yazmak istedigim bir iki sey var

Mesela bazen karsiniza bir adam cikiyor bu adam genelde akraba oluyor. "Suradan arsa aldik simdi 5 katina cikti arsa alanhicbir zaman zararli cikmaz" der durur

Adamin ne zaman arsa aldigini ve dolar karsiligini hesapliyorum sonra simdikini fiyatini dolara cevirip annual return hesapliyorum yilda %3 belki

O kadar risk tapu masrafi alis satis emlakci komisyonu emlak vergisi falan filan sonucta elde edilen bu

Akrabamiz 5 katina cikmasindan cok mutlu olabilir ama bu bence cehaletten

Butun yatirimlar eninde sonunda dolara cevrilmek zorundadir. Dunyada butun yatirimlar karsilastirilirken dolar ve yillik getiri uzerinden karsilastirilir

Dollar based annual return

Simdi olay boyle olunca benim gibi 47 yasinda emeklilik hayali kuran bir adam da hep Burgan Bank taki neredeyse riski sifir %4.2 dolar faizini yada SP500 index fonunun neredeyse her sene getirdigi %4 ten fazla getiriyi aklima getirmeden edemiyorum

Munferit arsadan koseyi donme yada ucubik ornekler yerine saglam ve riski dusuk uzun vadeli yatirimlar konusulmali diyorum.

Ornegin BES konusunu cok arastirdim aklima yatmadi

Hatiri sayilir bir arkadas saygi duydugum bir arkadas bu forumda ISYAT i onerdi, arastiriyorum su anda ama %12.5 temettu getirisi ile dolari ve enflasyonu ayri karsilastirinca hic cazip gelmiyor

Kafalar karisik insan ne kadar cok sey bilirse o kadar karisik oluyor kafasi.

Sahsen elimde bir suru ev arsa tarla hatta kirada aileden kalmis dukkanlar falan var. Benim sahsen kazandiklarim ise ABD de bir ev ve geri kalan hersey S&P 500 endeks fonunda. 9-5 kole gibi calismak ve aksamlari ikinci isimden biraz para kazanmaktan baska birsey yapmiyoruz. devamli para biriktiriyoruz ama istiyorumki ben degil yatirimlarim calissin

Su ana kadar ABD de borsa super gitti ama bu hep boyle olmayacak. Buda beni korkutuyor. Resmen deli bir piyasasi. Borsa inanilmaz pahali ama hala artiyor. Seytan diyor cik tamamen nakite don ama donemiyorsun.

67 yasimda ABD den emekli olacagiz TR den ise 5 ay sonra emekli oluyorum yurtdisindan borclanarak emekli oldum. Ilk giris 85 dogum 69 olunca 48 yasinda emeklilik hakki verdi sistem

Burada sizlerin fikirlerini duymak istiyorum lutfen cekinmeyin yazin. Cautionary arkadasima cok cok tesekkurler bu arada.