
Originally Posted by
rxpu
Devalüasyonların devlete zararı fazla olmaya başladı, Hatta bir sonraki devalüasyonda eğer sermaye sınırlamasına gidilmez ise tcmb para politikasındaki hakimiyetini tamamen kaybedebilir. Devlet bu riski almak istemeyeceği için son çare sermaye kontrolüne gider. Zaten sermaye kontrolüne gitme kararı benim gözlemlediğim kadarıyla (her ne kadar söylediğin gibi vahim sonuçları olsa da) , devletin kurumlarının (tcmb v.b) para politikasını uygulayamayacakları bir noktaya gelindiğinde ortaya çıkıyor.
Şu anda dolarizasyon Türkiye'de %42 civarı, bu değer teorik olarak %63-66 aralığına çıktığında tcmb tamamen para politikasındaki fonksiyonunu kaybediyor. devlet için asıl sakıncalı olan bu o nedenle o noktaya gelmeden önce dolarizasyonun %45-55 aralığına girdiği durumlarda ciddi faiz artışlarına giderek durumu tersine çevirmeye çalışıyor. (şu an bunun emareleri gözüküyor, faiz %10 iken meydanlarda bağıran politikacıların , %14 e çıktığında hiç yorum yapmaması v.b) . Eğer yüksek faize rağmen dolarizasyo %60 bandını geçerse o zaman devletin elindeki tek seçenek sermaye kontrolüne geçmek, zira matematiksel olarak deval M3 içerisinde döviz de ciddi şekilde arttığından tcmb'nin para politikasındaki hakimiyetini eski konumuna göre iyileştirmiyor.
Dolarizasyon %60'ı geçtiğinde devlet kendi bekaası için vatandaşın içine düşeceği durumu pek dikkate almayabilir diye düşünüyorum.
Yer İmleri