Şimdi size soruyorum, güzel bir matematik sorusu. Önümüzdeki 20 yılda yıllık enflasyon ortalama %8 ise (iyimser olalım, %10-%11 lere uçmayalım). 20 sene sonunda kümülatif olarak %25 lik katkı payı yıllık %4 ten nemalanırsa efektif olarak nihai katkı payı % kaç olmuş olur?
Soru 2: Nihai olarak yıllık %8 enflasyona karşı yıllık %4 nemalanan katkı payının 20 yıl sonra efektif olarak %10-%12 civarında olduğunu hesaplıyorum. Soru: Eğer yönetim giderleri ve ana paranın belirli seneler enflasyonun 1-2 puan altında getiri elde etmesi durumunda bu %10-12 lik katkının sıfırlanması hatta toplam kazancın enflasyona karşı eksiye dönmesi mümkün mü?
Happy hocam bununla ilgili matematiksel hesabı sizden bekliyorum. Ama sakın sınavda öğrencilere sormayın geçmişte birkaç ekonomisti BES hakkında kötü propaganda suçuyla hakim karşısına çıkarmışlar. Ama ilginç bir gelişme olmuş ekonomistler hakimleri de sistemin vatandaş lehine olmayabileceğine ikna etmiş, Hatta hakimler demişler ki vallahi kendimiz de BES yaptırdık ve bunun böyle olduğunu biz de bilmiyorduk. Sonuç: Beraat
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
beni bulaştırmayın.
Değerli arkadaşlar, takım vb. tutar gibi pozisyon tutup bazı hoş olmayan sözlere mazur kalmak beni kırıyor. Benim kırdığım da olduysa şimdiden özür dilerim. Artık yazmayacağım. Selamlar, saygılar.
USDTRY (Dolar-TL) swap piyasasında ciddi sıçramalar görünüyor bugün. Değişik vadelere göre bugün itibariyle Forward USDTRY kurları aşağıdadır:
15 ay vadeli forward dolar kuru ort. 4.65 tl (USDTRY 15M FWD Bid 4520.7998 Ask 4575.2300)
21 ay vadeli forward dolar kuru ort. 6.28 tl (USDTRY 21M FWD Bid 6195.0000 Ask 6346.0000)
2 yıl vadeli forward dolar kuru ort. 7.15 tl (USDTRY 2Y FWD Bid 7115.0000 Ask 7185.0000)
3 yıl vadeli forward dolar kuru ort. 10.82 tl (USDTRY 3Y FWD Bid 10728.8896 Ask 10910.8799)
4 yıl vadeli forward dolar kuru ort. 14.61 tl USDTRY 4Y FWD Bid 14478.3604 Ask 14740.7900)
2 yıl ve üzeri vadelerde Dolar-TL kurunda çok ciddi artışlar hatta patlamalar söz konusu. Baksanıza piyasa, doların 2 yıl sonra 7.15 tl, 3 yıl sonra 10.82 tl, 4 yıl sonra 14.61 tl olacağını öngörüyor. Şahsi görüşüme göre dolar kuru 5 tl yi aşarsa zaten TR ekonomisi bitme noktasına gelir, enflasyon da %50 ye çıkar. Arjantin'in Menem zamanında yakaladığı ivmenin ve ekonomik büyümenin 2002 den itibaren nasıl aniden patladığını bir hatırlayın. 1998-2002 arası çok ciddi bir resesyonla mücadele etmişlerdi, akabinde de göçtüler zaten. Menem zamanında Arjantin, TR'de son 15 yıllık AKP iktidarınınkine benzer bir süreçten geçmişti ve sonu hüsran olmuştu.
20 Mart 2025'te 27.80 maliyetle YKBNK aldım (tek kağıt, ful borsadayım). 30.4.2025 vadeli hedge pozisyonum %10 zarar ile kapandı.
En güçlü veya en zeki olan değil, DEĞİŞİME en açık olan türler hayatta kalır...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
2 yıl vadeli forward kur benim 2019 sonu hedefimin neredeyse aynısı. eğer 3 ve 4 yıllık hedefler gerçekleşirse ben bankadan para çekilebileceğini sanmıyorum çekilse bile ayda 100$ ancak olur. o zaman kasada saklayanlar ve yurtdışında tutanlar kral olur diyecem ama öyle güvenlik sorunları çıkar ki,cehennemde parayı harcayacak zaman bile olmaz. benim görüşüm TR 2019 dan itibaren tekrar 3000$ lık GSMH'a dönecek,çünkü bu onun hakettiği yaşam standartı. sırtımızda kalacak 800 milyar $ lık borç kamburu,bu 800 milyar $ 15 senenin haram mirası olacak. Bu süreç sonunda BOP'un ekonomik hedefleride gerçekleşmiş olacak. kuklalar ve avaneleri ülkeyi posası kalmış olarak terkedecek. yeniden bir Atatürk çıkarmı? hiç sanmıyorum,umarım zaman beni haksız çıkarır.
Yer İmleri