Originally Posted by
casual
tabu 2017 yılı için söyledileriniz doğru fakat 2002-2003 kısaca o yıllarda 10 YIL KREDİ İLE KONUT SATIŞI YOKTU.. yani paranızı tasarruf ederdiniz , bankaya yatırırdınız, istedğiniz konutu alacak düzeye geldiğinde nakit öder alırdınız..
açıkçası bu uzun vadeli kredi ile konut alımı kaç yılında başladı bilmiyorum.. fakat uzun vadeli kredi ile konut alma dönemi başladığında gayri menkulun ciddi derecede fiyatları yükselmişti.. tabi kısa zamanda ani yükselişi görüp konut almaktan vazgeçenler yine kaybetmeye devam ettiler zira gayrimenkul artttıkça arttı..
benim ailem için aldığım 29.500 tl olan daire şuan için rahatlıkla 300.000 tl ye satılabiliyor.. türkiye de büyük şehirler ortalaması bana göre 10 kat fiyatlar artmış durumda.
istanbul da bu daha da fazla..
bu hep böyle olur sıradan insanlar konut almaya kalktığında fiyatlar ciddi derece de artmıştır. tabi almaktan imtina ederler fiyatlar daha da artar..
yani bugünkü şartlar ile 14-15 yıl önceki şartları kıyaslamak doğru değil.. evet bugün konut almak için birikim yapmak doğru değil.. ama alacağınız konutlar fiyat olarak zaten zirve yapmış durumda..
bir başka deyişle bu konjonktür de konut almak doğru değil.. ee peki bizim amacımız zaten zarar etmek değilse. konut almakla ciddi derecede risk almış olacağız.
o dönem konut kesinlikle alınmalıydı.. (benim bankadaki param devlet tarafından gasp edildi alamadmım) fakat o dönem istedği konutu alacak kadar birikimi olmayanlar ve/veya faizler yüksek diye konut almaktan imtina edenler bu zarara uğradılar.
yani o dönem ne kadar zeki olursanız olun, ne kadar bilgili olursanız olun o yüksek faizlerde birikimi konuta yatırmak çokta akıllıca görünmüyordu.. zaten istedği konutu alacak birikimi olmayanlar için söylenecek fazla birşey yok.
KISACA O DÖNEM KONUT ALAN DA , ALMAYAN DA HATA YAPMADI.. HİÇ UNUTULMAMASI GEREKEN; KREDİLİ KONUT SATIŞI YOKTU.
Enflasyon seviyesinde fiyatı artan bir konutu kredili olarak kaldıraç avantajından yararlanarak almak mantıklı mı?
Kredi borcun bitince satılarak kira gelirleri sadece kredi geri ödemelerine destek olacaktır.
Yatırım tavsiyesi içermez ve asla yatırım tavsiyesi DEĞİLDİR.
Yer İmleri