Sayfa 44/637 İlkİlk ... 3442434445465494144544 ... SonSon
Arama sonucu : 5090 madde; 345 - 352 arası.

Konu: ...:::Beyaz Yaka için Yatırım Koçluğu...:::

1. Eğer tek bir kriter ile uzun vadeli portföy için alım yapacağımız hisseleri seçecek olsaydık, hangi kritere bakardınız,

Gelen cevapların tümü güzel, cevapları şöyle grupladım,

i-) Ortak olunan firmanın sahibi kişi, aile, grup iş ahlakı, mazisi, dürüst-güvenilir olması= 4
    ii-) Öz sermaye karlılığında istikrar= 2
    iii-) Zarar etmemesi, az çok kar edebilmesi
    iv-) Uzun dönemli kar trendi
    v-) Esas faliyet karındaki düznli artış,
    vi-) Temettü verimliliği,
    vii-) fk
    viii-) Gördüğü son tepeden %50 kadar geri çekilmiş olması.

2. Biz aslında hisse seçerken, hissenin kendisinin ya da sahibinin geçmişine bakıp, geleceğini tahmin etmeye çalışıyoruz.

Bir hisse düşünün, karını sürekli arttırıyor, düzgün bir gruba ait, satış hacmi, karlılık vs, 5 sene boyunca mükemmel bir trend yakalıyor...Bu hissenin bu fiyatlamaması mümkün mü? değil tabii ki. Peki serbest piyasa ekonomisisnde bir sektörde bu kadar tatlı büyüme, kar istikrarı vs varsa, bu sektöre pek çok oyuncu girmek istemez mi? bu pastadan pay alınmaya çalışılacaktır.

Bu nedenle, eğer hisse tüpraş gibi dev bir tekel değilse, ya da aselsan-kurulum maliyeti yükske-arge için zaman ve para gerektiren bir firma değilse....hissenin bu trendini sürüdürebilmesi çok çok zordur.

hatta tüpraş bile tam bir tekel sayılmaz..socar ın rafineri yatırımı biraz zaman alacak, ama 2-3 sene sonrasına bitecek...bu nedenle tüpraş ın karlılık trendini sürdürebilmesi mümkün olmayacak.

3. Arkadaslar tekrar merhaba...
    Sormak ıstedıgım bır sey daha var..

Unlu bir iş adamının bir gazeteye ilan verdiğini düşünelim...

İlan su sekilde olacak

Asagidaki şartlara uyan kişiler tarafından yapılan değerlendirme sonucunda en düşük teklifi veren kişiye ömür boyu istediği ödeme aylık olarak yapılacaktır...

Şartlar
    1. Kişi metropolde yasamıyor olacak
    2.Kendine ait bir evi olacak.
    3.evli olacak
    4.iki adet cocugu olacak. Cocukların biri 16 biri 10 yasında olacak.
    5.bu odemeyi almaya hak kazanır ise herhangi bir iş yapmayacak ve var ise tüm gelirlerinden feragat edecek(kira, emekli maaşı, temettü geliri vs..)

Bu kriterle sahip kişiler iş adamına bir fiyat yazarak teklif gönderecek. İş adamı ise en düşük teklifi gonderen kişiye ömür boyu teklifindeki rakamı aylık olarak odeyecek. Odeme senelik olarak enflasyon oranında artırılacak.

Siz bu kriterle uyan biri olsanız ne teklif verirdiniz?

4. Uygulamaya gerek yok. En yetkili mercii olan SGK nın sitesinden, ne kadar emekli maaşı alacağınızı iki dakikada hesaplayabilirsiniz Linki aşağıda ...

https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/

Alıntı Originally Posted by 1event Yazıyı Oku
    Sgk da çalışan arkadaş anlatmıştı çok şaşırmıştım. 2008 den sonra nekadar ödersen o kadar maaşın düşüyor diye. 2 kişi düşünün aynı iş yerinde aynı şartlarda çalışıyor biri diğerinden 3-5 sene sonra işi bırakıyor ama daha az emekli maaşı alıyor. Bir uygulama varmış hesaplayan en iyisi ordan teyit etmek

Sent from my iPhone using hisse.net mobile app
    Yazdığım mesajlar şahsi görüşlerim olup kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir.

5. Benim teorim şu, bir hisse, yukarıda bahsettiğim gibi özel koşullara sahip istisnai bir hisse değilse...üstün performnası sayesinde her yıl ortlama enflasyon üzerinde %20 ve daha fazla getiri getirise....4 yıl sonra "grafik pahalı" hale gelir. nedir grafik pahalı,

i-) fk, pd/dd, ina vs pek çok değerleme yöntemi ile ilgilenmez..sadece geçmiş yıllardaki fiyat artış performansına bakar ve belirlenen kriter üzerinde bir artış yaşamışssa...bu hisse için graik pahalı denir..isminin, cisminin, diğer tüm parametrelerinin bir önemi yoktur...bu hisse pahalıdır ve uzun vadeli olarak portföye alınmamalıdır.

ii-) teknik analiz ile ilgilenmez, bir hisse tepeden yarı fiyatına inmiş bile olsa hala grafik pahalı olabilir.

iii-) basit bir hesapla hisse son 4 yılda ortalama yıllık %19 artmışsa 4 yılda 2 katına çıkmıştır...ve bu getiri enflasyon hariç %8 lik bir getiri olduğu için makul bir artıştır...8 yılda 4 e katlması da makuldür bu şekilde.

Ama hisse 8 yılda 7-8 katına çıkmışsa...bu hissenin bu performansı rekabet koşulları ve piyasaya girecek yeni oyuncular, ya da diğer oyuncuların yapacakları hamleler nedeniyle sürdürebilmesi imkansızdır.

Ben bu kriteri 1. krşter olarak şöyle uyguluyorum: hisseleri pek çok kriter ile eledikten sonra finale kalan hisselerin en az 4 yıllık, eğer mazisi daha eskiyse 8 yıllık grafiklerine bakıyorum...(hatta bazı durumdalrda 20 sene kadar geri gitmemiz gerekebilir...örneğin gübre fabrikaları)..bu iki parametreden birinde grafik olarak pahalı çıkıyorsa ALMIYORUM.

Benim içim 1. sıra koşul bu..aslında bu koşulu 1 ya da 0 koşulu gibi kullanıyorum...bu koşul sağlanmıyorsa...hisse diğer tüm koşulları sağlamış olsa bile almıyorum.

Ne demiştik her 4 yıl için 2 kat, 8 yıl için 4 kat getiriler makul...zira ilgilendiğimiz hisseler zaten başarılı, performansı iyi hisseler...ama bu getiriler 4 yıl için 4 kat, 8 yıl için 8 kat sınırlarını aşıyorsa kesinlikle ilgilenmiyorum.

anlatmak istediğimi 1-2 hisse üzerinden örneklerle anlatacağım.

6. Tek kelime ile grafik pahalı=sadece reel getiri grafiğine bakıp hisse için bu alınamayacak kadar pahalı demektir...başka hiç bir parametreye bakmaya gerek yoktur.

7. Bu anlattıkların için türk traftör mükemmel bir örnektir...vaktim olursa grafik olarak da detaylı anlatırım. özetle,

hisse 2009 yılında 2 tl civarında dip yapmış(düzeltilmiş fiyatlar), tam 4 sene sonra 50 tl leri görerek 25 kat artmıştır...en fazla 4 kat artmış olmalıydı 4 senede...hadi kriz şartlarını boş verip, 2005 e gidelim, o zaman ki fiyatı da 2 tl...ne demiştik 8 senede de en fazla 8 kat artmış olmalı..ama hissemiz 25 kat artmış.

Bu güzel hisse, pek çok keirteri tutturan, çarpanlarına göre pahalı olmayan bu hisse grafik olarak pahalı...2013 de bu hisseyi 50 tl den almam demiş sistemimiz....2013 den sonra ne olmuş...2017 ye gelmişiz, 77 lerde şu an...normalde en az 2 ye katlaması gerekirken %50 kadar ancak artmış.

neden? tek kelime ile yorulmuş...önceleri uzel in yaşadığı sorunlardan faydalanıp müthiş bir rekabet avantajı elde etmiş, bunun kaymağını yemiş...ama yavaş yavaş piyasaya yeni oyuncular girmeye başlamış...son duyfuğum haberlere göre pek çok yerli ortaklı yabancı firma çalışması var..traktör piyasasında karlılık hiç bir zaman son 10 senedeki gibi tatlı olmayack türk traktör için.

8. [IMG][/IMG]

Sayfa 44/637 İlkİlk ... 3442434445465494144544 ... SonSon

Yer İmleri

Yer İmleri

Gönderi Kuralları

• Yeni konu açamazsınız
  • Konulara cevap yazamazsınız
  • Yazılara ek gönderemezsiniz
  • Yazılarınızı değiştiremezsiniz
  •