Alıntı Originally Posted by puntoyel Yazıyı Oku
Ödeyememe durumu oldu akıbetini bilmiyorum dediğiniz bonolar hangi şirketin sorun olmayacaksa yazabilir misiniz?

Vadeli mevduata 200k TL - 300k TL yatırıanlar var. 100k' ya kadar devlet güvencesinde. Kalan kısım riskte değil mi aynı şey.

Ben araştırıyorum forumlarda ama bono' dan hiç mağdur olup ta yazan da görmedim. Yani değil param battı yazan, paramın faizini alamadım anaparamı anca kurtardım yazan bile yok. Hiç mi olmaz bu şekilde mağdur yazıları yada bana mı denk gelmedi. Risk var yazan çok ama vadeli mevduatta da var. Risk ne kadar bence iyi bir şirket için vadeli mevduatın 100k TL üstünde kalan miktar kadar risk olsa gerek. Tabi bu benim düşüncem, kesinlikle yatırım tavsiyesi değil.
dolandırıcık - hortumculuk yapmak istemeyen hiçbir şirket zararına iş yapmaz.. tabi yatırım yaptığınız şirket de önemli. uzman çalışan kadrosu olan bir şirket kolay kolay batmaz. bu devir de en korkulacak şey şirkete devletin el koymasıdır.. türkiye de ciddi yatırımları olan bir şirket halkın parasını toplayıp kaçırayımı diye düşünürmü?

korkacağınız ve çekineceğiniz sadece "devlet" olmalı. tabi şirketi de iyi analiz etmekte fayda var.

ayrıca vadeli mevduatta 100bin tl sigorta kapsamında olayını doğru anlamak lazım.. bu 100bin tl devlet bankaya müdahale etmedğinde yani el koymadığında geçerli bir durumdur. devlet bankaya el koyarsa bankanın tüm pasiflerini yani borçlarını ödemek zorunda..

alacaklarını alır ve borçlarını öder.. yani bankaya el koyduğunda alacaklarını alırım , borçlarını ödemem diyemez (hukuken) peki bunu derse ne olur? mahkemelik olur.

fakat devlet böyle bir durumda riske girip bankaya el koymayabilir. yani müdahale etmez. 100tl sigorta kapsamındaki mevduatı öder. bankadan alınan hazine kağıtları zaten kendi borcudur onların ödenmesi için ayrıca sigortaya gerek yoktur.

fakat devlet için bu büyük bir risktir. bankaları devletin artık "kurtarmadığını" gören yatırımcılar/tassarruf sahipleri bankalara para yatırmaktan imtina edebilirler.

bu yüzden örneğin imar bankasında tasarruflar gasp edildi. fakat bununla ilgili ciddi derecede algı yönetimi yapıldı. yani bu banka "banka değildi" havası yaratıldı. zaten halkımızın genelinin zihniyeti bozuk olduğu için bu algıya inanmak istedi..

yoksa imar bankası bir mevduat bankasıydı. ve bir mevduat bankasında tasarruflar gasp edildi. tek gerçek buydu.