Originally Posted by
rxpu
Doların fiyatını belirleyen güç, enflasyon ile ilgilenmiyor. Bu yüzden risk var demek istiyorum. Döviz enflasyona göre her zaman koruma sağlayamayabilir. Çünkü spekülatiftir. Enflasyon ise pisi pisi gibidir.İleri gider geriye pek gelmez. Şu an yüksek parasal emisyon olmayan bir ortamdayız. Tamam faiz olması gerekenden düşük ama piyasaya fazladan pompalanan para artmakla birlikte hiper enflasyon yaratacak büyüklükte değil. Ama enflasyon şirazesinden çıkıp fazla emisyon ile ciddi bir volatiliteye ulaşırsa döviz buna ayak uyduramayabilir diyorum. Özellikle *hiper enflasyon* dönemlerinde. Hiper enflasyon yaratacak parasal genişlemeye zorunlu kalınacak faiz seviyesinin %20 ler civarında olduğunu düşünüyorum.
Keşke uzun dönemli serilerde dövizin enflasyonu yenmesine izin verilse. Ama bu o kadar kolay değil. Zira böyle bir durumda gerçek üretime dayalı ekonomiye geçiş için şartlar oluşmuş olur.
TL nin erimesine çok takılma zira üretim çıktısı yükselen , katma değer yaratan bireyler için bu servet artışı anlamına gelir. Üretimden çekilmiş bireyler için ise gelir daralması oluşur. Bu daralma üretimden çekilmiş ve dövize yatırım yapmış bir birey içinde değişmez. Böyle bir döngü ekonomilerin kabuk değiştirmesindeki önemli mihenk taşlarındandır. Dünyamızda hakim olan ekonomik sistem periyodik aralıklarla servet transferleri oluşturur, böylelikle devinim ve paranın dolaşım hızı bir seviyenin altına düşmez.
Tüm para birimleri aslında uzun serilerde enflasyonu yenemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Zira bu bir detay gibi gözükse de aslında kapitalizmin önemli bir kuralıdır. Koşu bandında koşarken yorulup duran fakirleşir.
Yer İmleri