-
Ingiltere'nin ikinci buyuk tiyatro adami (Shakespeare'dan sonra) olarak kabul edilen, Ingiliz oyun yazari, sair, oyuncu ve elestirmen Ben Jonson'in olum yil donumu (6 Agustos 1637)

"Sanatin cehalet adinda bir dusmani vardir."

Ic benim icin, yalniz, gozlerinle,
Ve ben kendiminkilerle iceyim senin serefine;
Ya da yalniz bir opucuk birakayim bardagin içinde,
Ve aramayayim sarabi.
Ruhtan yukselen susuzluk,
Ilahi bir icki ister:
Jupiter'in nektari bana yudum yudum verilse bile
Degistirmezdim seninkisiyle.
Sana yolladim, son olarak, gul renkli bir celengi,
Sana saygi gostermekten çok,
Ona bir umit vermek icin, orada
Kuruyamazdi diye.
Fakat sen yalniz soluk verdin ustune
Ve onu yolladin bana geri:
Buyur o zamandan beri ve kokar, yemin ederim,
Kendisi gibi degil, fakat tipki senin gibi.
-
Fransiz filozof Nicholas Malebranche’in dogumyildonumu (6 Agustos 1638)

“Tipki gozlerimizin gormek icin isiga ihtiyac duymasi gibi, zihinlerimizin de dusunmek icin kavramlara ihtiyaci vardir.”
-
Ispanyol ressam Diego Velázquez'in olum yildonumu (6 Agustos 1660)
Las Meninas ( Le damigelle d'onore - The Bridesmaids, 1656)
-
Ingiliz sair Alfred Tennyson'in dogum yildonumu (6 Agustos 1809)

Gunbatimi ve aksam yildizi
acik bir cagri bana.!
Engellenmenin inlemesi olmayabilir,
denize saldigimda.
Ama, su gel-git uykuda gorunen,
ses ve kopukle dolu fazlasiyla;
sonsuz derinliklerden cekilince
doner yuvaya.
Alacakaranlik ve aksam cani
ve karanlik sonra;
ayriligin kederi olmayabilir
engine acilinca.
Sel tasiyabilir beni uzaklara
zaman ve mekan sinirlasa da.
Umarım gorurum kilavuzumu yuz yuze,
engeli asinca.

Hayatini yasa
genc ve yasli,
ordaki mese agaci gibi
isikli baharda
altini yasayan.
Bereketli yaz
O zaman ve o zaman
donusur guze
ilimli rengiyle
altin yine.
Butun yapraklari
duser sonunda.
Bak, O durur
govde ve dal,
yalin guc.
-
1 Golden Globe odulu sahibi ve 1 Akademi Odulu adayligi bulunan Amerikali aktor Robert Mitchum'un 101.dogum yildonumu (6 Agustos 1917)

-
Amerikali ressam, film yapimcisi ve yayinci Andy Warhol'un dogum yildonumu (6 Agustos 1928)

-
Hirosima'nin yildonumu (6 Agustos 1945)
-
Alman felsefeci, toplumbilimci, bestekar ve muzikbilimci Theodor W. Adorno'nun olum yil donumu (6 Agustos 1969)
"Kendi evimizi ev olarak gormemek, orada kendimizi "evimizde" hissetmemek, ahlakin bir parcasidir. Bugun bireyin kendi mulku karsisinda dustugu zor durumu biraz olsun gosterir bu -hala herhangi bir mulku kalmissa tabii. Oynamak zorunda oldugumuz oyun sudur: Artik ozel mulkiyetin kimseye ait olmadigini, cunku tuketim mallarinin bu kadar bollastigi kosullarda hic kimsenin bunlarin kisitlanmasi ilkesine tutunmaya hakki olmadigini, ama yine de sirf mulkiyet iliskilerinin korce surudurulmesine hizmet eden o bagimlilik ve muhtaclik durumuna dusmemek icin bile kisinin bazi seylere sahip olmak zorunda oldugunu gormek ve dile getirmek. Ama bu paradoksun tezinin varacagi yer yikimdir. Nesneler karsisinda, sonunda insanlara da yonelen sevgisiz bir umursamazlik. Antitez ise, telaffuz edildigi anda, rahatsiz bir vicdanla sahip olduklari seylere tutunmak isteyenlerin ideolojisine donusur. Yanlis yasam, dogru yasanamaz." Minima Moralia

"It is part of morality not to be at home in one's home. This gives some indication of the difficult relationship in which the individual now stands to his property, as long as he still possesses anything at all. The trick is to keep in view, and to express, the fact that private property no longer belongs to one, in the sense that consumer goods have become potentially so abundant that no individual has the right to cling to the principle of their limitation; but that one must nevertheless have possessions, if one is not to sink into the dependence and need which serves the blind perpetuation of property relations. But the thesis of this paradox leads to destruction, a loveless disregard for things which necessarily turns against people too; and the antithesis, no sooner uttered, is an ideology for those wishing with a bad conscience to keep what they have. Wrong life cannot be lived rightly."
Gönderi Kuralları
- Yeni konu açamazsınız
- Konulara cevap yazamazsınız
- Yazılara ek gönderemezsiniz
- Yazılarınızı değiştiremezsiniz
-
Forum Rules
Yer İmleri