Sn.RXPU ekonomiyi iyi özetliyor ama fazla teknik oluyor.. Anlaşılması güç oluyor. Size katılıyorum... Ama ne iyimser ne de kötümserim... Sadece ümitsizim, o kadar...
Türkiye Ekonomisi şuna benziyor.. (Non Technical)
Evinizde yardımcı bir bayan var.. Her sabah 5 de kalkıyor size kahvaltı hazırlıyor, kahvaltıyı topluyor, çocukları okula götürüyor sonra eve gelip temizlik yapıyor. Öğlen ve akşam için yemek hazırlıyor, evin alış verişini yapıyor, akşam çocukları okuldan alıyor akşam çayınızı getiriyor yatağını hazırlıyor, sabah topluyor, WC nizi banyonuzu temizliyor...
Bu kadına siz 100,000 TL nakit vermişsiniz... Ancak bu 100,000 TL yi aylık 1,000 TL net faize bağlamışsınız... Kadına ise 30 iş günü sonunda geçinmesi ve o faizi ödemesi için 1404 TL nakit veriyorsunuz.. Kadının size olan ana borcunu ödemesi imkansız. O ay faizini ödeyebilse; benim geri borç ödeme dengem süper deyip yeniden borçlanmaya çalışıyor...
Şimdi siz böyle size yardımcı olan kadının ölmesini istermisiniz? (CRASH) HAYIR.. Ben de istemem.. Yaşasın sürünsün olayı...
Şimdi siz böyle size yardımcı olan kadının size olan borcunu aylık gelirini bir şekilde 5000 TL çıkarıp faizi ile ana borcunu ödeyebilmesini istermisiniz? HAYIR... Fazla para kazanıp bana olan 100,000 TL borcunu da ödemesini istemem..
Yoksa evdeki onca angarya işi kim yapacak...
Bana hizmet etsin.. O kadar... Servisimi yapsın. 5 yıldızlı otelde yemeğimi getirsin çayımı kahvemi versin WC mi silsin banyomu yıkasın...
Bu yazıyı okuyan hiç kimse bir gün 5 yıldızlı bir otelde bir Alman ın yada bir ingilizin yada bir Fransızın yada bir ABD linin bize hizmet edebileceğini tezahür dahi edemiyoruz değil mi?
İşte Türkiye Ekonomisi budur... Onlara hizmet etmeye mahkum etmek.. Yaşlılarına bakmamız... Çarşaflarını her sene yıkayıp yemeklerini önüne koyma ekonomisidir bu... Orta gelir tuzağından kurtulursak borcumuzu ödersek bu Avrupalılar nerede tatil deniz kum güneş yapıcak..
O sebeble ben CRASH beklemiyorum... En az 5 yılda bir %50 daha fakirleşme bekliyorum....
Yer İmleri